Bulgaria (zona Balcic). Ce să vezi, cât costă, unde să mânânci, unde să te cazezi. Impresii la cald!


Tocmai ce m-am întors din Bulgaria (de la Balcic) și împărtășesc cu voi câteva impresii și ponturi din vacanță, în speranța că poate le veți găsi utile.

Câteva informații generale:

– Balcicul se află la vreo 50 de km de granița cu România;

– Se poate ieși prin vămile Negru Vodă, Vama Veche și Ruse. Recomand Vama Veche;

– Schimbați leii în leva și cumpărați vigentă direct din vamă. Vigneta pe o săptămână costă 15 leva. Dacă nu aveți vignetă, amenda este cuprinsă între 70 și 300 de leva. Au foarte multe camere de luat vederi pe drumuri;

– Există case de schimb valutar peste tot locul, dacă ratați schimbul în vamă. Un leva costă în jur de 2,7 lei la casele din Balcic;

– Bulgarii sunt foarte stricți cu viteza, deci circulați obligatoriu cu 50 km/h în localitate și 90 km/h în afară;

– Urmăriți cireșii și duzii de pe marginea drumului. La sfârșit de iunie și început de iulie sunt plini, puteți culege în voie;

– Limba română aproape că a devenit limbă națională în Bulgaria. Găsiți bulgari care vorbesc sau înțeleg românește, iar meniurile pe terase și la restaurante sunt de cele mai multe ori traduse și în limba română;

– Nu vă fură nimeni mașina, stați liniștiți. Poate dacă aveți una de vreun milion de euro, caz în care ar face cu ochiul hoților din orice țară;

– Drumurile lor sunt mult mai libere decât la noi, iar cele mai multe mașini pe care le întâlniți sunt înmatriculate vîn România. Bulgarii sunt vreo 10 milioane de locuitori cu totul în țară, deci nu e mare înghesuială pe șosele;

– Faceți plinul din România, deși prețurile la stațiile peco de acolo sunt cam ca pe la noi, dar veți pierde din cauza schimbului valutar;

– Țigările sunt mai ieftine. Am cumpărat cu echivalentul a 18 lei un pachet de țigări care costă în România 22,5 lei;

– Intrarea în Bulgaria se face ca în vremurile de dinainte de Covid: fără test PCR, fără vaccin, fără test antigen. Doar buletin pentru adulți, pașaport pentru copii și talonul mașinii.

Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică

Cel mai important obiectiv de vizitat în Balcic este Castelul Reginei Maria, pe care l-a construit însăși aceasta în perioada interbelică. În jurul lui se întinde, pe hectare bune, o superbă Grădină Botanică.

Timp de 27 de ani Balcicul a aparținut României. În 1940, zona numită Cadrilater – cu Blacic cu tot – trece la bulgari.

Regina a construit castelul aducând arhitecți din Italia și împrumutând elemente de construcție turcești, în sensul că i-a atașat un minaret.

castelul construit de Regina Maria

Castelul este de fapt o vilă mare, cu un interior modest, dar care dă impresia de căldură.

Tot din dorința reginei a fost ridicată și bisericuța „Stella Maris”, în stil ortodox, unde regina se reculegea. A fost făcută după o construcție similară ridicată în Cipru, în secolul al XV-lea. Atât de bine se simțea la Balcic, încât regina a lăsat dorința ca, după moartea ei, inima să-i fie păstrată în incinta bisericii de acolo. Inima a fost depusă la Balcic în iulie 1938, într-o casetă de argint, iar trupul i-a fost depus la Curtea de Argeș, lângă soțul ei, Regele Ferdinand. După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima reginei a fost luată de la Balcic și așezată la Castelul Bran. Ani mai târziu, de la Castelul Bran, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României și, de acolo, la Castelul Peleș.

Biserica ,,Stella Maris”

Parcul din jurul castelului a fost transformat în timp într-o grădină botanică imensă, întinsă pe 16 hectare și compusă dintr-un număr de 12 grădini mai mici, de care se ocupă astăzi Universitatea din Sofia. Are în jur de 4.900 de specii de plante. Are a doua cea mai mare colecție de cactuși din Europa, după Monaco, întinsă pe un hectar întreg. Unii dintre ei sunt niște cactuși giganți plantați cum 80 de ani.

În sera cu cactuși

În serele grădinii cresc niște lămâi care au dimensiunea unei mingi de handbal.

În toată această grădină botanică situată în jurul castelului, găsim fântâni, cascade, alei, un templu închinat apei cu ziduri și coloane acoperite cu iederă – unde regina își sărbătorea zilele de naștere, simboluri sculpate în piatră, alte 6 case cu diferite funcținalități.

Grădina Botanică

Toată zona este în trepte și fiecare treaptă oferă o priveliște diferită asupra mării.

Gradina Botanică

În Grădina Botanică, în diverse locuri, puteți savura vin de smochine, vin de zmeură, vin de gheață sau vin de fum. Deși ultimele două sună deosebit de interesant, noi am optat pentru dulcele vin de smochine.

Intrarea la castel și la grădină costă 15 leva/persoană.

 

Capul Kaliakra și tezaurul Traciei

Mai puneți pe lista cu obiective Capul Kaliakra, care este un superb promontoriu aflat la câțiva kilometri de Balcic. Se întinde pe 2 km in Marea Neagra și are circa 60 de metri înălțime față de nivelul marii.

Tracii au construit o cetate aici acum 2.600 de ani.

O legendă spune ca pe fundul apei, în această zonă, ar exista și astăzi bogatiile lui Lisimah, regele Traciei, succesorul lui Alexandru cel Mare. Acum 2.300 de ani, Lisimah, un fost general al lui Alexandru Macedon, devenit rege după moartea lui Alexandru, a furat tezaurul din țara sa și a vrut să fugă cu el. A fost surprins de o furtună când se afla pe corabie în zona Kaliakra. S-a înecat înainte de a ajunge la mal, iar comoara s-a dus la fund. Și astăzi, se spune că tezaurul se află sub ape, chiar lângă pereţii de stâncă, dar nimeni nu se încumetă să îl caute, pentru că este blestemat şi aducător de moarte.

Capul Kaliakra – nivelul cel mai de jos până la care se poate coborî

O altă legendă locală spune că în evul mediu 40 de fecioare s-au aruncat de pe faleza de aici în valurile mării ca să nu fie prinse de turci şi luate în sclavie. La intrarea în Kaliakra s-a ridicat un monument dedicat acestor fecioare, numit „Poarta celor 40 de virgine”. Când turcii au devastat zona, au prins din acele sate 40 de fecioare frumoase care trebuiau să fie premiu pentru războinicii cei mai curajoși. Le-au adunat în partea de sus a promontoriului, ca să nu aibă pe unde fugi. Fetele nu se cunoșteau una pe alta și aveau caractere diferite. Când au decis să se arunce de pe stâncă pentru a nu permite necredincioșilor să le necinsteasca, unele oscilau. De aceea și-au împletit părul unele cu altele. Cele mai curajoase au sărit și le-au tras si pe cele rămase. Niciuna nu a scăpat cu viața.

Capul Kaliakra

Pe vremuri, aici, la Kaliakra, Grigore Antipa studia focile din Marea Neagră. Aceste exemplare au dispărut între timp. Se numeau focile-călugăr sau focile de Kaliakra. La Muzeul ,,Grigore Antipa” din București există o dioramă dedicaată acestei specii.

Intrarea la acest obiectiv costă 3 leva/persoană.

Ferma de midii Dalboka

Pentru prima dată în viața mea, am vizitat o fermă de midii. La întoarcere de la Capul Kaliakra, spre Balcic, undeva drumul face la stânga. Există un indicator, care îți spune că peste 1,5 km ajungi la Dalboka. Cam vreo 800 de metri, drumul spre fermă este foarte abrupt, practic cobori cu mașina pe un drum destul de prost asfaltat, cu un singur sens de mers, cu teama că nu mai poți urca înapoi. Locurile de parcare sunt foarte puține, așa că încearcă să te duci în timpul săptămânii, nu în weekend, și la ore la care de obicei nu se servește prânzul sau cina.

Dar merită!

Ferma de midii Dalboka

Când ajungi la nivelul mării, de la înălțimea de la care ai coborât, ți se înfățișează în fața ochilor ceva ce seamănă mai repede a șantier naval decât a loc de luat masa.

Sunt două restaurante, am primit recomandări să mergem la cel din dreapta.

Vă spun cu mâna pe inimă că nu am mâncat în viața mea midii mai bune. Există vreo 40 de rețete de midii, ceea ce face foarte dificilă alegerea. Există midii cu prune, cu nuci, cu mămăligă, cu ciuperci, cu varză acră, cu ananas, în sos de vin, cu smântână, cu usturoi, cu țelină, cu nucă de cocos… Puteți încerca și cârnați de midii, chiftele de midii ori midii afumate. Prețul unei mâncări de midii este în jur de 10 leva. Se mănâncă de regulă cu pâine prăjită (0,50 leva/bucata). Există meniu și în limba română.

Pentru cei care nu știu de ce se află acolo există câte un fel de mâncare de pui și de porc.

Această fermă de midii a fost înființată în 1993.

Mai există o fermă de melci prin zonă, la care nu am ajuns.

Ce mai poți vedea

Dacă nu ești tentat să stai toată ziua numai la mare, atunci mai vizitează și alte obiective.

Mai pune pe listă și peisajele spectaculoase de la Tyulenovo, căci și pe aici umblau odinioară focile. Tyulen în limba vecinilor noștri înseamnă focă. Dar nimeni nu a mai văzut vreo focă pe acolo de vreo 40 de ani. În schimb, pe această coastă sălbatică a mării s-a găsit pentru prima dată petrol în Bulgaria, în 1951. Este o combinație de Grecia, Cipru, România și Bulgaria la un loc.

Orașele Varna, Dobrich și Kavarna sunt în apropiere. La Kavarna aveți de văzut un muzeu maritim, o comoară integrală din aur și 12 fântâni celebre pe drumul care duce spre port. În galeriile unor peșteri de lângă Varna se poate vizita Mănăstirea Aladja, unul dintre cele mai vechi așezăminte religioase de pe teritoriul Bulgariei.

Renumitele stațiuni Albena si Nisipurile de Aur se află și ele printre obiectivele turistice aflate in proximitatea Balcicului.

Unde să mănânci

Îți recomand să mănânci mult pește și fructe de mare cât ești în Bulgaria, pentru că, oricât ai vrea să le gătești acasă la fel, nu vor avea niciodată aceleași gusturi.

Noi am luat într-o zi prânzul la restaurantul Veroni din Balcic. Am luat o supă de pește cu creveți și midii (foarte groasă, nu apă chioară), calamari cu sos picant și spaghete cu midii.

Supă de pește cu midii și creveți, de la Veroni

Pe lângă Veroni mai există o terasă, cu copertină roșie (nu îi rețin numele), de unde se pot cumpăra tot felul de pești făcuți la grătar. Ne-am luat scrumbie și țin minte că am plătit foarte puțin pentru fiecare porție. Era atât de mare, încât eu am reușit să mănânc doar jumătate din scrumbie.

În altă zi am mâncat pe faleză la terasa Nomad și am ales pizza cu fructe de mare și pește cu legume la cuptor.

Într-una din zile am mâncat la Dalboka, unde eu mi-am comandat midii cu usturoi și smântână.

În toate aceste locuri pe care vi le-am recmandat se mânâncă foarte bine și la prețuri bune. Ne-au fost recomandate și nouă de către gazdele noastre, despre care vă povestesc mai jos.

Unde te cazezi

Balcicul nu duce deloc lipsă de spații de cazare. Eu vă povestesc unde ne-am cazat noi.

Înainte să plecăm în Bulgaria, am făcut un mic research și am dat un cuplu de români, îndrăgostit de marea și istoria Balcicului, care petrece o jumătate de an în România, o jumătate de an în țara vecină. Aceștia au două apartamente în Balcic, situate într-un resort nou construit, pe care le pun mereu la dispoziția turiștilor români, dornici să cotrobăiască prin cotloanele istoriei Cadrilaterului.

,,Am tot mers de-a lungul anilor în zona Balcicului, căutând să vizităm niște rude ale soțului meu, care are sânge bulgăresc în familie, dar și pentru a ne face micile concedii de vară aici. Ne-a fascinat Balcicul, încât într-o bună zi din 2019, când am ajuns din întâmplare să vedem un aparatament într-un resort, l-am cumpărat fără să mai stăm pe gânduri. În 2020 am mai cumpărat încă unul. În aceste două apartamente cazăm în special turiști români, bucuroși că vorbim aceeași limbă și că îi putem îndruma spre toate zonele de interes turistic și în special spre castelul reginei”, spune soția.

Românii sunt proprietari în paradis. Apartamentele lor fac parte dintr-un resort de 120 de hectare, pe care funcționează unul dintre cele mai mari terenuri de golf din această parte a Europei, cu 18 găuri. Proprietarul resortului a transformat un teren cultivat cu porumb în ceea ce azi poartă numele de Lighthouse Golf & Spa Hotel. Pe acest vast teren a făcut împăduriri, a ridicat  dealuri, a amenajat 6 lacuri și 12 kilometri de alei de plimbare, a construit un hotel de 5 stele cu un spa de 3000 de metri pătrați și mai multe vile cu apartamente.

Două dintre aceste apartamente sunt ale romanilor. ,,Unul dintre apartamentele noastre are 3 camere și este compartimentat în 2 dormitoare cu paturi matimoniale, 2 băi, un living de 30 mp cu bucătărie încorporată și cu canapea, 2 balcoane imense cu vedere bilaterală și 2 băi. Pot fi cazate aici 5 persoane. Celălalt este un apartament cu 2 camere, format dintr-un dormitor cu pat matrimonial, un living de 28 mp cu bucătărie și canapea, baie, hol și balcon. Aici pot sta 3 persoane. Apartamentele sunt situate la etajele II și III. Proprietarii apartamentelor si oaspeții lor beneficiază de acces gratuit la piscină, turiștii pot lua lecții de golf, pot merge cu bicicleta, pot admira marea de la înălțime, pentru că tot resortul este cocoțat pe un platou deasupra mării. În apropiere există hotelul de 5 stele care are un spa nemaipomenit cu piscină exterioară, piscină interioară, saună și câte și mai câte. Cei care stau in apartamentele oferite de proprietarii români pot avea reducere de 30% la spa-ul hotelului pe baza unui card și de 10% la toate barurile acestuia. La circa 4 kilometri de mers cu mașina găsim plajele cu nisip fin”, spun românii.

zona de apartamente din resort

Rețineți că nu ne-am cazat în hotelul resortului (care poartă același nume cu resortul), ci în aceste apartamente private.

Întreaga proprietate este foarte bine securizată, beneficiază de pază permanentă, iar parcarea mașinilor se face în fața blocurilor.

Proprietarii români descriu acest loc ca fiind pentru ,,oameni neastâmpărați și curioși, care vor să afle toată zestrea pe care Dumnezeu a făcut-o Cadrilaterului și de care, cândva, s-a bucurat și o parte a poporului român.

Dacă aveți nevoie de cazare și ghizi turistici, îi puteți numerele de telefon 0040742111741 sau 0040766600438.

,,Ne-am îndrăgostit de țara aceasta și ne-am întors cumva aici ca să încheiem un ciclu. Părinții soțului meu sunt născuți în zona Kavarna. Pe vremea când România a anexat Cadrilaterul, Regina Maria a adus aromâni din Grecia să populeze zona. Printre ei, și bunicul soțului. Acesta și-a cunoscut marea iubire în Bulgaria, s-a căsătorit, a făcut doi copii, iar apoi, când România a pierdut Cadrilaterul, au fost deportați cu toții în Mangalia. Mulți ani, bunica soțului nu și-a mai putut vedea familia și locul natal. Acum, ca să rescriem povestea pentru sufletul nostru, am căutat să ajungem acolo de unde a plecat ea”, spune românca.

Cazarea pe terenul de golf a fost ceva inedit. Am prins un turneu de golf într-una din zile, am constatat că sunt mulți români înstăriți care merg acolo doar pentru acest sport.

Am încercat mașinuțele de golf

De asemenea, sunt și mulți români care au apartamente proprii în acest resort. Și-au cumpărat apartamente aici oameni din toată lumea (Irlanda, Danemarca, Anglia etc.) și vin vara să stea timp mai îndelungat la mare.

(Cristina Cornilă)




2 thoughts on “Bulgaria (zona Balcic). Ce să vezi, cât costă, unde să mânânci, unde să te cazezi. Impresii la cald!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.