Astăzi este așteptat un nou verdict al judecătorilor în cazul primarului din Jibert, Iancu Boeriu. ,,Dorim o anchetă completă, să se afle adevărul”


Astăzi, 2 octombrie, este așteptat un nou verdict al judecătorilor în cazul primarului din Jibert, Iancu Boeriu. Reamintim că acesta a decedat în primăvara anului trecut, la cinci zile după ce a fost bătut.

Iancu Boeriu
foto: Salut Făgăraș

Într-o postare pe o rețea de socializare, fiul primarului din Jibert, Iancu Boeriu, cel care a decedat anul trecut în urma multipelor lovituri pe care le-a primit, pledează pentru aflarea adevărului, având în vedere că nici până la această dată nu se știe cu exactitate câte persoane l-au lovit pe fostul edil și care dintre acele lovituri au fost cauzatoare de moarte.

Fiul cel mic al primarului, Iancu Boeriu jr, a scris că astăzi judecătorii vor da un nou verdict în acest caz și speră să se afle, în sfârșit, adevărul, iar cineva să răspundă pentru ceea ce i s-a întâmplat tatălui lui.

,,Tata/primarul Boeriu Ioan Iancu, a fost bătut în noaptea zilei de 24 martie 2022, în casa familei lui Buta Gheorghe din satul Jibert. După 5 zile, la data de 30 martie 2022, a avut loc tragicul deces, ca urmare a loviturilor primite în abdomen, conform certificatului medico-legal, cel puțin două lovitori de intensitate mare, cu picioarele sau obiecte dure. La data de 31 martie 2022 sunt aduse la audieri la Parchetul Brașov mai multe persoane pentru declarații și, conform primelor conculuzii, este arestat doar Buta Gheorghe pentru 30 de zile”, scrie fiul primarului, care acuză că nu doar acesta ar fi fost de vină, dar și viceprimarul de atunci al comunei Jibert, Vaida Bucur. Acesta din urmă, spune Iancu Boeriu jr, ar fi fost cel care l-a mai lovit pe primar și când era căzut.

,,În calitate de inculpat Buta Gheorghe recunoaște că l-a lovit pe primar odată cu cu pumnul și odată cu piciorul, iar după ce a căzut la podea acesta spune că primarul a fost lovit și de Vaida Bucur (viceprimarul comunei Jibert), cu picioarele în abdomen. Procurorul NU ÎL CREDE, iar pentru a demonstra că spune adevărul Buta Gheorghe cere test poligraf (detector de minciuni) și audierea de noi martori care pot oferi informații, dar procurorul respinge aceste solicitări și îl arestează 30 zile doar pe acesta. Buta Gheorghe, pentru a demonstra că și viceprimarul Vaida Bucur este implicat și că au planificat împreună să ascundă adevărul. Declară că soția lui, Buta Marioara, a fost sunată pe data de 30 martie 2023 (la aflarea veștii morții primarului) tocmai de soția viceprimarului , Vaida Luminița (probabil de teama interceptării telefoanelor celor doi soți) și au stabilit o întâlnire între Buta Gheorghe și Vaida Bucur , pe drumul spre Viscri, pentru a pune la cale ce să declare procurorilor. La două luni după trimiterea în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte doar a lui Buta Gheorghe, a fost deschis un dosar penal și pe numele viceprimarului Vaida Bucur, dar pe care procurorul la închis FĂRĂ NICIO CERCETARE SUPLIMENTARĂ, FĂRĂ NICO PROBĂ VERIFICATĂ ȘI FĂRĂ NICIUN MAROTR AUDIAT DIN PARTEA FAMILIEI PRIMARULUI sau A CELORLALȚI 15 MARTORI PROPUȘI. Ca urmare, Tribunalul Brașov a dispus după aproximativ 7 luni, la data de 09 februarie 2023 redeschiderea dosarului privind implicarea viceprimarului Vaida Bucur și trimiterea acestuia înapoi la Parchetul Tribunalului Brașov, pentru ca procurorul să facă cercetările necesare”, mai scrie fiul cel mic al fostului edil al comunei Jibert.

Iancu Boeriu jr mai afirmă că în luna februarie a acestui an, procurorul de caz a închis dosarul, după ce nu a administrat probele solicitate de familia Boeriu. Cu toate că, mai afirmă acesta, au fost aduse la caz mai multe dovezi, dar și martori, care să susțină că tatăl lui a fost bătut de mai multe persoane.

,,{…} Cel mai important de urmărit sunt contradicțiile din declarațiile viceprimarului Vaida Bucur. Audiat prima dată la data de 31.03.2023, acesta declară că ,,Buta Gheorghe a venit către primar, care în acel moment era așezat pe un scaun (și eu eram așezat pe un alt scaun în fața primarului) și i-a luat ochelarii de la ochi și l-a lovit cu pumnul în față. PRIMARUL A CĂZUT PE JOS DE PE SCAUN”. Aaudiat a doua oară la data de 15.04.2022 viceprimarul declară că ,,atunci acesta (Buta Gheorghe) l-a apucat pe primar și l-a ridicat să îl dea afară. Eu m-am ridicat în picioare de pe scaun și m-am pus între cei doi, cu fața la Buta Gheorghe și cu spatele la primar. Atunci Buta Gheorghe l-a lovit cu pumnul în față peste umărul meu”. A doua contradicție proprie a viceprimarului: Audiat a 3-a oară (în anul 2023 – după 11 luni când deja viceprimarul a uitat ce a declarat inițial) viceprimarul vine cu a treia variantă și spune că stătea pe canapea (deci nu mai stătea pe scaun așa cum a zis în primele două declarații). Din aceste declarații în contradictoriu e clar că cineva minte și cred că este evident cine”, mai completează Iancu Boeriu jr.

Acesta mai adaugă că familia nu dorește decât aflarea adevărului și continuarea anchetei ,,pentru a ne regăsi liniștea în sufletele noastre, dar și a familiilor implicate și a celor care se știu vinovați”.

Primarul Iancu Boeriu a murit la finalul lunii martie 2022, după ce a primit mai multe lovituri. Bătaia primită i-a provocat primarului Iancu Boeriu leziuni interne, iar acesta s-a stins din viață după cinci zile.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.