PUBLICITATE
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 24 noiembrie, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin şi Elena”, din orașul Victoria. Ierarhul a liturghisit împreună cu părintele Iulian David, protopopul de Făgăraș, părintele paroh Daniel Mihai Smădu și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi, iar credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească, alături de care s-au aflat și oficialitățile locale. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Vasile Călin Grigorie a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei Brașov.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit credincioșilor despre pericopa Evanghelică rânduită în Duminica a II-a din postul Nașterii Domnului (Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor) .
„În duminica aceasta, în pericopa evanghelică citim cum se apropie de Mântuitorul un învățător e lege, un dregător, și-i pune o întrebare pe care trebuie să ne-o punem fiecare dintre noi mereu: ce să fac ca să moștenesc viața de dincolo? Este un detaliu deosebit faptul că acest dregător dorea ceva în plus. Nu era unul nemilostiv, nu era unul zgârcit, nu era unul izolat și egoist, ci era unul care dorea veșnicia, dorea Împărăția Cerurilor. Mântuitorul îl pune la prima probă, pe care el o trece. Apropiindu-se de Mântuitorul, i-a zis: «Învățătorule bun, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?». Mântuitorul îl întreabă: «De ce mă numești bun? Unul singur este bun, Dumnezeu!». Mântuitorul îi spune: «Păzește poruncile», și enumeră poruncile. Dregătorul răspunde: «Toate acestea din tinerețe, din pruncie le-am împlinit. Ce îmi mai lipsește?». Rămânând aici, să înțelegem: dacă noi împlinim poruncile lui Dumnezeu ne putem câștiga viața de dincolo, dar mai există încă ceva în plus. El a vrut ceva mai mult și noi, teologic, spunem că pe lângă porunci, care sunt obligatorii, mai există și sfaturi. Mântuitorul îi oferă acestui doritor de mai mult ceva mai bun, îi oferă un sfat: «dacă vrei să fii desăvârșit, vinde-ți toată averea ta, împarte săracilor și apoi vino și urmează Mie.» […] Mântuitorul Hristos oferă acestui dregător un program pe care ni-l oferă și nouă și observăm că există și în Biserica noastră slujitori credincioși care împlinesc toate poruncile. Aceastaeste o lucrare minunată, săvârșită prin Tainele Bisericii, dar sunt și unii care au renunțat de bunăvoie la anumite drepturi și bunuri pe care le aveau. O formă a acestei renunțări este monahismul, care îi cuprinde pe cei ce au depus voturile monahale ale fecioriei, sărăciei și ascultării. Ei renunță întâi de toate la viața de familie, deci castitatea este primul vot, apoi ei asumă sărăcia de bunăvoie și ascultarea necondiționată. În momentul în care un monah depune aceste voturi, ceea ce a depus, ceea ce a jurat devine obligație și responsabilitate, nu mai poate să le întoarcă, nu le mai poate schimba și iată că Mântuitorul vine să ofere, prin textul evangheliei de astăzi, înțelesul acestui program duhovnicesc tainic.”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Daniel Mihai Smădu. Doamnele preotese Roxana Maria și Gabriela Maria Smădu au primit Ordinul „Anastasia Șaguna”, iar binefăcătorii lăcașului de cult au primit acte de cinstire.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a stropit cu apă sfințită și a binecuvântat noul cabinet stomatologic al Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Așezământul deservește 40 de persoane vârstnice, cărora le oferă o masă caldă, dar și copiii ce participă la cursuri de robotică și care anul acesta au fost premiați cu locul al II-lea la nivel național.
Autor: Costin Chesnoiu