Pentru că avem multe de spus!

.

some text

A crescut valoarea ajutorului de deces


Valoarea ajutorului de deces pentru asiguraţi sau pensionari a crescut în acest an la 5.429 lei, conform Legii bugetului asigurărilor de stat pentru 2020 publicate în Monitorul Oficial.

Şi cuantumul indemnizaţiei pentru rudele celor decedaţi a fost majorat la 2.715 lei.

Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020 au fost promulgate, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe cele două acte normative înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2019.

Potrivit legii bugetului asigurărilor de stat,  valoarea ajutorului de deces a ajuns, de la 5.163 de lei, la 5.429 de lei, adică o majorare cu 266 de lei.

Indemnizaţia rudelor persoanelor care au decedata crescut în 2020 de la 2.582 de lei la 2.715 lei, adică o majorare cu 133 de lei.

Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat sau pensionar ori a unui membru de familie al acestora.

Potrivit articolului 16, Capitolul III din Legea Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, cuantumul ajutorului de deces este stabilită după cum urmează:

“a) asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei;

b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei”, arată articolul 16 din Cap. III.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului. Ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de cel mult trei zile de la data solicitării.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.