Cel mai renumit șahist al lumii îmbracă o cămașă tradițională de Făgăraș


Campionul mondial la șah, rusul Gari Kasparov, a venit în ultimii ani de câteva ori în România. În vârstă de 61 de ani, el trăiește astăzi în America, fiind un opozant vehement al regimului lui Vladimir Putin și fiind considerat lideul din afara țării al opoziției politice din Rusia.

Acesta și-a anunțat retragerea din șahul profesionist în anul 2005, iar de atunci scrie, face politică, participă la numeroase evenimente internaționale legate de șah și nu numai. Recent a ajuns la un astfel de eveniment și în țara noastră, prilej cu care cel mai mare șahist al tuturor timpurilor a primit în dar o cămașă tradițională din Țara Făăgrașului.

Gari Kasparov

,,Prin intermediul unui bun prieten o cămașă făcută de mine a ajuns, drept cadou, la Gari Kasparov. Niculae Aurelian are o academie de șah în București. El are mai multe cămăși lucrate de mine și în ultimii ani studenții lui primesc mărțișoare lucrate de mine. Sunt copii din București cu origini în Ardeal și care acum poartă costum popular lucrat de mine. Împreună am făcut cadou mai multe ii unor fetițe de condiție modestă, dar cu rezultate bune la învățătură și șah care își doreau o ie. Când mi-a spus pentru cine vrea cămașa m- am speriat. Dânsul vedea în asta și o promovare pentru mine, dorea să o personalizez cu brandul meu, dar eu i-am spus că Transilvania va fi mult mai ușor de reținut decât Atelierul Simonei. Am mers pe pânză de bumbac, evident țesută în Transilvania, la Mediaș, am mers și pe culoarea specifică zonei, adică negru, iar modelul este de pe cămașa specific Galațiului de Făăgraș. Domnul Nicolae Aurelian mi-a spus că a fost tare apreciată cămașa”, mărturisește Simona Ciuban, meșter din Cincșor, care are un atelier în care face costume populare românești.

Simona Ciuban

Simona Ciuban a îmbrăcat de-a lungul timpului cu veșminte de Făăgraș nume importante din țara noastră și nu numai. De exemplu, în anul 2014 principele Radu Duda primea în dar o cămășă populară de la aceeași artistă, cu ocazia unei unei opriri la Făgăraș. Acesta se afla în turneul de lansare a lucrărilor sale. În Cetatea Făgăraș și-a lansat volumele ,,3 poduri peste lume” şi ,,Portretul Principesei Margareta”.

 

(Cristina Cornilă)

 

Nicolae Aurelian

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.