Pentru că avem multe de spus!

.

Un fost decan al Facultății de Protecția Mediului din Timișoara îi oferă ajutorul unui candidat la Primăria Victoria


Conferențiarul universitar doctor Nicolae Diminescu, originar din Timișoara, și-a legat destinul de orașul Victoria. În vârstă de 81 de ani astăzi, el a ajuns la Victoria cu multe decenii în urmă după ce și-a cunoscut soția, originară din comuna Viștea. A rămas la Victoria 20 de ani, ca profesor, dintre care 10 ani a fost directorul școlii generale și al Liceului Teoretic din oraș, ce la vremea respectivă funcționau împreună.

Fostul decan Nicolae Diminescu îi este alături Cameliei Bertea la alegerile locale

A purtat prin lumea ecologiei, mediului și biologiei mii de elevi ai acestui oraș. Îl țin minte nu numai ei, ci și cei din generațiile următoare, care au beneficiat de toată infrastrctura școlară și de cabinetele amenajate în timpul său. Printre aceștia din urmă se numără și Camelia Bertea (astăzi la rândul ei profesor la Colegiul ,,Alexandru Bărbat” și director la Clubul Copiilor). Camelia a împărtășit aceeași pasiune pentru mediu și geografie ca și mentorul său și a ajuns ani mai târziu să-i facă și ea pe copii să iubească acest domeniu. De 23 de ani este profesoară și spune că un mare merit în cariera sa l-a avut Nicolae Diminescu, cel despre care avea să-și amintească faptul că ,,pe când era director, domnul Diminescu a construit împreună cu profesorii și elevii școlii, voluntari cu toții, o frumoasă cabană la munte, ca să fie folosită de școală. Ea nu mai există acum, dar acel moment mi-a rămas mie în minte și de aceea am căutat să fac și eu, ani mai târziu, cu elevii de la Clubul Copiilor activități asemănătoare”.

Drumurile celor doi dascăli s-au intersectat de-a lungul anilor, deși Nicolae Diminescu se mutase în orașul său natal, Timișoara, unde a ajuns pe rând director la un liceu silvic, apoi decan al Facultății de Protecția Mediului din cadrul Universității Ecologice Banatul, apoi conferențiar universitar la Universitatea de Vest din Timișoara.

Nicolae Diminescu este cel care a înființat Fundația ,,Verde 2000 Timișoara”, având ca obiectiv principal educația ecologică.

Timp de două legislaturi, între 1992 și 2000, a fost consilier local ecologist în orașul de pe Bega, poziție din care spune că ,,am luptat singur și știu cât este de greu să scoți proiecte fără să ai ajutor în jurul tău”. Pentru că au aceeași viziune, Nicolae Diminescu s-a întors în orașul Victoria ca să-i fie alături Cameliei în cursa sa pentru funcția de primar al orașului.

Orașul Victoria

,,Mă consider victorian și acum și vin cu dragoste în orașul meu de suflet ca să îl trezesc la realitate, ca să le spun oamenilor că nu e totul pierdut, important este ce alegeri administrative vor face de acum încolo. Victoria, chiar dacă nu mai este un oraș industrial, poate deveni încă un oraș cu valențe ecologice, turistice, sportive și așa mai departe. Știu ce putere și ce inițiative are Camelia și sunt sigur că ar avea mari performanțe în această funcție. Este lupătoare și ambițioasă și ar putea deveni al treilea dascăl care conduce acest oraș, după profesorii Viorel Olteanu și Olimpia Beca”, spune fostul decan.

Nicolae Diminescu spune că admiră la Camelia Bertea ,,dăscălia” din ea. ,,În toți anii aceștia de învățământ s-a ancorat în sufletele copiilor. Tot așa se va ancora și în sufletul orașului. Cuvântul ei de ordine se numește ,,proiect”. A făcut atât de multe proiecte cu elevii, care nu pot decât să mă convingă că tot așa va face și cu orașul. Victoria are nevoie în primul rând de o renaștere culturală, iar renașterea aceasta pleacă exact de la alegerea liderului local și a echipei din jurul lui. Este important să fie alianță între primar și consilier, ca toți să împărtășească aceeași viziune. Eu am fost 8 ani consilier local la Timișoara din partea ecologiștilor, am fost singur, am luptat singur și știu cât este de greu să scoți proiecte fără să ai ajutor în jurul tău”, precizează Nicolae Diminescu.

Fostul decan mai dezvăluie că planurile inițiale ale Cameliei erau să candideze ca independent. ,,Oamenii poate nu știu asta. Nu Camelia a căutat partidul, ci partidul a căutat-o, socotind-o un om capabil”, mărturisește el. Camelia Bertea a devenit astfel candidatul USR la funcția de primar.

O altă speranță a fostului decan legată de candidatura Cameliei este că ,,ea va ridica ștacheta învățământului în acest oraș, pentru ca elevii să nu mai plece la școli din Sibiu. Ea va face școala în așa fel încât copiii să fugă de acasă la școală și nu invers.”

În această perioadă Nicolae Diminescu va petrece mai mult timp la Victoria ca să îi fie alături candidatei USR. Camelia Bertea spune că este impresionată că mentorul său din timpul liceului și ,,cel mai iubit profesor al acelor timpuri” crede în capacitățile sale politico-administrative.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.