Romii din România comemorează în acest an 162 de ani de la adoptarea primelor legi pentru dezrobire.
În acest sens o delegație a Partidei Romilor Pro Europa Făgăraș s-a deplasat la București, la o conferință având ca principală temă „Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire“.
„După 162 de ani de când clasa politică a acelei vremi a avut înțelepciunea de a provoca o schimbare esențială pentru o societate românească modernă, azi, minoritatea națională a romilor din România este tratată exclusiv prin prisma problemelor sociale. Stigma sclaviei nu a fost spălată din memoria României, menținând romii în statut de cetățean de categorie inferioară, prin perpetuarea rasismului. Cum putem construi o Românie modernă, multiculturală, liberă de instigarea la ură? Cum putem apăra, în continuare, moștenirea pe care oameni de stat ne-a lăsat-o? Un gest esențial de responsabilitate al statului român este înființarea Muzeului Identității Rome. În acest sens am semnat o petiție – noi, Partida Romilor Pro Europa Făgăraș, împreună cu Amare Rromentza, Sastipen și Agenția Împreună prin care solicităm acest lucru. Acesta a fost subiectul principal pe care l-am semnalat în cadrul conferinței care a avut loc marți, 20 februarie, la București“, ne-a spus Gheorghe Androne, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa Făgăraș.
La 20 februarie 1856 a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Cu doar câteva luni înainte de această dată o lege similară a fost dată şi în Moldova.
Data de 20 februarie a fost declarată oficial „Ziua dezrobirii romilor din România” prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.