2023 se anunță a fi un an plin pentru administrația locală. Gheorghe Sucaciu: ,,Sper ca, împreună cu toți consilierii locali, să construim și să implementăm toate proiectele’’


  • Proiecte importante, care fac parte din lista de investiții din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, vor începe în acest an. La fel, este așteptată și începerea lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului, o lucrare mult așteptată de făgărășeni sau reabilitarea Casei de Cultură și a parcului Regina Maria, dar și începerea lucrărilor la fosta cădire a Pediatriei din incinta Spitalului Municipal. Un an greu, dar și plin de lucrări și investiții pentru administrația locală. Detalii despre toate acestea aflăm detalii de la primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

REPORTER: Anul 2022 s-a dovedit a fi un an propice reabilitării infrastructurii rutiere, la Făgăraș.

Gheorghe Sucaciu: Da, așa este. În 2022 am finalizat mai multe străzi din municipiu. Unul dintre proiecte, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de euro și finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Local, a cuprins 35 de străzi. În cadrul acestuia au fost reabilitate străzile Negoiu, Șoseaua Combinatului (tronsoanele 1 și 2), Șoseaua Hurezului, 13 Decembrie, Octavian Paler și Crinului. De asemenea, au fost executate lucrări pe străzile 13 Decembrie (alimentară), artera Combinatului (I și II), Plopului (tronsoanele 1, 2 și 3), Anton Pann, Luncii (I și II), Strungului + Oxigenului (tronsoanele 1 și 2), Cvartal colonie Combinat ((tronsoanele 1 – 8), Brândușelor, Bujorului, Crizantemelor, Lalelelor (tronsoanele 1 și 2), Lăcrămioarelor, Magnoliei (tronsoanele 1 și 2), Garoafelor, Ghioceilor, Gladiolelor, Narciselor, Nuferilor, Panseluțelor (intersecțiile cu – str. Narciselor – strada Magnoliei; – str. Narciselor – fundătură Magnoliei; – fundătură Magnoliei – fundătură Gladiolelor, Bujorului, Zorelelor ), Mălinului, Macului, Toporașilor, Trandafirilor (I, II și III ), Zorelelor, Cvartal Narciselor – cimitirul ortodox (tronsoanele 1, 2 și 3). În același timp, a fost realizată și rețeaua de colectare a apelor fluviale în cartierul Combinat și Șoseaua Combinatului. Un alt proiect, cu finanțare europeană, a fost finalizat în 2022. Vorbim aici de modernizarea a 11 străzi – 1 Decembrie 1918, Salcâmului (tronson I și II), Titu Perția, Sf. C-tin Brâncoveanu, Azotului, Câmpului Nou, Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu (tronson II și III), Mihai Eminescu (tronson II), Inochentie Micu Klein și Uniunii. Acest proiect a avut o valoare de 7.466.358,35 de lei (fără TVA). În alt plan, însă, anul 2022 nu a fost un an ușor, mai ales că politicul și-a făcut prezența în Consiliul Local. Având multe proiecte în implementare, ele au mers destul de greu, neavând și sprijinul Legislatiului. Dar, având o echipă foarte bună în cadrul Primăriei municipiului Făgăraș, și vorbim aici de toate compartimentele, am susinut proiectele și am reușit să finalizăm multe dintre ele, iar unele dintre ele sunt într-un stadiu avansat.

Rep.: Totuși, anul 2022 a fost un an dificil și din punct de vedere al colaborării Exacutivului cu Legislativul.

Ghe. Sucaciu: Chiar dacă anul 2022 a fost, într-adevăr, unul dificil din acest punct de vedere, am reușit ca la finalul lui 2022 să discut mai mult cu consilierii locali, o parte din cei 10 care făceau opoziție. Sper ca anul 2023 să aducă și putere de a lucra împreună, Executivul și Legislativul, și de a construi și a implementa toate aceste proiecte.

Rep: Despre ce proiecte vorbim în anul 2023? Cele mai importante dintre ele.

Ghe. Sucaciu: În anul 2023 vom demara proiecte din lista de investiții din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, vom începe lucrările la ocolitoarea municipiului, vom începe modernizarea Casei de Cultură, a fostei clădiri a Pediatriei, a parcului Regina Maria, vom continua lucrările și, sper, le vom și finaliza, la sala de sport de la Școala Ovid Densușianu, dar și de la complexul de agrement din parcul Regina Maria.

Rep: Haideți să începem cu cea mai așteptată investiție de către făgărășeni – anume ocolitoarea municipiului. În ce stadiu este?

Ghe Sucaciu: Ocolitoarea Făgărașului este finanțată din bugetul local și din creditul care a fost acordat pentru această investiție. Acest împrumut a fost făcut de 3 ani de zile, dar, pe parcursul implementării proiectului, am găsit surse de finanțare și din alte programe. În momentul de față, am găsit o finanțare și prin programul de dezvoltare locală Anghel Saligny. Așadar, în acest an vom începe modernizarea variantei ocolitoare a municipiului Făgăraș. În luna martie se va finaliza licitația, va urma apoi proiectul tehnic și execuția propriu – zisă. Eu cred că în vara acestui an vor începe lucrările.

Rep: Circulația rutieră în centrul municipiului a fost restricționată și, de asemenea, se dorește și interzicerea circulației rutiere pe artera Casa de Cultură – Cetate.

Ghe. Sucaciu: În cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă vor începe, în acest an, mai multe proiecte. Este vorba despre ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș”, ,,Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș”. Pe Planul de mobilitate avem o finanțare și vom implementa un proiect în care vom moderniza parcul din fața Primăriei Făgăraș. Vom reabilita piațeta și un parc în zona Cetate – Casa de Cultură – Catedrală. De asemenea, vom începe modernizarea Bulevardului Unirii, vorbim de la strada Titu Peția până la Kaufland și vom începe lucrările și în zona dintre Catedrală, Casa de Cultură și Cetate. Și aici se va închide circulația rutieră și va fi o piațetă între toate aceste obiective. Va mai fi un sens giratoriu la Casa de Cultură și un alt drum pe la  Casa de Cultură. Vom începe lucrările în jurul Cetății, vom reamenaja promenada și vom reabilita strada Mihai Viteazu. De asemenea, vom începe lucrările și pe strada Libertății și vom începe și construirea autogării de la fostul abator de pe strada Inului. De asemenea, vom începe și lucrările pe străzile Octavian Paler, 13 Decembrie, Șoseaua Combinatului cu piste de biciclete, trotuare, iluminat public.

Rep: Ce înseamnă Planul de Mobilitate Urbană?

Ghe. Sucaciu: În cadrul Planului de Mobilitate Urbană al municipiului Făgăraș (PMUD) au fost propuse trei proiecte investiționale integrate de dezvoltare a infrastructurii pentru mobilitatea urbană și anume ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a municipiului Făgăraș”, ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș” și ,,Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș”. De exemplu, proiectul ,,Modernizarea și pietonizarea zonei centrale a municipiului Făgăraș” are ca arie de intervenție străzile Unirii, Tăbăcari, Mihai Eminescu, Republicii, Constantin Popp, Mihai Viteazul și presupune acțiuni corelate de modernizare a tuturor elementelor de infrastructură din aria de intervenție. Ne referim aici la modernizarea trotuarelor pe întreaga lungime a tronsonului, construirea de piste de biciclete separat de traficul rutier și cel pietonal, crearea unei ample zone pietonale prin pietonizarea străzilor Tăbăcari, Republicii (laturile sud și est), o secțiune din str. Mihai Viteazul, reabilitarea și redeschiderea pasajului pietonal subteran, modernizarea aliniamentelor de spațiu verde și plantarea de arbori mature. De asemenea, modernizarea stațiilor de autobuz – 6 stații, modernizarea spațiilor de parcare, implementarea sistemului de închiriere a bicicletelor cu amplasarea a cinci stații de închiriere automată a acestora cu o capacitate totală de 150 locuri de andocare a bicicletelor și o flotă de 95 biciclete, achiziția unui autobuz electric. Bineînțeles, vom avea lucrări de modernizare a carosabilului, eventuale lucrări la rețelele de utilități, precum lucrări de relocare a rețelelor de stâlpi, de protejare a conductelor de faz, etc, lucrări pentru crearea unei rețele de iluminat public ambiental pentru zonele pietonale sau lucrări privind îmbunătățirea siguranței pietonilor și a participanților la trafic. Doar în cadrul acestui proiect vorbim de o investiție de 45 737 226, 73 lei.

Rep: Tot în acest an ați menționat de începerea lucrărilor la Casa de Cultură și parcul Regina Maria.

Ghe. Sucaciu: Da, în acest an vor începe lucrările și la Casa de Cultură și la Parcul Regina Maria și, de asemenea, vom continua lucrările de modernizare a clădirii din incinta Spitalului Municipal și de transformare a ei îm ambulatoriu, ne referim aici la clădirea fostei Pediatrii. Tot în acest an vom continua lucrările și la sala de sport de la Școala Gimnazială nr 2 și la bazinul de înot de la baza modernă din parcul Regina Maria. Aici, am avut discuții cu reprezentanții Compania Națională de Investiții și sperăm ca, până la finalul anului, ambele să fie finalizate. Și, sperăm să înceapă lucrările și la fostul stadion de pe terenul de zgură. Investiția este de la Compania Națională de Investiții, am și semnat contractul, probabil în primăvară vor începe lucrările.

Rep: Vă mulțumim!

(Alina ROMAN)




One thought on “2023 se anunță a fi un an plin pentru administrația locală. Gheorghe Sucaciu: ,,Sper ca, împreună cu toți consilierii locali, să construim și să implementăm toate proiectele’’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.