Biserica „Sfântul Nicolae” din Văleni a fost sfinţită de ÎPS Laurenţiu


Biserica „Sfântul Nicolae” din Văleni a fost sfinţită duminică, 28 august 2022, de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului alături de care s-a aflat protopopul de Făgăraş, pr. Iulian Mihai Boac şi un sobor de preoţi și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Cvintetul vocal Anatoly din Brașov.

 

După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar în cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a explicat rânduiala de sfinţire a unei noi biserici, tâlcuind și pericopa evanghelică din duminica a unsprezecea după Rusalii.

„Dacă ni se ivesc și nouă astfel de ocazii, să ne aducem aminte în fiecare zi, măcar atunci când spunem rugăciunea «Tatăl nostru», că avem o datorie imensă, o datorie atât de importantă pentru noi de a fi iertată de Mântuitorul Iisus Hristos. Și dacă El ne-a pus această condiție, cât de ușor este ca și noi să iertăm celor care ne greșesc nouă, celor care ne supără. Suntem de foarte multe ori porniți spre o tendință de răzbunare, crezând că avem dreptate și ne cerem dreptatea. Trebuie să ne aducem aminte că cea mai grea povară de purtat pentru cineva este libertatea, pentru că nu avem libertate să facem orice, ci orice trebuie, orice este bine și face bine și celuilalt”, a spus ierarhul.

„Iată trei lucruri esenţiale: Primul este să înţelegem că fiecare dintre noi o să dăm socoteală pentru modul în care am chivernisit ceea ce Dumnezeu a investit în noi. Al doilea element, care ţine de poziţia noastră, cea mai mare şansă a noastră este de a îi mulţumi lui Dumnezeu şi de a ne ruga totdeauna cu căinţă, de a trece prin scaunul spovedaniei mărturisind toate păcatele, descărcând toată greutatea aceasta care ne apasă asupra umerilor noştri, asupra sufletului nostru, pentru ca eliberaţi să putem să ne întoarcem bucuroşi la casele noastre. A treia este ca bucuria pe care am avut-o la iertare să o păstrăm  şi să o dăm şi altora, să fim conştienţi că în modul pe care noi înmulţim darul pe care ni l-a dat Dumnezeu, în modul acela noi vom primi răsplată. Pentru că Dumnezeu niciodată nu rămâne dator.” a subliniat ierarhul.

Preotul paroh Claudiu Vasile Popa, care păstorește comunitatea din Văleni de 11 ani, a fost hirotesit iconom. Trebuie să spunem că această comunitate are acum treizeci de familii.

La final Înaltpreasfințitul Laurențiu a oferit mai multe acte de cinstire fostului primar Ioan Iancu Boeriu, profesorului universitar doctor Nicolae Popoviciu, consiliului parohial, ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de construcție ale bisericii.

 

 

 

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.