Agenda lucrărilor de la Comăna, pe 2024


Pentru administrația locală din Comăna, anul 2024 a început cu lista cu proiecte care ar trebui să se concretizeze în acest exercițiu bugetar. Unele sunt lucrări deja începute, altele pot începe dacă vor exista sesiuni de finanțare la nivel național, iar pentru altele este nevoie de o suplimentare a surselor de finanțare existente.

 

Am stat de vorbă cu viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Comăna, Roșală Flaviu Mihai, care ne-a făcut o scurtă incursiune prin proiectele aflate pe agenda exercițiului bugetar de anul acesta, după cum urmează:

CAPELA MORTUARĂ

Am început deja contrucția la capela mortuară și prin vară am vrea să încheiem lucrările. Deși am început pe la sfârșitul lui noiembrie – începutul lui decembrie, timpul a fost bun și s-a lucrat bine, am trecut de fundație, ziduri, aproape am ajuns la acoperiș.

CANALIZARE ÎN COMĂNA DE JOS ȘI COMĂNA DE SUS

Trebuie să mai obținem un ultim aviz pentru lucrarea de canalizare în Comăna de Sus și Comăna de Jos. Aici nemulțumirea noastră este că prin programul Anghel Saligny, față de cât am cerut, ne-au dat doar jumătate din bani. Lucrarea va fi începută la Comăna de Jos cu stația de epurare în zona pe care localnicii o cunosc sub denumirea de Șanțul Luncii, la câteva sute de metri de sat. Începem cu stația de epurare pentru că vrem ca atât cât putem face din canalizare cu banii respectivi să fie și funcțională. Adică străzile pe care tragem conductele și branșăm gospodăriile să poată deversa apele uzate în stația de epurare și de acolo, epurate, să fie trimise, la circa un kilometru distanță, în Olt. Însă, ca să îi putem da drumul, ne mai trebuie un aviz de la Drumuri și apoi cu toate documentele pregătite la dosar ne ducem să semnăm contractul de finanțare.

Roșală Flaviu Mihai

PLATFORMĂ DE GUNOI DE GRAJD

Anul trecut am încercat să prindem un proiect cu fonduri europene pentru construcția unei rampe de gunoi de grajd. Știți cum a fost… într-o jumătate de oră trebuia să bagi toată documentația în program. Chiar am fost la firma de consultanță de la Brașov cu care lucrăm. Cred că am fost undeva la 50 de secunde după momentul închiderii programului. Dacă va mai fi anul acesta o nouă sesiune de depuneri, vom aplica din nou. Finanțarea vine de la Ministerul Mediului. La ieșirea din Comăna de Jos spre Calea Pădurii va fi această platformă dacă vom obține finanțare. Nu numai că facem ce ne cere legea și amenajăm un loc pentru depozitarea gunoiului, dar proiectul prevede și cumpărarea de utilaje: buldoexcavator, tractor cu remorcă, vidanjă.

RIGOLE ȘI PAVELE ÎN CRIHALMA ȘI TICUȘU NOU

Pe bugetul propriu, adică nu din finanțări nerambursabile, urmărim să facem rigole și pavele în satele Crihalma și Ticușu Nou, adică în acele sate în care nu este în plan acum lucrarea de canalizare, căci altminteri ar fi trebuit să așteptăm după introducerea conductelor.

GAZ LA CĂMINUL DIN COMĂNA DE JOS

La Comăna de Jos, tot din bugetul local, avem în plan să băgăm gazul la căminul cultural. Gazul este tras până în apropiere, ar mai trebui un proiect, montarea unei centrale și a caloriferelor și branșarea efectivă a căminului. În decursul timpului am mai avut cereri pentru folosința acestui cămin și vrem să îl punem la punct din acest punct de vedere. În rest, este renovat. De exemplu, satul are o sărbătoare pe care o ține anual în cămin, Fosnicul. Nici 2024 nu face excepție. De altfel, și celelalte trei sate au Fosnicul lor și fiecare se ține în căminul satului.

cămin cultural Comăna de Jos

DRUM, PODURI ȘI PODEȚE AFECTATE DE INUNDAȚII

Trebuie să găsim o soluție pentru drumul, podurile și podețele afectate de inundații. Să vă spun cum a fost atunci: în situația aia urgentă s-a stabilit repede o comisie care a venit, a văzut și a spus cât ar costa să refacem drumul afectat de pe Valea Comănii de circa 1 km, 3 podețe la Comăna de Sus și două poduri în Comăna de Jos. Însă, de când a fost hotărâtă suma care ni se dă pentru lucrarea aceasta, până am obținut o grămadă de avize a trecut destul de mult timp, iar prețurile și manopera lucrării au explodat toate. N-am reușit să găsim nicio firmă care să facă lucrarea cu banii aceia, deși am inițiat licitația în SEAP de două ori. Căutăm o soluție pentru suplimentarea cu bani, căci este un efort prea mare să prindem diferența din bugetul nostru.

Comăna de Sus – pod afectat de inundații

 

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.