Ce sistem de balizaj complex are Aeroportul Braşov! A fost aprins în această seară


Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a prezentat sistemul de balizaj de la Aeroportul Internaţional Braşov, în cadrul unei conferinţe de presă în această seară.

Lucrările de execuţie a balizajului şi a firului director pe ambele direcţii pentru pista Aeroportului Internaţional Braşov sunt finalizate, iar în această seară, în premieră, a fost aprins întreg sistemul, în cadrul unei probe tehnice.

Sistemul de balizaj ajută aeronavele să aterizeze chiar în condiții de vizibilitate scăzută, până la doar 175 de metri vizibilitate în lungul pistei.

Lămpile care alcătuiesc sistemul de balizaj au rolul de a delimita pista şi suprafeţele de mişcare aeroportuară şi de a oferi repere vizuale pentru piloţi.

Pe amplasamentul de la Ghimbav au fost montate atât lămpi încastrate în pistă, cât şi lămpi supraterane, care conturează perimetrul pistei de decolare-aterizare, al căii de rulare şi al platformei de îmbarcare-debarcare.

Din punct de vedere al infomaţiilor pe care aceste lămpi le oferă piloţilor, există mai multe tipuri de echipamente:

  • lămpile de prag de pistă – care semnalizează începutul, respectiv finalul pistei;
  • lămpile din zona de contact – care semnalizează zona optimă în care avionul trebuie să aterizeze;
  • luminile axiale – care ghidează aeronava la rulajul pe pistă; luminile de buzunar de pistă;
  • luminile de capăt de pistă; luminile de baretă stop, de buzunar de întoarcere şi de cale de rulare.

Toate aceste lămpi sunt comandate independent, pe fiecare directivă de aterizare.

Ele au lumini cu intensităţi variabile şi culori diferite, în funcţie de specificul şi utilitatea acestora.

Dincolo de capătul pistei a fost instalat firul director, alcătuit din piloni cu barete orizontale, amplasaţi pe o distanţă de 900 de metri de la pragul pistei.

Firul director este un element foarte important pentru ghidarea piloţilor aeronavelor pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate scăzută.

Rolul său este de a ajuta echipajul să se axeze pe direcţia pistei şi de a oferi indicaţii vizuale privind distanţa până la pragul pistei. Lămpile amplasate pe stâlpii din cadrul firului director compun planul luminilor.

Firul director (respectiv sistemul de balizaj luminos de apropiere) este realizat cu lămpi de mare intensitate, supraterane, montate pe tije frangibile la înălţimea de maximum 1,8 metri sau pe stâlpi frangibili cu înălţimea de peste 1,8 metri.

Doar acest sistem integrează 174 lămpi unidirecţionale cu filtru alb, 54 lămpi unidirecţionale cu filtru roşu şi 30 lămpi unidirecţionale albe FLASH.

Înălţimea stâlpilor şi direcţia în care sunt orientate lămpile sunt calculate în aşa fel încât, văzută de sus, imaginea să formeze un plan continuu, un covor de lumini care să nu orbească piloţii şi să asigure ghidarea în condiţii de vizibilitate scăzută.

Aeroportul Internaţional Braşov dispune de un sistem de balizaj cu lămpi pe sistem LED, ceea ce asigură o fiabilitate mai mare în funcţionare şi un consum redus de curent.

Comanda întregului sistem de balizaj se realizează prin intermediul unui echipament de tip touchscreen, existând comenzi separate pentru fiecare sergment de lumini.

Contractul pentru obiectivul „Proiectare și execuție Balizaj – contrucții și instalații – etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă – etapa a III-a AIBG” a fost semnat pe 3 noiembrie 2019, cu Asocierea Electrogrup – Electroprecizia AG SRL.

Valoarea totală a contractului este de 65.598.566,25 lei, din care 22.311.496,63 lei înseamnă proiectarea și execuția balizajului.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.