Pentru că avem multe de spus!

.

Spitalul din Făgăraş, printre puţinele din ţară care şi-au cumpărat roboţi să combată infecţiile nozocomiale


Doi roboţi, care au fost achiziţionaţi de curând, au pus astăzi spitalul Făgăraşului pe harta spitalelor din România care au declarat război infecţiilor nozocomiale. Aceste echipamente, care se mai întâlnesc doar la alte două spitale din toată ţara au fost prezentate azi public, în prezenţa conducerii Primăriei şi a unităţii spitaliceşti. Roboţii, extrem de scumpi, au fost aduşi tocmai de peste ocean, din SUA. 2 milioane de lei s-au plătit pentru ei: 10% din sumă a fost achitată de Primăria Făgăraş, iar diferenţa de către Ministerul Sănătăţii.

dav

Roboţii pot fi utilizaţi de tot personalul spitalului, în sensul că nu necesită angajaţi aparte. De altfel, astăzi de la ora 14.00, a început şi instructajul personalului în manevrarea lor.

Un astfel de robot, care funcţionează pe bază de raze ultraviolete, trebuie să stea într-o încăpere timp de 5 minute ca să o dezinfecteze. Ei sunt destinaţi în special sălilor de operaţii şi secţiei ATI, dar vor fi utilizaţi şi în restul spitalului. Personalul medical şi pacienţii nu au voie să intre în contact cu aparatul când este pornit şi li se recomandă să stea în spatele unei uşi sau unui paravan pe durata ciclului de funcţionare.

Astăzi, 3 iulie 2019, s-a făcut şi prima demonstraţie a noului echipament: unul dintre roboţi a fost pus la treabă: să dezinfecteze o încăpere de la etajul IV în prezenţa presei.

Mariana Câju, preşedinta Consiliului de Administraţie al spitalului: ,,Anul trecut am fost invitată în luna octombrie la o conferinţă de microbiologie care a avut loc la Sibiu. După ce am văzut prezentarea acestor roboţi, am trimis a doua zi directorul medical, la vremea respectivă dr. Mihaela Pandrea, să vadă şi dânsa roboţii şi după ce s-a întors am început imediat procedura de achiziţionare a lor. Primăria municipiului Făgăraş împreună cu Ministerul Sănătăţii au asigurat finanţarea integrală a acestora, spitalul nu a plătit nimic. Suntem interesaţi de acest program naţional de combatere a infecţiilor nozocomiale şi am considerat că trebuie să aducem la Făgăraş aceşti roboţi. Doar Spitalul Universitar din Bucureşti şi Institutul Matrius Nasta mai au aşa ceva, din toată ţara. Roboţii au fost produşi în SUA. Există o statistică ce arată că, numai în anul 2017, au cumpărat astfel de aparate 430 de spitale din Statele Unite ale Americii şi au fost sterilizate 6 milioane de încăperi. În acel an au fost distribuiţi în SUA peste 2.000 de roboţi. Sunt echipamente revoluţionare, performante şi ne bucurăm că am reuşit să le aducem la Făgăraş. Mulţumim pe această cale finanţatorilor, adică Primăriei Făgăraş şi Ministerului Sănătăţii. Ne dorim ca şi alte spitale din judeţul Braşov să îşi achiziţioneze astfel de aparate, de aceea fac o invitaţie către orice autoritate publică (Consiliul Judeţean, primării, spitale) să vină şi să vadă cum funcţionează aceste aparate”.

Mariana Câju

Mariana Câju

Gheorghe Sucaciu, primar municipiul Făgăraş: ,,Aducerea acestor doi roboţi demonstrează faptul că Primăria Făgăraş împreună cu Consiliul Local se îndreaptă spre dotarea şi modernizarea infrastructurii sanitare din municipiu. Primăria Făgăraş a intrat într-un parteneriat pe acest proiect cu Ministerul Sănătăţii, adică noi am venit cu o cofinanţare şi am sprijinit spitalul pentru a face licitaţia pentru achiziţia roboţilor. În viitor, Primăria Făgăraş vrea să intre în toate proiectele de dotare şi modernizare a infrastructurii sanitare, în sensul că vine cu cofinanţările necesare ca să aducă infrastructura sanitară la un nivel care să mulţumească cetăţenii, nu numai din Făgăraş, ci din toată Ţara Făgăraşului. Aceşti roboţi până în momentul de faţă au ajuns doar la trei spitale din toată România, ceea ce este foarte important şi denotă că atât preşedinta Consiliului de Administraţie, doamna Câju, cât şi managerii spitalului, s-au preocupat ca acest spital să aibă dotările necesare.”

 

primar Gheorghe Sucaciu

primar Gheorghe Sucaciu

Persida Ţâmboiu, manager Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure”: ,,Investiţia reprezintă un câştig major pentru spital. După cum ştiţi, în ultimii ani infecţiile nozocomiale au dus la moartea multor pacienţi. Faptul că noi suntem beneficiarii unei astfel de investiţii, fiind printre puţinele spitale din ţară care au intrat în posesia acestor roboţi, spune multe despre implicarea pe care o are Primăria Făgăraş în relaţia cu spitalul şi despre colaborarea dintre Primărie – Spital – Ministerul Sănătăţii. Ne dorim să nu avem situaţii aşa de tragice cum au fost în alte spitale, iar aceşti roboţi vor rezolva exact aceste probleme. Secţiile cele mai predispuse la astfel de infecţiile sunt cele în care se intervine chirurgical, cum ar fi blocul operator, ATI, decţia de obstetrică-ginecologie; practic orice înseamnă incizii înseamnă un risc de expunere pentru pacient.”

Persida Ţâmboiu

Persida Ţâmboiu

Dr. Mircea Grapă, director medical: ,,Din fericire, nu am avut infecţii legate de actul medical, nici în secţia de Chirurgie, nici la ATI. Noile aparate folosesc aceeaşi tehnologie pe care o folosim şi noi în sălile de operaţie, dar la alt nivel de performanţă. Roboţii fac dezinfecţia terminală, noi trebuie să facem curăţenie şi dezinfecţie în primele stadii, iar aparatele termină acest proces prin interceptarea ADN-ului microbilor, pe care astfel îi distruge: bacterii, spori viruşi.”

Mircea Grapă

Mircea Grapă

Mircea Hideg, reprezentant distribuitor: ,,Acest echipament este o noutate pe plan mondial, este adus din SUA şi a apărut ca urmare a unor studii a cercetătorilor americani. Echipamentul foloseşte pentru dezinfecţie lumina ultravioletă de tip C, adică spectrul de lungimi de undă între 200 şi 280 de nanometri. Este exact lumina ultravioletă care niciodată nu trece de bariera stratosferică. Americanii au reuşit să aducă acest fenomen jos, pe pământ, în camerele şi în locurile care ne interesează pe noi. Se ştie de foarte mult timp efectul bactericid al luminii ultraviolete. Echipamentul funcţionează foarte bine în sălile de operaţie, dar în aceeaşi măsură funcţionează oriunde am avea o suspiciune că ar exista ceva încărcătură bacteriologică. Poate fi folosit şi la toaletă sau în spaţii comune. Oamenii nu trebuie să se expună direct în momentul în care acest echipament funcţionează. În momentul în care este pornit, acesta emite o lumină destul de puternică. La fel cum nici micro-organismele nu au avut de-a lungul timpului contact direct cu aceste raze ultraviolete, nici oamenii şi nici celelalte vieţuitoare nu au avut, aşa că se iau aceste măsuri de precauţie. În principiu, este suficient dacă stăm în spatele unei uşi sau în spatele unui paravan.”

Mircea Hideg

Mircea Hideg

film 1: robotul de pregăteşte de funcţionare

film 2: razele ultraviolete emise de robot, în timp ce funcţionează, văzute din spatele unei uşi

(Cristina Cornilă)
2 thoughts on “Spitalul din Făgăraş, printre puţinele din ţară care şi-au cumpărat roboţi să combată infecţiile nozocomiale

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.