Pentru că avem multe de spus!

.

Un făgărășean are propriul restaurant în centrul Romei


restaurant liviu

A plecat din țară imediat după Revoluție și și-a încercat norocul în Italia. A muncit mult timp ca și bucătar, dar apoi s-a gândit să facă ceva și pentru el. Așa că de mai bine de 10 ani are propriul restaurant în centrul Romei, iar localul este cunoscut de foarte mulți italieni. Și asta întrucât specificul restaurantului este italian, nu românesc, așa cum ne-am fi gândit.

În urmă cu 24 de ani, atunci când și-a încercat norocul în altă țară, nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge să dețină propriul restaurant și nici că va avea succes. Făgărășeanul Liviu Dotcoș, de 44 de ani, a plecat în căutarea norocului și l-a găsit în capitală Italiei. De mai bine de 10 ani are un restaurant cu specific italieniesc în centrul Romei. Secretul succesului? „Specialitatea casei este zâmbetul. Nu poți da greș dacă zâmbești și dacă ai și bună dispoziție. Este primul lucru pe care îl oferi unui client, iar dacă feedbackul este pozitiv, l-ai câștigat. Sunt într-o zonă în care patroni de restaurante sunt doar italieni și au experiență de 100 de ani, afacerea este transmisă din tată în fiu. Totuși, pot spune cu modestie, că mulți clienți aleg să vină la restaurantul meu“, povestește, mândru, făgărășeanul. Totul a început în urmă cu 10 ani, atunci când s-a născut fiul lui, iar Liviu s-a gândit că a venit momentul să facă ceva mai mult pentru familia lui.

Am plecat din Făgăraș la începutul anilor 1990, aveam 20 de ani. Nu m-am gândit mult atunci când am luat o asemenea decizie. Eram generația care pleca, eram fascinați de occident, că ne poate oferi mai mult. Așa că n-am ezitat și am plecat. După încercări nereușite de a-mi găsi un loc de muncă, ajunsesem să împart și flyere prin Roma, o familie m-a luat sub protecție și am început să lucrez la ei în restaurant. Am aflat multe secrete din bucătăria italienească. Așa că atunci când s-a născut fiul meu, am zis că a venit momentul să muncesc doar pentru mine“.

A fost greu la început, a trebuit să strângă bani pentru a cumpăra spațiul, însă satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât, după deschiderea restaurantului, și-a dat seama că decizia lui nu a fost una greșită.

„Călătoria modernă“

Liviu nu a dorit să își deschidă un restaurant cu specific românesc, ci italienesc. La rețete spune că a umblat foarte puțin, doar le-a mai adăugat puțină dragoste și recunoaște că nu prea știe să gătească mâncare românească. Se laudă, însă, cu angajații lui, iar unul dintre ei este tot din Făgăraș. „Am început cu 7 angajați, iar acum pot avea, în sezon, și 13-14 angajați. Sunt din  mai multe colțuri ale lumii, dar un angajat este din Făgăraș, Simona Covaci. Dar cele mai mari ajutoare sunt soția și mama mea“.

Tot Liviu ne-a dezvăluit și care este numele restaurantului și de ce se numește așa. „Se numește „Călătoria modernă“, Trattoria Moderna. Am preluat denumirea de la foștii proprietari și nu am vrut să o mai schimb“. Din descriere, localul este unul șic, însă Liviu se gândește să se extindă.

Cum intri în local este barul în față și o primă sală nu prea mare, de 30 de persoane, apoi o sală mai mică de 20 de persoane. Am și afară un mic spațiu, de 20 de persoane. Dar eu m-am gândit deja la un alt spațiu, de 200 de locuri, un restaurant aflat lângă locația mea actuală“. Chiar dacă viața lui este acum la Roma, alături de soție, și ea tot făgărășeancă și copil, dar și alături de restaurantul pe care îl iubește atât de mult, Liviu tot la Făgăraș se gândește. Ar vrea să revină acasă. „Ieri m-aș fi întors acasă, dacă ar fi fost posibil. Dar nu se poate. Lumea de acolo nu s-a schimbat, e tot multă birocrație. Dar știi ce mi-ar plăcea? Să mă reîntorc, să mă stabilesc la țară și să-mi deschid un hotel cu restaurant, să fac ce-mi place“.

Chiar și așa, revine cu mult drag în Făgăraș, o dată sau de două ori pe an.

Așadar, făgărășeni stabiliți în Roma, dați o „raită“ până la restaurantul „Călătoria modernă“, îl găsiți la adresa Mama vicolo dei chiodaroli 16, lângă Campo di fiori, savurați bunătățuri pregătite de un făgărășean și salutați-l și din partea noastră.

(Alina ROMAN)

 
2 thoughts on “Un făgărășean are propriul restaurant în centrul Romei

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.