Nume cunoscute din PSD şi PNL au ratat intrarea în Parlament, chiar dacă au fost cap de listă sau se bucurau de o notorietate mare în rândul alegătorilor, arată o analiză marca Adevărul. Astfel, politicieni precum Eugen Teodorovici, Mara Mareş sau Florica Cherecheş au ratat la mustaţă un nou mandat de deputat sau senator.
Rezultatele surprinzătoare de la parlamentare, diferite de estimările din interiorul partidelor, au avut drept efecte rămânerea în afara legislativului a unor politicieni cunoscuţi.
După două mandate de senator între 2012-2016 şi 2016-2020 şi două mandate de ministru, al Fondurilor Europene, respectiv al Finanţelor Publice, social-democratul Eugen Teodorovici a rămas pe dinafară. Deşi a deschis lista PSD Tulcea, mandatele de senator atribuite acestui judeţ au fost obţinute de către AUR şi USR-PLUS.
Şefa Tineretului Liberal, făgărășeanca Mara Mareş, a ratat intrarea în Parlament, după ce aceasta s-a aflat pe a opta poziţie la Camera Deputaţilor pe lista PNL din Bucureşti. Liberalii au obţinut doar şapte locuri de deputat în Capitală, aşa că Mara Mareş a ratat Parlamentul. Aceasta a fost cotată ca o prezență activă în Parlament în mandatul trecut.
Ghinionist a fost şi Petre Florin Manole, fost parlamentar de Bucureşti în mandatul 2016-2020. Aflat pe poziţia a zecea a listei pentru Camera Deputaţilor, acesta prelua în urmă cu câteva săptămâni organizaţia PSD Sector 1, după ce fostul preşedinte, Daniel Tudorache, era obligat de conducerea social-democraţilor să se suspende din partid, ca urmare a dosarului penal de la DNA. Pe aceeaşi listă, pe poziţia a doua, se afla şi Daniel Tudorache, despre care Marcel Ciolacu afirma că va rămâne fără mandat, dar care a fost validat de Parlament. O eventuală demisie a lui Tudorache ar însemna revenirea lui Manole în Parlament.
Chiar dacă era considerată a fi pe un loc eligibil, Florica Cherecheş, şefa Femeilor Liberale, a ratat al treilea mandat de deputat PNL de Bihor, după ce partidul a obţinut un scor mult sub aşteptări. Deşi la alegerile locale liberalii au obţinut în judeţul Bihor 61% la Consiliul Judeţean, PNL a scos la parlamentare doar 34% din voturi.
Tot după opt ani de mandat ca deputat rămane acasă şi liberalul Vasile Varga, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari, care a fost la câteva voturi distanţă de a-şi reînnoi mandatul, ca deputat de Brăila. În ciuda faptului că s-a aflat pe a doua poziţie de pe lista PNL Brăila, acesta a rămas pe dinafară după ce partidul a obţinut doar 17% la parlamentare, cu mult în spatele PSD, care a obţinut 44%, datorită locomotivei electorale Mihai Tudose.
Pe o poziţie eligibilă s-a aflat şi Tit-Liviu Brăiloiu care la alegerile parlamentare a fost numărul doi la Senat pe lista PSD Constanţa.
În ceea ce priveşte ghinionul lipsei a câtorva voturi, cel mai cunoscut caz din aceste alegeri este cel al activistului Valeriu Nicolae, care a candidat ca independent la Camera Deputaţilor pentru Bucureşti. Valeriu Nicolae a fost, initial, la o distanţă de 46 de voturi de intrarea în Parlament. Deşi a făcut opt contestaţii, în urma cărora a recuperat 29 de voturi, Nicolae rămas la 17 voturi de mandatul de parlamentar.
Nu se poate…..cu Organ la putere Mara Mareș a zburat din locul calduț? Ce va face acum ,,fata lui tata,, a ramas pe drumuri….