Viitorii arhitecți ai Făgărașului


Micuții de la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“ sunt viitorii arhitecți ai orașului nostru! În fiecare săptămână ei învață ce înseamnă arhitectura și cum pot schimba în bine fața orașului în care locuiesc!

De la începutul acestui an școlar două clase a III-a de la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“ se joacă de-a arhitecții. Mai precis, în fiecare săptămână, timp de o oră, ei învață chiar de la arhitecți, ce înseamnă această meserie, ce înseamnă să construiești o clădire și cum pot deveni participanți activi la viața urbei. „Cursul „De-a Arhitectura“ se desfășoară în cadrul orelor de opțional. Am aflat acum 3 ani de existența proiectului de la o colegă din Brașov. La început doar clasele a III-a și a IV-a puteau opta pentru acest curs. Din acest an s-au introdus și clasele pregătitoare, clasele I și a II-a. Mi-a plăcut mult acest curs, am văzut că se colaborează cu un arhitect, care promovează frumosul. Așa că m-am hotărât să aplic și pentru pentru acest curs în primăvara acestui an. Am primit răspuns favorabil, așa că din toamnă, clasa la care predau, a III-a, are acest curs“, ne-a spus Gabriela Cocan, învățător la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“. Elevii au fost foarte încântați chiar de la prima oră de arhitectură. Au aflat primele noțiuni de arhitectură și ce înseamnă mediul construit. „Nu am putut face acest lucru fără prezența arhitecților voluntari. În fiecare oră am avut invitat un arhitect făgărășean voluntar, care le-a prezentat copiilor multe din tainele locurilor construite de oameni. Micuților le-a plăcut foarte mult, au avut o mulțime de întrebări, ca de exemplu care este cea mai înaltă clădire din lume, ce materiale s-au folosit. Au fost foarte curioși de multe lucruri“, a mai spus Gabriela Cocan. Și pentru că au fost atât de interesați de această oră, Gabriela a mai prelungit acest curs cu încă o oră, pentru ca elevii să afle tot ce vor despre această meserie. „Cursul îmbină teoria cu practica. Elevii realizează tot felul de schițe, machete. Am proiectat filme în care ei au apreciat clădirile, ne-am jucat, am învățat și despre arhitectura peisagistică. Țin să spun că nu doar noi învățăm ce înseamnă arhitectura, ci și copii9 din altă clasă, tot a III-a, colega mea, Mariana Paler, a aflat și ea despre acest curs, și a aplicat și ea“.

Vor construi un oraș în miniatură
La nivel de județ Brașov, 13 școli au implementat acest program, iar în orașul nostru doar cele două clase de la „Ovid Densușianu“ învață noțiunile de bază din arhitectură. „Anul acesta o mare parte din arhitecții voluntari De-a arhitectura și prietenii lor au alergat zeci de kilometri la Semimaraton Sibiu, au înotat zeci de bazine la Swimathon București, au pedalat sute de kilometri la Ciclaton susținuți fiind de voi. Din banii strânși s-a reușit să se ofere și în acest an școlar, gratuit, caietul elevului copiilor înscriși în program. Ne bucurăm tare mult pentru acest lucru, iar copiii deja au început să învețe din el“. La sfârșitul anului școlar, din toate schițele pe care ei le vor face, vor construi un oraș în miniatură, ce va fi expus publicului. „Dacă îi întreabă cineva ce vor să devină când se vor face mari, acum știu ce să răspundă: vreau să devin arhitect! Mă bucur că am ales acest opțional, sper ca tot mai multe clase să fie interesate de acest curs“, a mai ținut să precizeze învățătoarea Gabriela Cocan. Inițiativa de a introduce arhitectura în școli și de a-i conștientiza pe copii de mediul în care trăiesc aparține unor arhitecți din București. Prin proiecte, clase interactive și excursii pe teren, îi determină pe elevi să se întrebe singuri ce este bine, sau rău în comunitarea lor și cum se pot implica pentru a schimba orașul. (Alina ROMAN)




2 thoughts on “Viitorii arhitecți ai Făgărașului

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.