Cât costă acum să îți cumperi un an de vechime în muncă


Creșterea salariilor duce, bineînțeles, și la creșterea taxelor către stat. Un an de vechime se scumpește, odată cu mărirea minimului pe economie, de la 1 octombrie 2023. Astfel, cei care vor să-și cumpere anii pentru a primi indemnizație de la stat vor avea de scos mai mulți bani din buzunar.

Pentru cei care vor să se retragă din câmpul muncii, dar nu îndeplinesc criteriul vechimii, statul român pune la dispoziție o alternativă: cumpărarea anilor. Procedura constă în plata contribuțiilor către Casa de Asigurări Sociale a contravalorii pentru un an întreg. Taxa este achitată lunar de către angajatori pentru angajații care au o carte de muncă. Așadar, în cazul în care dorești să cumperi vechime, îți plătești singur sumele pe care ți le-ar fi plătit firma.

Înainte de creșterea de la 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie era de 3.000 de lei, în valoarea sa brută. Din această sumă, angajatorul plătea 750 de lei către CAS. Dat fiind faptul că valoarea brută a crescut, ajungând, în prezent, la 3.300 de lei, valoarea plătită către CAS este de 775 de lei.

Cât costă un an de vechime? Calculul este simplu. 9.300 de lei. Amintim faptul că acest proces se poate efectua doar până la data de 31 decembrie 2024.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.