162 de ani de la dezrobirea romilor – conferință la București


intalnire romi bucuresti dezrobirea romilorRomii din România comemorează în acest an 162 de ani de la adoptarea primelor legi pentru dezrobire.

În acest sens o delegație a Partidei Romilor Pro Europa Făgăraș s-a deplasat la București, la o conferință având ca principală temă „Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire“.

După 162 de ani de când clasa politică a acelei vremi a avut înțelepciunea de a provoca o schimbare esențială pentru o societate românească modernă, azi, minoritatea națională a romilor din România este tratată exclusiv prin prisma problemelor sociale. Stigma sclaviei nu a fost spălată din memoria României, menținând romii în statut de cetățean de categorie inferioară, prin perpetuarea rasismului. Cum putem construi o Românie modernă, multiculturală, liberă de instigarea la ură? Cum putem apăra, în continuare, moștenirea pe care oameni de stat ne-a lăsat-o? Un gest esențial de responsabilitate al statului român este înființarea Muzeului Identității Rome. În acest sens am semnat o petiție – noi, Partida Romilor Pro Europa Făgăraș, împreună cu Amare Rromentza, Sastipen și Agenția Împreună prin care solicităm acest lucru. Acesta a fost subiectul principal pe care l-am semnalat în cadrul conferinței care a avut loc marți, 20 februarie, la București“, ne-a spus Gheorghe Androne, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa Făgăraș.

La 20 februarie 1856 a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Cu doar câteva luni înainte de această dată o lege similară a fost dată şi în Moldova.

Data de 20 februarie a fost declarată oficial „Ziua dezrobirii romilor din România” prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.