Pentru că avem multe de spus!

.

Ursul accidentat mortal la Perşani va fi incinerat la Protan


Sorin Suler - presedinte AVPS

Sorin Suler – presedinte AVPS

Ursul călcat aseară de o maşină pe DN1, în jurul orei 21.30, în apropierea localităţii Perşani va ajunge la Protan. După ce a fost accidentat pe partea carosabilă de şoferul unei maşini, care susţine că nu l-a văzut, animalul a murit pe loc.

Vânătorii de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Făgăraş (AVPS) au fost cei care l-au ridicat de acolo.

,,AVPS l-a ridicat şi apoi l-a predat la DSV Braşov în vederea întocmirii actului de necropsie şi trimiterii cadavrului la Protan pentru ardere. Ursul va fi incinerat cu totul. Nu se valorofică nimic din animal dacă este vicitma unui accident, pentru că este specie protejată”, a declarat şeful AVPS Făgăraş, Sorin Şuler.

În mod normal, blana ursului ar fi putut fi folosită ca trofeu, iar o parte din carnea sa ar fi putut fi preparată pentru mâncare, pentru că este comestibilă. De altfel, carnea de urs este socotită a fi printre cele mai scumpe cărnuri de vânat.

Cum a ajuns ursul pe DN 1?

urs omorat persaniExistă o explicaţie pentru faptul că toamna urşii ajung pe drumurile naţionale şi judeţene, acolo unde dau maşinile peste ei.

,,În perioada aceasta, nu numai urşii au fost victimele accidentelor pe drumuri, ci şi alte specii, gen căpriori sau mistreţi. Dar predomină urşii pentru că ei sunt acum în plină migraţie de la deal spre munte. Ştiţi că primăvara ei coboară de la munte în căutare de hrană, iar toamna, atunci când nu mai sunt culturi de porumb pe câmp sau când nu mai sunt fructe în pomi, se întorc înapoi la munte la jir,” explică Şuler.

Urşii sunt goniţi cu vuvuzele şi focuri de armă

Directorul AVPS Făgăraş spune că în ultima perioadă, tot la două zile, membrii AVPS au făcut goane de împingere a urşilor în afara localităţii. Goanele se fac în perimetrul Făgăraşului, în cartierul Combinat, în zona vechii fabrici de cărămidă, la Ileni, la Râuşor etc. Vânătorii fac gălăgie atunci când au astfel de activităţi şi folosesc pentru asta inclusiv vuvuzele şi focuri de armă trase în plan vertical.

În goanele acestea din ultima perioadă, vânătorii nu au dat peste niciun urs.

Goanele se fac atât ziua, cât şi noaptea, dar predomină cele de seară şi de dimineaţă.

Aprobare pentru împuşcat un singur urs

În octombrie 2017 o fetiţă şi un bărbat au fost atacţi de urs chiar pe strada Câmpului din municipiul Făgăraş, în juurul orei 7.45 dimineaţa. Cele două victime au ajuns la spital, unde le-au fost dezinfectate şi curăţate rănile provocate de animal.

,,Până la ora aceasta avem o singură aprobare de a împuşca un singur urs, dată în urma incidentului din toamna anului trecut de pe Câmpului. În acel acord dat de Ministerul Mediului se specifică faptul că avem voie să împuşcăm exact acel animal şi nu altul. Ştim din descrierile oamenilor cam cum arăta acel animal, aşa că nu putem împuşca orice urs, dar cel cu pricina nu şi-a mai făcut apariţia în zona noastră”, afirmă Sorin Şuler.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.