Amintiri din copilărie. De data aceasta scrise de un dascăl din Ţara Făgăraşului


Păţaniile lui Ion Creangă, copil fiind, se găsesc în tinereţea fiecăruia dintre noi. Numai că Dumnezeu nu ne-a înzestrat pe toţi cu acelaşi talent literar, ca să putem pune pe hârtie pentru copiii de astăzi întâmplările noastre de atunci. Din când în când, însă, pasiunea pentru scris reapare la cineva şi, nu întâmplător, cam la profesori. Dacă Ion Creangă, autorul celor mai cunoscute amintiri din copilărie era învăţător, tot dascăl este şi Gheorghe Bucşa, din oraşul Victoria, cel care de curând a scos de sub tipar volumul ,,Şi eu am fost copil”.

Profesorul Bucşa, la cei 81 de ani ai săi, este la a 5-a carte. Ultimele au fost volume de fizică, menite să îi ajute pe copii să înveţe această materie după exemple întâlnite la tot pasul în viaţă şi în natură.

A vrut, însă, să-şi aştearnă pe hârtie şi păţaniile copilăriei. S-a născut şi a învăţat în oraşul Avrig, apoi viaţa l-a purtat până în oraşul Victoria, unde a ajuns ca dascăl.

,,În această carte am scos în evidenţă cum era viaţa la jumătatea secolului trecut la ţară, având ca reper Avrigul meu natal. Am readus la viaţă expresii populare care astăzi nu mai sunt în circulaţie, la finalul cărţii chiar am un dicţionar cu 300 de cuvinte şi expresii pe care nu le mai folosim. Tot în volum se regăsesc obiceiurile timpului, cum ar fi prelucrarea cânepii sau treieratul cu batoza. Nu lipsesc fotografiile de epocă şi câteva caricaturi realizate de un fost elev de-al meu care redau diverse păţanii”, spune autorul.

Îl rog pe prof. Bucşa să îmi spună câteva dintre întâmplările hazlii ale copilăriei sale. Precum Creangă care se umple de râie căprească de la caprele Irinucăi, Gheorghe Bucşa ia păduchi de la găini.

,,Îmi aduc aminte că, mic fiind, împreună cu o fetiţă, am intrat în coteţul găinilor. Ne-am umplut amândoi de păduchi, încât ai noştri ne-au luat, ne-au dezbrăcat şi ne-au băgat într-un lighean în curte ca să ne cureţe. Într-o altă zi am plecat cu mai mulţi copii după ouă de cioară. Eu eram îmbrăcat frumos, cu un costum făcut din pânză ţesută de mama, numai că am băgat ouăle în buzunar şi când am sărit un gard cu ele, păpară s-au făcut în buzunarul meu! Altă dată am asistat la vânătoarea unui urs care făcuse pagube în Avrig. Tata, care era vânător, m-a luat cu el şi îmi aduc şi acum aminte experienţa trăită la 5-6 metri de urs, când a fost împuşcat. Mai târziu, când deja eram la liceu, am fost pe punctul să nu-mi pot dat maturitatea – cum se zicea atunci – şi să nu intru la facultate”, spune dascălul.

Volumul ,,Şi eu am fost copil” va fi lansat la biblioteca din Avrig în data de 19 decembrie 2019, urmând ca în ianuarie 2020 să fie lansat şi în oraşul Victoria.

Una dintre cărţile de fizică ale profesorului Bucşa, ,,Fizica pentru nepoţi şi… pentru toţi”, lansată la începutul anului 2019, a ajuns şi în librării. Aceasta a fost re-editată la cererea unor librării Erasmus.

 

Ziarul ,,Salut Făgăraş” a publicat cu câteva luni în urmă un material despre prof. Gheorghe Bucşa, cu titlul ,,Un profesor de la o universitate din SUA predă fizica după cartea unui dascăl din Victoria”, pe care îl puteţi citi dând click pe titlu.

(Cristina Cornilă)

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.