Pentru că avem multe de spus!

.

Taxa de salubritate scade cu 4 lei de la 1 ianuarie 2020


De la 1 ianuarie anul viitor, taxa specială de salubritate va scădea cu 4 lei. Dacă în 2019 fărăgăşenii persoane fizice au achitat pentru acest serviciu o taxă de 13 lei, de anul viitor cuantumul acesteia va fi redus la 9 lei. În ce priveşte agenţii economici, ei vor plăti de la 1 ianuarie 120 lei/mc.

Mai multe dezbateri publice au fost organizate pe parcursul acestui an de către autorităţi referitoare la mult disputata taxă pentru gunoi. La căpătul ultimei dintre ele s-a luat hotărârea finală, de micşorare a taxei, dar numai de la 1 ianuarie 2020.

Cea din urmă dezbatere publică s-a desfăşurat marţi, 26 noiembrie, în sala mică a Casei de Cultură. În cadrul ei s-a stabilit noul tarif. Acesta a devenit valabil, însă, numai după votul Consiliului Local din 28 noiembrie.

Drept urmare, de la 1 ianuarie 2020, persoanele fizice vor achita 9 lei/persoană/lună, iar persoanele juridice vor plăti un tarif de 120 lei/mc.

Decizia pentru diminuarea taxei a fost luată în urma analizării cantităților de deșeuri gestionate la nivel local, anul acesta, de către societatea Salco Serv. De asemenea, au fost diminuate cheltuielile de operare prin modernizarea parcului auto al societății cu trei autospeciale noi, achiziționate de Primăria Făgăraș din bugetul local, dar și prin reducerea numărului de angajați de la Salco. De asemenea, făgărășenii au înțeles importanța colectării selective și au contribuit la diminuarea cantităților de gunoi, prin reciclarea materialelor din hârtie, carton, plastic, sticlă și metal.

Peste 28.500 de făgărăşeni au plătit anul acesta taxa de 13 lei

Până în prezent, anul acesta peste 28.500 de făgărăşeni au plătit taxa specială de 13 lei/lună.

Banii au fost încasaţi la Taxe şi Impozite şi viraţi apoi în totalitate către operatorul de salubritate.

,,Cu această taxă specială, fără să vrem, am făcut un fel de recensământ în municipiul Făgăraş. Practic, datorită declaraţiilor de impunere care s-au depus pentru taxă, am determinat o cifră reală a populaţiei”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, la consultarea publică de la Casa de Cultură, din data de 26 noiembrie. La data respectivă, figurau ca depuse declaraţii de impunere pentru 28.517 făgărăşeni.

Prezent la dezbatere a fost şi consilierul local Cosmin Poparad, cel care a susţinut în mai multe rânduri că acest tarif trebuie să scadă. ,,Mă bucur că într-un final această taxă scade. Eu am făcut o solicitare în acest sens încă din 30 august, dar nu s-a luat în considerare”, a declarat el. Edilul i-a replicat că la momentul acela nu exista o notă de fundamentare a noului preţ realizată de operatorul de salubritate, aceasta fiind primită la Primăria Făgăraş numai în cursul lunii noiembrie.

 One thought on “Taxa de salubritate scade cu 4 lei de la 1 ianuarie 2020

  1. ion

    Sugaciule, sa ne dai banii inapoi. Cei 4 lei pe care ni i-ai pretins ( furat) in plus pana la aceasta data,hot din Dragus ce esti. Pleaca si tu , impreuna cu directorii aia hotii de la Salco si lasa Fagarasul ca este o palarie mult prea mare pentru un taran ca tine

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.