200 de cetăţeni ai oraşului Victoria au asistat la lansarea primului ghid turistic al oraşului


Un ghid turistic româno-englez a văzut zilele acestea lumina tiparului. Se referă la oraşul Victoria, împrejurimile sale şi traseele montane cu plecare din Victoria. Are 70 de pagini şi a fost muncit de prof. Camelia Bertea – director al Clubului Copiilor Victoria, de salvamontiştii Thomas Bross şi Radu Bunea, precum şi de copiii înscrişi la Cercul de Ecoturism al Clubului. Lansarea acestui ghid a avut loc miercuri, 5 februarie 2020, de la ora 17.00, în incinta Bibliotecii de la Casa de Cultură. Cei care le-au fost alături autoarei şi celor doi salvamontişti, 200 de persoane la număr, au apreciat că oraşul şi zona meritau de mult timp un astfel de ghid.

S-au reactualizat traseele montane

Nu sunt singurii care vor profita de pe urma acestui ghid, dar probabil vor fi cei mai bucuroşi. Este vorba de iubitorii de drumeţii montane pentru care s-au reactualizat toate traseele din munţi, evident cele cu plecare din oraşul Victoria. Potrivit autoarei, este vorba de 5 trasee principale şi de ramificaţiile acestora, care însumează la final vreo 12 trasee pe cărări de munte.

,,În urma defrişărilor din ultimii ani şi a altor fenomene naturale şi meteorologice, s-au modificat traseele, aşa că era absolut necesară refacerea lor la nivel de ghid şi vorbim de o redare făcută cu acurateţe, cu ajutorul salvamontiştilor Thomas Bross şi Radu Bunea”, a declarat prof. Camelia Bertea.

De asemenea, ghidul cuprinde în paginile lui şi împrejurimile oraşului. ,,Este primul ghid turistic al zonei din punct de vedere natural şi antropic. Pe lângă traseele montane, avem bisericile, restaurantele şi ştrandul din oraşul Victoria, precum şi obiectivele din localităţile limitrofe. Am coborât cam cu câte 30 de kilometri pe fiecare latură a versanţilor, până la Sâmbăta de Sus, Cârţişoara, Cârţa, Viştea de Sus, Viştea de Jos, Ucea de Sus, Ucea de Jos etc.”, a precizat autoarea.

 

Clubul Copiilor devine, provizoriu, punct de informare turistică în 4 limbi

Odată cu lansarea ghidului turistic, directorul Clubului Copiilor şi-a propus, împreună cu colegii, să facă din instituţia pe care o conduce şi un punct de informare turistică pentru turişti.

Profesorii de aici se descurcă să vorbească în patru limbi: engleză, franceză, rusă şi germană.

Activitatea de informare a turiştilor va fi gratuită, voluntară şi va dura cel puţin până în luna septembrie a acestui an sau, dacă e necesar, până când în oraşul Victoria va fi pus pe picioare un punct adevărat de informare turistică.

Cu mulţumiri…

Ca să iasă de sub tipar acest ghid bilingv a fost necesară o muncă de echipă, cărora coordonatoarea lor le mulţumeşte public.

,,Multumim celor care au contribuit  la realizarea acestui material informativ, in special elevilor de la Clubul Copiilor din Victoria, cercul de Ecoturism – grupa de avansati -, care au desfasurat o munca asidua de cercetare si documentare, colaborand astfel cu reprezentanti ai institutiilor de cultura, spirituale, de educatie sau sociale si cu manageri ai unitatilor de alimentatie si  agrement ori cu localnici, acest tip de activitate reprezentand o aplicatie practica  a cercului. Multumiri deosebite adresam membrilor echipei Salvamont, Bunea Radu si Thomas Bross, care au oferit date tehnice actualizate  privind traseele turistice si cabanele din Muntii Fagaras, deoarece  configuratia existenta in materialele de specialitate s-a modificat, fie prin devierea traseului, fie prin disparitia lui, in special din cauza defrisarilor masive. Nu in ultimul rand, multumim traducatorilor materialului. Consideram ca realizarea acestui ghid reprezinta, in primul rand, o oportunitate oferita elevilor pentru a-si pune in practica abilitatile de informare,  prin  documentare si cercetare in teren, utilizand mijloace si surse variate,  cat si o modalitate de promovare  a micii comunitati Victoria, aflata intr-o zona geografica cu potential turistic  ridicat”, a spus prof. Camelia Bertea.

De asemenea, autoarea a ţinut să mulţumească şi celor prezenţi la lansarea ghidului: ,,Vă mulțumim că ați fost alături de noi într-un număr atât de mare la lansarea primului ghid turistic al Victoriei. Nu ne așteptam să fim atât de mulți (~200 pers)… ne-am simțit onorați. Prezența dumneavoastră dă aripi acestor copii și ne motivează să mergem mai departe în demersurile noastre civice. Mulțumim Artografica pentru pozele de la eveniment”.

Primele 150 de exemplare tipărite vor fi distribuite gratuit. Acestea au fost posibile cu ajutorul sponsorilor: SC Purolite SRL, SC Neagoe Fluoropolimeri SRL, Crystal Eye, Discover Transilvania, Salvamont Victoria.

 

 

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.