Americanii fac o gară în Țara Făgărașului


americani garaRealizarea acestui obiectiv militar din județul Brașov va fi posibilă prin aprobarea unei hotărâri de guvern al cărei proiect a fost elaborat de specialiști din Ministerul Apărării Naționale al României.

Viitoarea gară militară va fi utilizată atât de trupele americane, cât și de cele române, în condițiile în care cel mai important obiectiv deja existent în zonă este poligonul de la Cincu, aflat în subordinea Forțelor Terestre Române, dar care găzduiește periodic exerciții internaționale ale NATO.

În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale cu cei ai forţelor SUA, a rezultat că este necesară preluarea în administrare de către Ministerul Apărării Naţionale a unui teren în suprafaţă de 869 mp aferent Staţiei CF Voila, judeţul Braşov. După preluarea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, părţile de imobile vor fi puse la dispoziţia partenerului american, în baza Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii ratificat prin Legea nr. 268/2006, în vederea realizării unei rampe CF de capăt pentru îmbarcarea şi/sau debarcarea tehnicii, trupelor şi/sau diverselor materiale necesare procesului de instruire a forţelor SUA şi forţelor naţionale în Poligonul Cincu”, menționează nota de fundamentare a viitoarei hotărâri de guvern.

În baza acesteia, un teren cu suprafața de 869 de metri pătrați de pe raza comunei Voila se va transmite din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea MApN, urmând a fi utilizat „de către Ministerul Apărării Naţionale pentru nevoi de apărare”. În evidențele părții române, această suprafață figurează drept “teren aferent Regionalei CFR Braşov, linii interoperabile”.

De asemenea, prin aceeași hotărâre de guvern, Ministerul Transporturilor va transfera către MApN “instalaţii fixe de siguranţă şi de conducere operativă a circulaţiei feroviare interoperabile”.

În poligonul de la Cincu, SUA au început deja investiții care vor depăși 20 de milioane de euro.

sursa: romanialibera.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.