Calendarul alegerilor din 2024


Pentru prima oară în istoria României, mandatele președintelui, primarilor și a parlamentarilor expiră în același an. În 2024 se anunță un an important pentru alegătorii români care vor fi nevoiți să se prezinte de mai multe ori la urnele de vot.

În toamna lui 2024 expiră mandatele primarilor, iar alegerile locale ar trebui să aibă loc în ultima duminică din luna septembrie. PNL a venit cu ideea ca alegerile locale să fie comasate cu turul întâi al prezidențialelor, motivând că astfel, primarii vor fi mai determinați să mobilizeze oamenii la urne.

„Dacă alegerile prezidențiale au loc înaintea celor parlamentare, vor influența rezultatele. Nu va fi la multă vreme după prezidențiale, dar populația se va orienta. Sigur că va exista și un vot de protest împotriva președintelui ales, dar în general va exista un vot în favoarea acestuia. Este unul dintre motivele pentru care sunt convins că PSD nu își dorește prezidențiale cu locale, pentru ca avantajează PNL”, a menționat analistul politic Cristian Pîrvulescu.

CALENDAR ALEGERI 2024 (SE POATE SCHIMBA)

Alegeri europarlamentare – 6-9 iunie

Alegeri locale – 29 septembrie

Alegeri parlamentare – 24 noiembrie

Alegeri prezidențiale – primul tur 24 noiembrie, al II-lea tur 8 decembrie

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.