Alexandro Stroia, făgărășeanul care a alergat în jurul Cetății 102 kilometri, spune că s-a hotărât să facă această cursă doar cu o zi înainte


Alexandro Stroia, făgărășeanul care a alergat în jurul Cetății 102 kilometri în cinstea împlinirii celor 102 ani de la Marea Unire, spune că s-a hotărât să facă această cursă doar cu o zi înainte. N-a fost un eveniment premeditat și nu a făcut o pregătire specială pentru această cursă, ci s-a bazat pe antrenamentul pe care l-a făcut până acum.

,,Am avut o pregătire generală pentru această cursă. Nu este prima de acest gen, dar este cea mai lungă. În 2018, în cinstea zilei de 1 decembrie, am mai alergat 91 de kilometri în drum spre Alba Iulia. Traseul s-a desfășurat atunci în două etape: în prima zi am alergat cei 91 de kilometri până în localitatea Cristian din județul Sibiu, alături de alți trei alergători: Lavinia Șulea, Matei Vlad Alexandru, Marciuc Mihai. A doua zi am mers toți patru cu bicicleta până la Alba Iulia, adică restul de 60 de kilometri. Anul acesta, pentru că nu s-a organizat nimic de 1 decembrie, m-am hotărât în preziua sărbătorii să fac cursa de la Cetate”, mărturisește tânărul.

Alexandro are 19 ani și este student în anul II al unei facultăți de educație fizică. Este legitimat ca sportiv la CSA Steaua București, iar în ziua în care a alergat în jurul Cetății l-a avut ca spectator și pe antrenorul său de la club, Ionuț Dan Găliteanu.

Cei 102 kilometri au fost alergați în 10 ore și 17 minute. Tânărul sportiv a făcut patru opriri pentru a-și schimba încălțămintea, a mânca și a se hidrata. S-a oprit la kilometrul 50, apoi la kilometrul 70, 80 și 90. A slăbit un kilogram în urma cursei.

O tură de Cetate are în jur de 810 metri lungime, așa că, pentru a-și împlini visul, Alexandro a trebuit să înconjoare în fugă Cetatea de 126 de ori.

,,Pe timpul cursei am avut alături de mine și alți făgărășeni, care au alergat pe anumite porțiuni împreună cu mine, fiecare câte ture a putut. 52 de kilometri din această distanță i-am alergat împreună cu Lavinia Șulea. De acum încolo vrem să facem o tradiție din acest eveniment și să îl organizăm în fiecare an de Ziua Națională a României”, spune sportivul.

Alexandro a fost karatist în copilărie, dar cu 3 ani în urmă a renunțat la acest sport în favoarea alergării. Susține că prin acțiuni de genul celei din 1 decembrie vrea să promoveze printre făgărășeni mișcarea în general și un stil de viață sănătos.

Alexandro este cu inima împărțită între două națiuni. Are o mamă italiancă și un tată român. A petrecut 9 ani din viață în Italia, dar marea lui iubire și locul unde vrea să trăiască rămâne Făgărașul.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.