În perioada 26 august – 6 septembrie 2022, Cincșorul este din nou gazda Reședinței Internaționale de Artă Vizuală, ajunse la a IV-a ediție. Tema propusă – Față în față – îi provoacă pe cei opt artiști invitați să-și găsească inspirația pornind de la istoria și realitățile contemporane ale locului în care se află, cu accent pe necesitatea comunităților actuale din satele transilvănene de a-și (re)găsi o identitate comună, în contextul depopulării determinate de exodul sașilor, al transformărilor economice și al migrației.
Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.
Participă artiștii: Marian Coman (România), Amalia Dulhan (România), Maxim Dumitraș (România), Annette Fournet (SUA), Adrian Ioniță (România), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România) și Inga Shalvashvili (Georgia).
Acestora li se alătură patru invitați speciali: scriitorii Iris Wolff și Horst Samson (Germania), criticul literar și de artă Sorina Jecza și documentaristul Olimpiu Vuia care va fi „cronicarul” procesului de creație pe parcursul reședinței.
Publicul este invitat sâmbătă, 3 septembrie 2022, la evenimentul care marchează finalul reședinței:
– ora 11:00: Brunch transilvănean la șură în curtea fostei case parohiale evanghelice. Tarif: 70 lei/persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090;
– ora 13:00: Scriitorii Iris Wolff și Horst Samson în dialog – întâlnire cu cei doi autori la biserica fortificată din Cincșor;
– ora 14:00: Vernisajul expoziției colective Față în față, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor;
– ora 15:00: Concert Byron, la biserica fortificată din Cincșor. Tarif: 50 lei/persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090. Concert este susţinut în beneficiul bisericii fortificate, toate fondurile obținute sunt folosite pentru restaurarea și întreținerea monumentului.