A XIII-a ediție a Simpozionului Național ,,Fizică, trecut și viitor“, la C.N. „Radu Negru“. ,,Ar trebui realizat în toate școlile din România!”


  • Proiectele  științifice în domeniul fizicii au fost în centrul atenției astăzi, vineri, 12 mai, la Colegiul Național „Radu Negru“. Și asta întrucât aici s-a desfășurat a XIII-a ediție a Simpozionului Național „Fizică, trecut și viitor“. Zeci de cadre didactice şi elevi din mai multe judeţe ale ţării au prezentat diverse lucrări, tema principală abordată fiind, bineînţeles, fizica.

La Colegiul Național „Radu Negru“ a avut loc astăzi, 12 mai, a noua ediție a simpozionului național „Fizică, trecut și viitor“. A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, zeci de cadre didactice din toată țara, dar și elevi, îndrăgostiți de fizică, să își prezinte lucrările științifice.

,,Desfășurăm cea de-a XIII-a ediție a simpozionului de fizică ,,Fizica, trecut și viitor’’. Este o ediție de sărbătoare, în care avem 45 de participanți la secțiunea profesori și 48 de participanți la secțiunea elevi. Astăzi vom gratula și profesorii pensionari de fizică, chimie, biologie, nu doar din școala noastră, ci din toată Țara Făgărașului. Este o ediție care încununează munca și pasiunea. Când vorbim de domeniul științelor, trebuie să vorbim și de pasiune și aplecare spre acest domeniu. Mă bucur că avem un mixaj între elevii de gimnaziu și de liceu, ceea ce arată că, de la o generația la alta, se transmite plăcerea de a te integra în ceea ce înseamnă învățare aprofundată. Este o zi colorată, o zi cu reușite, în care fiecare elev va fi valorizat alături de profesorul care l-a cordonat”, a declarat directorul Colegiului Național ,,Radu Negru”, prof. Maria Racu.

,,În Colegiul Național ,,Radu Negru” deja s-a format o tradiție ca în luna mai să se desfășoare simpozionul de fizică. Suntem după 14 ani de activitate și ne bucurăm de prezența colegilor care au venit cu lucrări atât personale, cât și teme prezentate de elevi. Avem 10 județe care participă, iar numărul de elevi, de la an la an, a fost tot mai mare. După o activitate destul de îndelungată, rămân cu sufletul alături de cei care vor desfășura în continuare această activitate”, a declarat prof. Bogdan Ion.

prof univ dr Elena Cocoradă

,,Reprezint Universitatea Transilvania din Brașov și ne bucurăm că la Radu Negru, de 14 ani, se desfășoară acest eveniment, care dorește să stimuleze capacitatea elevilor de a face investigație științifică și să favorizeze schimburile de idei, care privesc predarea, învățarea și evaluarea, în principal în domeniul fizicii, dar și în domeniile conexe. Am admirat perseverența, persistența comitetului de organizare, este chiar ceva deosebit pentru învățământul liceal”, a declarat prof. univ dr. Elena Cocoradă.

prof. Doru Ursuțiu

,,Reprezint Centrul de valorificare și transfer de competențe. La acest simpozion am fost de mai multe ori, apreciez foarte mult. Acum am adus și premii din partea Centrului celor care participă la conferință. Cred că este un model care ar trebui realizat în toate școlile din România”, a declarat prof. Doru Ursuțiu, Universitatea Transilvania Brașov.

,,Sunt aici într-o dublă calitate, atât cu trei echipe de la Colegiu, cât și din partea Colegiilor Centenare, alianță din care CN Radu Negru face parte. La fiecare an, elevii brașoveni și nu numai, au participat la acest simpozion important și care le deschide perspective”, a declarat Polexa Octavian, prof fizică la Colegiul Național Dr. Ion Meșotă Brașov.

prof. Octavian Polexa

,,Sunt aici împreună cu colega mea de clasă, Dobre Delia, avem un proiect despre coloana vertebrală. Mai participă încă două clase de la Meșotă. Acest simpozion mi-a deschis orizonturile, am reușit să învățăm mult mai multe cu această participare. Mă bucur că sunt aici și că mă întorc în orașul meu natal”, a declarat unul din elevii participanți, Mihai Irina, Colegiul Național Dr Ion Meșotă Brașov.

De asemenea, invitați la simpozion au fost și profesorii de fizică, chimie, biologie, pensionari.

prof Puiu Tipi

,,M-am pensionat de mult timp, am împlinit 50 de ani de activitate la catedră, o meserie tare frumoasă. Am lucrat doar în două școli, în Școala Generală din Beclean și apoi la Liceul Tehnologic Dr. Ioan Șenchea, am încheiat aici după 33 de ani de acvivitate. Această meserie mi-a oferit multe satisfacții, iar acum urmează o răsplată foarte prețioasă, atunci când ne întâlnim cu foști elevi și ne salutăm”, a declarat Puiu Tipi, prof. de fizică.

prof Vasile Joantă

,,Mă bucur că am avut ocazia să mă reîntorc în unitatea de învățământ din care m-am pensionat acum câțiva ani, bucuros să mă reîntâlesc cu foțtii colegi. Simpozionul este unul care va rămâne în istoria învățământului făgărășean ca o manifestare serioasă și longevivă, Mulțumesc de invitație, urăm succes tuturor participanților”, a declarat prof. Vasile Joantă.

Peste 100 de participanți au fost prezenți în Cabinetul de Română al Colegiului Național „Radu Negru“, dintre aceștia aproximativ 50 au fost elevi.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.