Pentru că avem multe de spus!

.

Zilele culturale ,,Constantin Brâncoveanu” – Sâmbăta de Sus


Comuna Sâmbăta de Sus are două monumente care se leagă de numele marelui domnitor: Castelul Brâncovenesc din localitate (concesionat omului de afaceri Olimpiu Şoneriu) şi Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” din zona turistică.

Castelul Brancovenesc de la Sambata de Sus

Castelul Brancovenesc de la Sambata de Sus

Despre castel, se spune că ar fi fost ultimul dintre palatele construite din porunca domnitorului (în jurul anului 1670), iar ceea ce se vede astăzi nu este construcţia originală, din care s-au mai păstrat poarta din piatră şi câteva porţiuni de ziduri, ci un palat ridicat în jurul anului 1800 de un boier care a intrat în posesia moşiei şi care era un strănepot al domnitorului. Domeniul a avut de-a lungul anilor mai multe destinaţii, printre care depozit de fructe şi şcoală.

Cât priveşte istoria Mânăstirii ,,Constantin Brâncoveanu”, aceasta începe să se scrie pe la 1657, cu construirea unei bisericuţe de lemn. Ulterior, prin grija domnitorului Brâncoveanu se adaugă construcţii din zid. La fel ca în cazul castelului, ceea ce se vede astăzi din lăcaşul de cult nu este construcţia de acum trei secole şi jumătate, ci o alta, pentru că ctitoria lui Brâncoveanu a fost dărâmată de armata Imperiului Habsburgic. Refacerea ei începe în anul 1926, în timpul Mitropolitului Nicolae Bălan, iar sfinţirea mânăstirii este făcută în 1946, în timpul Regelui Mihai I. De altfel, portretul Regelui Mihai poate fi văzut pe unul dintre pereţii bisericii din mijlocul mânăstirii. În timpul perioadei comuniste, portretul a fost acoperit.

De câţiva ani, la Sâmbăta de Sus se desfăşoară o manifestare cultural-artistică, asemănătoare cu ceea ce reprezintă zilele unei comune. Manifestarea are loc în preajma datei de 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii, când se sărbătoreşte şi principalul hram al Mânăstirii ,,Constantin Brâncoveanu”. Manifestarea poartă numele de ,,Zilele culturale Constantin Brâncoveanu”. 

Ediţia de anul acesta va avea loc în perioada 14- 15 august 2018, fiind o ediție dedicată Centenarului Marii Uniri. Activitățile se vor desfășura la căminul cultural din localitate. Cu doi ani în urmă, manifestarea a fost găzduită chiar de Castelul Brâncovenesc, care de atunci nu şi-a mai deschis porţile pentru public.

În ziua de 14 august participanţii sunt aşteptaţi în costume populare, la o lecție de dansuri populare și alte activități culturale. Seara se va încheia jucând cu toții Hora Unirii, în compania Formației Aplin Făgăraș.

În data de 15 august, la ora  16.00, este programat la un spectacol folcloric, unde vor urca pe scenă invitați de seamă și fii ai satului, anunţă organizatorii.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.