AVPS Făgăraș. După repopularea cu pește, încep controalele


  • Râul Olt este mai bogat în pește, după ce, zilele trecute, rerezentanții AVPS Făgăraș au repopulat două lacuri de acumulare cu crap românesc. Aproximativ o tonă de pește a ajuns în apele râului Olt.

O tonă de crap românesc, pește cu greutatea între 1 și 2 kg, a ajuns în lacurile de acumulare de la Voila și Olteț de pe râul Olt, în urma unei acțiuni demarată de reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor din Făgăraș (AVPS) organizată luni, 12 aprilie. Potrivit președintelui Asociației, Sorin Șuler, asfel de repopulări vor continua în acest an.

,,Având în vedere contractul încheiat cu AMPA (Agenția Națională pentru pescuit și ACVACULTURĂ), contractul de gestiune a zonelor de pescuit și, totodată, în baza planului de management care a fost încheiat între Institutul de cercetări de la Nucet și, totodată, în baza solicitărilor membrilor pescari, am efectuat această repopulare cu crap, între 1 și 2 km, crap românesc, în zonele de pescuit Lacul de acumulare Voila și Lacul de acumulare Olteț. Am introdus cantitatea de o tonă de crap, urmând ca în iunie, dacă situația financiară ne va permite, să mai facem, în continuare, și alte repopulări, poate și cu cantități mai mari de o tonă. Crapul este un pește care este dorit de membri pescari. Este un pescuit staționar, dar și spectaculos. Mai ales dacă și este un pește mare”, declară reședintele AVPS Făgăraș, Sorin Șuler.

În urmă cu câțiva ani, a avut loc o altă repopulare cu șalău, acum 20 de ani râul Olt a fost repopulat cu somn. Potrivit lui Șuler, în acest moment putem spune că avem toate speciile de pește în microdelta Țării Făgărașului

,,Noi avem 8 zone de pescuit gestionate de AVPS Făgăraș, iar anul trecut, într-una din zone, am făcut repopulări cu păstrăv indigen. Anul acesta vom continua această repopulare cu 500 kg puiet păstrăv indigen, vom face acest lucru câxnd apele de munte sunt mai calde. Am și vorbit la o păstrăvărie din Țara Făgărașului, care crește puiet de păstrăv, pentru achiziționare, să ne pregătim ca în luna iunie să ducem puietul pe apele de munte”, a mai explicat Sorin Șuler.

Din 9 aprilie, însă, este prohibiție la pescuitul în scop comercial, recreativ, inclusiv la știucă. Mai este liber, însă, la pescuitul la păstrăv. Acum este perioada în care peștele depune icrele, iar prohibiția se va ridica  la începutul lunii iunie. În acest moment, AVPS Făgăraș numără peste 1.700 de membri pescari, care plătesc o cotizație anuală de 130 de lei.

Încep controalele

După repopularea cu pește, încep și controalele, pentru depistarea braconierilor. Un mare ajutor, de acum înainte, îl vor avea și camerele de supraveghere și camerele cu termo viziune, pe care AVPS le va achiziționa. ,,Am făcut o investiție foarte importantă, am cumpărat mai multe camere cu termo viziune. Și vom achiziționa și camere de supraveghere. Acestea din urmă se vor instala în anumite zone și vor supraveghea perimetrul luciului de apă cu transmitere directă pe telefon. În condițiile în care apare un braconier cu barcă, plasă, camera îl surprinde și ne transmite imediat pe telefon imaginea. Fondurile achiziționării acestora provin din sponsorizări și din cotizațiile pe care le plătesc membrii pescari”, spune Sorin Șuler.

Acesta maia firmă că imediat după repopularea cu crap pe care au efectuat-o luni, au făcut un control pe lacul de acumulare de la Arpaș, unde au descoperit o plasă monofilament de 70 de metri. ,,Au scos plasa cu ustensilele noastre, arici le spunem noi, iar peștii i-am eliberat în mediul acvatic. În perioada următoare vom intensifica astfel de controale, împreună cu polițiști și jandarmi”, a mai spus Sorin Șuler.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.