Anul 2019 s-a încheiat la Şercaia cu o şezătoare în toată regula. Şercăienii şi mărginenii s-au unit în încercarea, reuşită de altfel, de a reînvia acest străvechi obicei.
În 29 decembrie, cu puţin timp înainte de a păşi în Noul An, această şezătoare, care a reconstituit pe cât posibil una autentică de pe vremuri, a venit să încheie ciclul manifestărilor dedicate Anului omagial al Satului Românesc.
Anul omagial al Satului Românesc a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la iniţiativa Patriarhului Daniel. În acelaşi timp, Sinodul BOR a aprobat și programul-cadru național bisericesc, prin care au fost stabilite obiective privind realizarea acestui proiect religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic, misionar şi mediatic la nivelul tuturor unităților bisericești.
Parohia ortodoxă din Şercaia a urmărit ca activităţile în care s-a implicat pe parcursul anului 2019 să fie, pe cât posibil, pledoarii pentru reîntoarcerea la satul românesc tradiţional.
,,Noi am încheiat seria activităților desfășurate în parohia noastră, dedicate Anului omagial al Satului Românesc, ultima activitate fiind această şezătoare de duminică după-masa, 29 decembrie 2019, la căminul cultural din Șercaia, cu participanţi din Şercaia şi Mărgineni. Aflată la a III-a întâlnire, înfrățirea dintre cele două sate a surprins aspecte legate de istorie, personalități ale celor două sate, tradiția încondeierii ouălor, dar şi tradiția șezătorilor de altădată. Le mulțumim respectuos și călduros vecinilor noștri mărgineni, îndrumați de domnul profesor Ioan Urs și doamna profesoară Ileana Pandrea. Grupul coordonat de aceştia a numărat mai multe prezențe la festivaluri din județul Brașov, legate de obiceiuri și tradiții. Apreciem, totodată, deosebita pregătire și susținere din partea credincioșilor noștri, din partea doamnelor de la cor sau a doamnelor din Cercul de Șezători din Țara Făgărașului. A fost cu adevărat o seară de tradiții autentice, reînviate prin cântec, port și voie bună. Nădăjduim ca astfel de manifestări să continue și să impulsioneze comunitatea noastră, în sensul de a prețui cultura locală și ceea ce ne-au lăsat înaintași”, a declarat preotul Gheorghe Lucian Streza.
După Anul omagial al Satului Românesc din 2019 urmează ca 2020 să fie „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”
,,Acest nou an va fi marcat și în parohia noastră, ca o continuare firească a activităţilor pe care Biserica din care facem parte le desfășoară pentru familia creștină, numită adeseori de Patriarhul Daniel „binecuvântare şi icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”. Preocuparea faţă de integritatea familiei, mai ales sub aspect spiritual, s-a intensificat în timpul actualului patriarh, astfel că în anul 2009 a fost stabilită prin hotărâre de sinod o duminică, prima după 1 iunie, dedicată părinților și copiilor. Anul acesta, Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe părinţi „să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credinţa, speranţa şi dragostea, libertatea de a face binele, nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea şi tradiţiile poporului român, oriunde s-ar afla”. Pentru că familia trebuie să facă faţă multiplelor provocări şi crize din societatea contemporană, sinodul Bisericii Ortodoxe Române a apărat cu fermitate instituţia sacră întemeiată de Dumnezeu în Rai şi a expus punctul de vedere ortodox prin diferite pastorale sau enciclice. Sinodalii ne-au îndemnat, pe fiecare fiecare dintre noi, să avem o permanentă preocupare față de familia noastră și față de viitorul familiei creștine și al neamului românesc”, a declarat preotul Streza.