Următoarea repopulare cu șalău și păstrăv pe apele din Țara Făgărașului: în primăvară sau în toamnă


Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Făgăraș (AVPS) plănuiește să facă o nouă repopulare a apelor de șes și de munte concesionate de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).

Potrivit directorului AVPS, Sorin Șuler, repopularea ar putea avea loc cel mai devreme în această primăvară, dacă pe piață prețurile la puietul de șalău și păstrăv sunt acceptabile. ,,Repopulările se fac fie în perioada aprilie-mai, fie în septembrie-octombrie. În funcție de ce prețuri vor fi în primăvară, vom decide dacă repopulăm în aprilie-mai sau la toamnă. Puietul de șalău l-am cumpărat ultima oară de la o stațiune de cercetare de la Timișoara. Pentru puietul de păstrăv avem mai multe surse, inclusiv o pescărie în zona Dejani. Vom alege sursa în fucție de prețul de vânzare. Repopularea se va face în locurile în care apa e mai liniștiă, spre exemplu în coturi unde apa băltește și nu sunt curenți mari”. repopulare (2)

Precedenta repopulare s-a realizat în toamana lui 2017 și a însemnat vărsarea în apele gestionate de AVPS Făgăraș a unui număr de 10.000 de puieți de șalău.

Această operațiune este extrem de costisitoare. ,,Am cumpărat 10.000 de exemplare, cu o dimensiune de până în 5 cm fiecare, cu circa 5.000 de lei. Din acești 10.000 de peștișori trăiesc cam 3.500. Pierderile sunt cauzate în general de faptul că în apele noastre există cam toate speciile de pește, de aia eu îi spun o micro-deltă, printre care și pești răpitori precum știuca sau bibanul”, explică Sorin Șuler.

În general repopulările apelor de șes și de munte gestionate de AVPS se fac cu șalău, care este o specie ce a mai rămas cu exemplare puține, și cu păstrăv, care este foarte căutat. Din experiențele trecute, s-a constatat că repopulările au efecte vizibile abia după trei ani consecutivi.

Costurile generate de operațiunile de repopulare sunt suportate din bugetul AVPS Făgăraș, mai exact din cel destinat pescuitului. ,,La AVPS ținem un buget separat pentru pescuit și unul separat pentru vânătoare. Bugetul pentru pescuit se formează din contribuțiile membrilor, de 120 de lei pe an. Din acești 120 de lei, 50 de lei reprezintă cotizația propiu-zisă, iar 70 de lei sunt pentru pază și întreținere fond piscicol. Noi cumpărăm puietul și facem repopularea din cei 70 de lei”, spune directorul.

AVPS Făgăraș a concesionat pentru o perioadă de 10 ani, începând cu 2018, apele de șes și de munte din județul Brașov.repopulare (1)

Apele au fost date în concesiune de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA). Mai multe asociații din acest domeniu au fost interesate de preluarea apelor, însă punctajul cel mai mare din județ l-a obținut AVPS Făgăraș. În plus, AVPS Făgăraș avea și un drept de preemțiune pentru noul contract, căci și în ultimii ani fusese concesionarul acestora.

Iată care sunt apele luate în concesiune pentru următorii 10 ani:

Șercaia inferioară – 27 km – confl. cu Valea Strâmba-Drum N.I. Brașov-Făgăraș

Valea Șercăii – 15 km – Drum N.I.-vărsare

Valea Berivoi – 28 km – Izvoare-Drum N.I.-vărsare

Valea Dejani (Săvăstreni) – 17 km – Drum N.I.-vărsare

Valea Pojortei – 40 km – Izvoare-Drum N.I.-vărsare și afluenți

Valea Sâmbetei – 31 km – Izvoare-Drum N.I.-vărsare și afluenți

Valea Viștea Mare – 34 km – Izvoare-Drum N.I.-vărsare și afluenți

Valea Ucea Mare – 17 km – Izvoare-Combinatul chimic-vărsare și afluenți

Olt și afluenții său – Veneția de Jos-limita cu județul Sibiu

Veneția – 22 km – Izvoare-confl. râul Olt

Valea Lisei – 10 km – Izvoare-confl.Valea Sâmbăta

Lac acumulare Voila

Lac acumulare Olteț

Lac acumulare Arpaș – până la limita jud. Sibiu

Contractul de concesiune a apelor de șes și de munte a fost încheiat în 5 septembrie 2017, dar produce efecte începând cu 1 ianuarie 2018 și până în 31 decembrie 2028.

Asociația făgărășeană numără la ora aceasta 2.160 de pescari

Foto: AVPS Făgăraș
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.