Spitalul sub CÂJU. Ce s-a schimbat într-un an şi jumătate


Preşedinta Consiliului de Administraţie de la spital, Mariana Câju, a fost prezentă miercuri seara, 24 aprilie, la şedinţa Consiliului Local Făgăraş. Principalul motiv al prezenţei sale a fost adoptarea bugetului pe anul în curs pentru instituţia spitalicească.

Aceasta a precizat că a luat act de criticile aduse instituţiei pe care o conduce pe diverse conturi de pe reţeaua de socializare Facebook şi a ţinut să le prezinte consilierilor, tocmai din acest motiv, un bilanţ al activităţii din spital, începând cu toamna lui 2017 şi până în prezent.

De asemenea, a solicitat Legislativului să aprobe bugetul pentru spital, aşa cum a fost propus, şi a arătat în linii mari ce urmează a se face în următorul exerciţiu financiar.

Mariana Câju - preşedinte CA Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure"

Mariana Câju – preşedinte CA Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure”

,,Am preluat în 2017 un spital cu o datorie de 1 milion de lei. L-am adus pe un excedent bugetar la sfârşitul anului 2017, în trei luni de zile, de 2,4 milioane de lei. Am găsit un spital cu prejudicii stabilite de Curtea de Conturi de milioane de lei şi cu dosare penale pe care nu este momentul să le aduc în discuţie. Am găsit un spital într-o stare de subdezvoltare. Într-un an de zile – şi să mă contrazică cineva dacă spun ceva neadevărat – am reuşit să redăm un minim de demnitate făgărăşenilor prin acces la servicii medicale mai bune, în sensul că am adus un computer tomograf, în condiţiile în care pe o rază de 70 km nu exista aşa ceva. Am reuşit să obţinem o clasificare de spital de urgenţă şi vom obţine clasificarea finală la sfârşitul acestui an, pentru că al patrulea medic urgentist al nostru este la competenţă la Târgu Mureş. Am reuşit să menţinem Programul de Endoprotezare făcând cea mai modernă sală de operaţie din judeţul Braşov. Am rezolvat problema Centrului de Dializă, în sensul că am adus un medic nou de la 1 aprilie 2019 şi am luat echipamente noi. Am cumpărat aici maşini de transport noi şi le-am autorizat ca să poată transporta pacienţii. Anul acesta am propus în buget bani şi pentru reabilitarea întregului Centru de Dializă şi pentru mărirea numărului de paturi”, a spus Câju.

 

Pediatria nu a fost mutată în spital, dar este pe cale să…

Aceasta a recunoscut că nu a bifat, la capitolul realizări, şi Pediatria, dar a dat asigurări că mutarea ei în pavilionul central va avea loc: ,,E adevărat că am întârziat cu mutarea Pediatriei, dar o să fie mutată această secţie, pentru că am accesat fonduri europene pentru modernizarea Ambulatoriului, care va funcţiona pe viitor tocmai în locul Pediatriei”.

Proiectul pentru mutarea şi modernizarea Ambulatorului (Policlinica) este 2,3 milioane euro. Proiectul pentru mutarea Pediatriei este de 2 milioane de lei. Pediatria va fi mutată în clădirea centrală a spitalului, la parter şi etajul I.

Al treilea spital din ţară în care roboţii combat infecţiile

spitalAlte realizări pe care şi le-a asumat preşedinta Consiliului de Administraţie sunt roboţii pentru combaterea infecţiilor: ,,N-aş vrea să omit un lucru: s-a vorbit de nişte roboţi pentru spital. Păi, eu, Mariana Câju, am pus pe harta spitalelor din România şi spitalul din Făgăraş la acest capitol. Suntem singurul spital din ţară, în afară de Institutul Nasta şi Spitalul Universitar, care a obţinut 2 roboţi de la Ministerul Sănătăţii pentru combaterea infecţiilor nozocomiale. Pe 10 decembrie 2018 ar fi trebuit să avem acei roboţi, doar că Ministerul Sănătăţii n-a avut atunci buget să-i cumpere”.

 

Tichete de vacanţă pentru angajaţii spitalului

Cât despre ce se va întâmpla în acest an la spital, Câju a vorbit despre o sală de naşteri la Maternitate, acreditarea laboratorului de analize şi tichete de vacanţă pentru angajaţi.

,,Am reuşit să bugetăm la spital pentru acest an chiar şi tichete de vacanţă. Nici angajaţii Primăriei nu au aşa ceva! Tot în acest an vrem să bifăm o sală de naşteri modernă la Maternitate, pentru a se naşte copiii într-o sală decentă pentru nivelul anului în care suntem. De asemenea, am bugetat un aparat de radiologie, ca să reactivăm garda de radiologie. Mai vrem să acredităm RENAR laboratorul de analize. Despre laborator mi s-a reproşat de către diverse persoane, chiar şi de către unii medici, că am încercat să aduc nişte echipamente nemţeşti care nu sunt bune. Am solicitat primarului Făgăraşului să dispună un audit pe ultimii 10 ani la laborator şi nu o să am nicio emoţie să sesizez instituţiile statului pentru ceea ce s-a întâmplat până acum acolo şi pentru conflictele de interese care au fost, în sensul că singurul laborator privat din Făgăraş care e acreditat RENAR este al unui medic care a fost şef acolo şi lucrează încă la Spitalul Făgăraş. O să avem surprize mari la laborator după ce vedem rezultatele auditului. În maxim 3 luni vom acredita RENAR laboratorul”, a spus Câju.

La finalul intervenţiei lui Câju, consilierii locali au aprobat bugetul pentru spital exact în maniera în care a fost propus.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.