Tezaure săsești din ținutul Rupei – proiect de inventariere a patrimoniului mobil săsesc


Asociația Renascendis continuă demersul de inventariere completă a obiectelor cu valoare istorică și artistică păstrate în parohiile evanghelice din România cu proiectul Resturi și rosturi. Tezaure săsești din ținutul Rupei, care include nouă biserici monument istoric din județul Brașov: Rupea, Ungra, Dacia, Cața, Drăușeni, Beia, Homorod, Mercheașa și Ticușu Vechi.

TicusÎn toate aceste parohii se păstrează o serie amplă de obiecte istorice și artistice de mare valoare: orfevrărie medievală, cositoare, mobilier pictat specific barocului țărănesc din Transilvania (altare, strane, bănci, pupitre, panouri, cristelnițe, piese de amvon), vase bisericești din cupru, textile, clopote, orologii, orgi etc. – multe dintre acestea neinventariate, necunoscute, necercetate, inedite, dar mai ales păstrate în condiții improprii.

Cele nouă parohii evanghelice din ținutul Rupei incluse în proiect sunt de aproape cinci ani rămase fără o adminstrație bisericească locală, fiind totodată afectate de probleme cauzate de starea precară de conservare a bisericilor, de proiecte de restaurare începute și neterminate, dar mai ales de disoluția counităților săsești.

Proiectul Resturi și rosturi. Tezaure săsești din ținutul Rupei își propune documentarea și salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor în circuitul științific și, pe cât posibil, în cel turistic, dar și valorificarea lor pentru comunitățile locale.

Ticuș - AltarFișele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoțite de fotografii, vor fi publicate online pe portalul www.resturisirosturi.ro, care contribuie totodată și la promovarea turistică a celor nouă obiective vizate. Proiectul predeve realizarea de hărți turistice în limbile română, engleză și germană cu zona cercetată, dar și cărți de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele inventariate, care vor fi folosite în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru elevii din satele incluse în proiect.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.