După ce, în 2014, Cetatea Făgăraş a fost desemnată a doua cea mai frumoasă cetate din lume, într-un top realizat de Huffington Post, pentru acest simbol al Făgărașului lucrurile au mers din bine înspre și mai bine. A fost renovată, au fost extinse spațiile muzeale, a înregistrat recorduri de turiști. Toți cei care o vizitează se lasă impresionați de modul în care arată și de cum este organizat muzeul din interiorul ei.
Multe persoanlități i-au trecut pragul, chiar regi și regine pe vremea când nu existau rețele de socializare ci numai cartea de oaspeți a muzeului. Astăzi, când cineva mai cunoscut o vizitează lasă și câte o mărturie în spațiul public, care de fapt poate reprezenta o promovare sau un îndemn la masa mare de oameni de a căuta să viziteze această cetate.
Așa s-a întâmplat recent cu vizita actriței Medeea Marinescu. Pentru că i-au plăcut fortificația și muzeul din interioul ei, aceasta a scris următoarele: ,,Cetatea Făgărașului. Un muzeu exceptional, reconditionat si amenajat prin fonduri europene, o particica din istoria noastra pastrata in acest loc, gratie unor oameni cu adevarat dedicati si care au stiut ce sa faca pentru a aduce la lumina aceasta cetate din secolul XIII, devenita resedinta domneasca, apoi depozit in razboaiele mondiale si inchisoare pentru detinutii politic in perioada comunista. Daca treceti prin Fagaras, opriti-va sa vedeti acest muzeu. Merita din plin.”
Actrița și-a însoțit textul cu niște fotografii din vizita sa, în care apar podul de lemn de pe latura de nord, Sala Dietei, Sala Tronului, masca romană de paradă sau fecioara de fier.
Cetatea Făgăraș a fost proaspăt restaurată, un proces amplu și costisitor, care s-a întins pe doi ani de zile și care va rămâne în istoria Cetății ca ,,marea restaurare de la începutul secolului XXI”. Podul rabatabil de lemn de la intrarea principală este ultimul dintre obiectivele proiectului.
După ce va fi dat în folosință, Cetatea Făgăraș va fo singura din țară cu un pod rabatabil deasupra șanțului de apărare. Poduol este carosabil, lat de aproape 4 metri și lung de 50 de metri, cu o parte ridicătoare de 6 metri, care este poziționată undeva la mijlocul podului.
Restaurarea simbolului Făgărașului a ținut cont de aspectul Cetății din secolul al XVII-lea. Atunci Cetatea, aflată în perioada ei de glorie, avea două poduri de lemn, unul la intrarea principală, celălalt pe latura de nord. Acesta este și motivul pentru care a apărut în completare o a doua intrare în Cetate și un al doilea pod peste lac, pietonal.
Cetatea Făgăraş este cea mai impunătoare construcţie a zonei noastre. Lucrările la ridicarea acesteia au început la sfârşitul secolului al XIV-lea şi au durat până la mijlocul secolului al XVII-lea. Înaintea Cetăţii, pe exact acelaşi loc, a existat o fortificaţie din lemn înconjurată de un şanţ şi un val de pământ.
(Cristina Cornilă)