Centrul de dializă din cadrul Spitalului Municipal va fi reabilitat


 

centrul de dializaCentrul de Dializă din cadrul Spitalului „Dr. Aurel Tulbure“ va fi extins și reabilitat în acest an! Banii vor proveni din bugetul local al Primăriei Făgăraș.

centrul de dializa1Este nevoie ca acea clădire a Dializei să fie reabilitată. Doar noi, primăria, putem să alocăm bani în acest sens. Dorim ca în perioada următoare să începem documentațiile și alocarea banilor, ca acea clădire să fie reabilitată, iar spitalul să aibă posibilitatea să preia toți pacienții din Țara Făgăașului“, ne-a declarat primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

La Dializă nu s-au cumpărat echipamente, dar s-au achiziționat trei echipamente noi, în comodat gratuit. S-au cumpărat și două autoturisme la Dializă pentru pacienți. Întrucât am constatat că anul trecut transportul pe are firma privată îl făcea costa spitalul de trei ori mai mult față de achiziționarea a două autoturisme noi. Așa că s-a aprobat cumpărarea autoturismelor, dotate, pentru pacienți, din excedentul spitalului“, ne-a declarat și Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al spitalului.

În prezent, la Centrul de dializă sunt înscriși 25 de pacienți, însă alți 30 de pacienți din Țara Făgărașului fac naveta pentru tratament la Brașov sau Sibiu. Din acest motiv conducerea spitalului dorește să îi aducă și pe aceștia la Făgăraș.

centrul de dializa persida tamboiuDupă cum se știe, proiectul meu de management a fost extinderea Secției de Dializă, extindere care va avea loc în timpul mandatului meu. Acest lucru va duce la creșterea numărului de pacienți care vor beneficia de acest serviciu. La ora actuală avem 25 de pacienți înscriși, însă există mai multe solicitări de pacienți care sunt din zonă și care ar dori să renunțe la deplasarea la Sibiu sau la Brașov. În întâmpinarea lor ne-am propus extinderea secției. Reabilitarea clădirii se va face de către primărie, construcția fiind în proprietatea lor. Noi asigurăm circuitele și dotările necesare pentru extinderea secției“, a spus Persida Țâmboiu, managerul instituției spitalicești.

În perioada următoare la această secție se va organiza concurs.

centrul de dializa cladireÎn perioada următoare se organizează concurs, va veni un al doilea medic nefrolog. Noi ne-am dori să vină și un al treilea, sperăm în următorul an să avem și al treilea medic, astfel încât să se poată asigura și susținerea cu personal dedicat, și să avem și numărul de paturi necesar pentru toți cei care solicită și doresc să facă dializă la Făgăraș.

Serviciile sunt decontate integral prin Programul Național derulat de Ministerul Sănătății, bolnavii beneficiază de ședințe de dializă și de o masă în fiecare zi. Noi ne dorim să avem parte de cât mai puține cazuri de acest gen. Însă sunt din ce în ce mai mulți bolnavi care au nevoie de aceste servicii și ne dorim să îi avem la noi, nu plecați în alte părți. Suntem printre puținele centre, dacă nu și ultimul de stat, care oferă servicii de dializă. Marea majoritate sunt servicii private. La noi costurile nu cad în sarcina pacientului. Centrul de dializă a beneficiat anul trecut de achiziția a două mașini, echipate pentru transportul pacienților. În funcție de nr de pacienți pe care îi vom avea pe viitor este posibil să se mai achiziționeze mijloace de transport, iar personalul medical îl formăm pe măsură ce crește numărul de pacienți“, a mai adăugat aceasta.

centrul de dializa aparaturaLa Centrul de Dializă sunt înscriși pacienți din toată Țara Făgărașului, cel mai tânăr are 25 de ani, iar cel mai în vârstă 80 de ani. O ședință durează patru ore.

În ultima perioadă s-au făcut investiții în domeniul aparaturii medicale, s-au adus trei aparate de dializă noi, pe care le-am pus deja în funcțiune. Două ture de pacienți – luni, miercuri, vineri și o altă tură marți, joi sâmbătă. Aceste noi aparate au în plus monitorizarea tensiunii arteriale care înainte se făcea manual și sunt mult mai fiabile, față de celelalte pe care le-am avut, care aveau multe ore de funcționare. O ședință durează patru ore, durează și pregătirea aparatului. Terapia constă în curățarea sângelui de toxine, are și funcție de ultrafiltrare, adică scoate excesul de lichid din organism și epurarea toxinelor. Cel mai tânăr pacient are 25 de ani, cel mai vârstnic 85 de ani, care are și boală lupică, sper să urmeze calea transplantului“, a declarat dr. Gabriela Petrescu, medic nefrolog la Centrul de dializă.

Pentru fiecare pacient îngrijit la Secția de Dializă din Făgăraș, spitalul primește 472 de lei pe ședință. Serviciile fiind decontate integral prin Programul Național derulat de Ministerul Sănătății.

(A.R.)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.