125 de ani de la trecerea în neființă a (col.) David Urs de Margina (Mărgineni)


Fără îndoială, una dintre cele mai prestigioase personalități militare pe care le-au dat românii din Transilvania secolului al XIX-lea a fost col baron David Urs de Margina.

Ocupând un loc distinct în panteonul personalităților vremii, și-a pus inima, mintea și brațul în slujba poporului din care a provenit, devenind unul dintre liderii mișcării de emancipare națională a românilor transilvăneni.

Plecat de jos, dintr-o familie de grăniceri, David Urs a parcurs toate gradele militare, de la subofițer la colonel în armata austriacă, precum și obținerea rangului de baron, acordat foarte rar românilor, ca o recunoaștere a meritelor și corectitudinii exemplare.

A fost foarte active în timpul Revoluției de la 1848-1849.

Apogeul carierei militare l-a atins în timpul războiului din 1866, în calitate de commandant al insulei fortificate Lissa, rămânând în conștiința contemporanilor ,,Eroul de la Lissa’’.

Pensionat înainte de termen, în 1867, datorită convingerilor naționale românești, s-a stabilit la Sibiu, unde începe o nouă etapă pe linie școlară și culturală.

În 1871 începe organizarea învățământului grăniceresc, păstrând, o v reme, autonomia școlară a Băncii Albina, ce va deveni cea mai importantă isntituție financiară românească în Transilvania. A avut responsabilitatea supravegherii construirii Școlii superioare de fete, deschisă în anul 1886, pentru elevii studioși.

A donat Mitropoliei din Blaj 50.000 de coroane, în vederea înființării unei fundații ce va purta numele de Asociația Comunitară ,,Baroul David Urs’’ de Mărgineni.

A fost, este și va rămâne un model de comportament pentru generațiile trecute, prezente și viitpare.

Nu-l vom uita niciodată.

Prof. I. Ursu, președinte ,,A. C.B. David Urs de Mărgineni’’Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.