- Municipiul plătește ,,tribut” pentru fabuloasa zonă centrală, ce se vrea a fi reabilitată cu fonduri europene.
- Peste câțiva ani centrul Făgărașului va însemna tot ceea ce este cuprins între Cetate, Catedrală și Primărie.
- 10 milioane de euro se vor pompa pentru transformarea completă a centrului.
- Pasajul și construcțiile lui Ioan Bujor vor fi expropriate de Municipiul Făgăraș cu 284.836 de euro.
Ioan ,,Giovanni” Bujor
Luni seara, 26 februarie a.c., într-o ședință extraordinară de Consiliu Local, s-a votat majorarea sumei cu care va fi despăgubit Ioan Bujor pentru pasajul pe care îl deține în centrul orașului și construcțiile aferente.
Un raport de evaluare a acestor imobile a fost întocmit inițial în 2017 de evaluatorul Toma Oțelea. Raportul arăta o valoare inițială a pasajului de 128.000 de euro, iar a tuturor imobilelor (pasaj+construcții) de 231.000 de euro.
Aceaste sume au fost majorate, ca urmare a faptului că au fost descoperite detalii neștiute ale construcției.
,,Am descoperit că zidul pasajului subteran nu era gros de 20 cm, atât cât era prevăzut în raportul inițial, ci de 55 cm. De asemenea, lungimea pasajului nu era de 23 m, ci de 32 m. De aceea, am majorat suma cu care îl vom despăgubi pe proprietar. Vreau să înțelegeți că toți banii pe care îi dăm d-lui Bujor, cu titlu de expropriere, îi prindem în bugetul proiectului, adică plătim din finanțarea nerambursabilă pe care o obținem. Dacă lăsam prețul inițial, iar dl. Bujor ne dădea în judecată pentru că nu considera acel preț ca fiind just și câștiga împotriva noastră în justiție, ar fi trebuit să îi dăm diferența de bani din bugetul municipiului, nu din fonduri nerambursabile. Domnul Bujor, la fel ca ceilalți proprietari care vor fi expropriați pentru reabilitarea zonei respective, au dreptul să ne dea în judecată pentru valoarea imobilelor expropriate, dar vor trebui să demonstreze faptul că prețul plătit de municipalitate nu este unul just. În principiu, ceilalți proprietari au fost de acord cu expertizele. Vreau să vă mai spun de ce mergem pe expreopriere și nu pe altă procedură: ca să evităm taxele notariale foarte mari. Taxe, de care nu ar fi scăpat nici municipiul, dar nici proprietarii! Linia de finanțare pentru acest proiect s-a mai prelungit cu două luni, așa că avem timp să-l depunem”, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.
Acest proiect are o valoare de 10 milioane de euro.
Cât privește exproprierea, legea civilă spune că ea se face ,,cu justă și prealabilă despăgubire”. Proprietarii expropriați trebuie să știe că dau municipiul în judecată degeaba dacă nu pot dovedi că imobilele lor au în realitate o valoare mult mai mare.
La ședința Legislativului au participat luni seara 13 consilieri locali. 12 dintre aceștia au votat majorarea sumei cu care va fi expropriat ,,Giovanni”. Noua sumă este de 284.836 de euro, adică 1.282.200 lei, din care numai pasajul efectiv a fost evaluat la 181.000 de euro, iar diferența din sumă o reprezintă construcțiile. Singurul consilier local care s-a abținut de la vot a fost liberalul Cornel Pintea.
Ioan Bujor: ,,Am avocații mei!”
Prezent la ședința Legislativului, Ioan Bujor, a lăsat să se înțeleagă că nu este mulțumit de preț.
Omul de afaceri a declarat următoarele: ,,Eu mă abțin azi de la comentarii. Am avocații mei! Sunt niște instituții ale statului care vor decide asta… Eu sunt creștin ortodox, dar n-am auzit până acum că nu poți face comerț lângă o catedrală. Vă dau ca exemplu Domul din Milano sau alte mari biserici din Italia, unde știți că am locuit eu. Și eu îmi doresc un Făgăraș frumos, dar cu o justă despăgubire. Eu am investit niște bani aici, în 2003…”.
Dacă ,,Giovanni” va da sau nu în judecată municipiul Făgăraș pentru suma cu care va fi expropriat, rămâne de văzut.
Autoritățile locale vor însă cu orice preț ,,să bage” pasajul subteran al Făgărașului în istorie. Pentru un scop nobil.