Castelul Brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus va fi pregătit pentru a intra în circuitul turistic


  • Primarul comunei face un apel la populație să ajute în mod voluntar la curățarea castelului pe interior, în cursul zilei de sâmbătă, 24 septembrie.

 

După ce în toamna acestui an situația juridică a Castelului Brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus s-a clarificat, iar imobilul a intrat în proprietatea comunei, acum autoritățile locale anunță că vor să îl introducă în circuitul turistic. Nu, însă, imediat, ci pe măsură ce vor fi efectuate reparațiile necesare.

Doi ani au fost necesari ca această clădire să fie scoasă dintr-un contract de concesiune ineficient, încheiat cu mulți ani în urmă, iar apoi să fie trecută în proprietatea domeniului public al comunei.

Castelul Brâncovenesc

,,Am luat legătura cu reprezentanți din domeniul cultural și am ajuns la concluzia că pentru intrarea in circuitul turistic este nevoie de unele reparații. Pentru început, în funcție de buget, o sa reparăm sistemul de colectare și deversare a apei pluviale care este deteriorat sau lipsește cu desăvârșire (unele părți au fost furate) și apoi vom face reparații ale obloanelor și ușilor, inclusiv înlocuirea geamurilor sparte. Ulterior o să ne ocupăm de instalații, amenajări interioare și exterioare.

Primul pas însă putem să-l facem împreună, acesta fiind curățarea interiorului castelului si curățarea exteriorului de ierburi și plante. Acest lucru ne-am gândit să îl facem sâmbătă, 24 septembrie, dacă timpul ne permite.

Dacă doriți sa fiti alături de noi ca să începem să dăm o nouă strălucire acestui monument istoric foarte important pentru comunitatea noastră, va așteptăm sâmbătă începand cu ora 9.00”, a comunicat primarul Nicolae Morariu.

Ansamblul castelului este format din clădirea principală, două anexe şi teren.

Acest castel a avut o situație juridică încurcată până de curând: proprietar în acte era Ministerul Sănătății şi al Ocrotirilor Sociale din 1941, mai exista un drept de administrare al Sfatului Popular Braşov din 1965, o Hotărâre de Guvern din 2003 privind apartenența la domeniul public al comunei şi un contract de concesiune pe 49 de ani cu o firmă privată de unde comuna avea de primit peste 600.000 de lei.

La începutul anului 2022, primarul Moraru susţinea, în cadrul unui interviu pentru Salut Făgăraş, că reziliase deja contractul de dare în concesiune a castelului, după ce comuna Sâmbăta a intervenit în procesul de faliment al firmei care l-a luat în concesiune. Mai mult decât atât, UAT Sâmbăta de Sus era înscrisă şi la masa credală, pentru că firma respectivă nu a plătit niciodată nicio redevenţă, din 2006 începând.

În trecut acest Castel a avut diverse funcţiuni, a fost şcoală, a fost depozit de fructe, a fost sanatoriu pentru artişti.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.