Cetatea Făgărașului, promovată la Hunedoara


11069520_771075993006500_8299828104568682112_n

 

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost gazda, în perioada 1-3 mai, a Târgului European al Castelelor. Printre monumentele promovate din județul Brașov s-a aflat și Cetatea Făgărașului.

 

55.000 de vizitatori in 2014

În cadul acestui târg expozanţii și-au putut face cunoscută oferta turistică şi și-au prezentat principalele elemente de atracţie turistică şi istorică. Standul municipiului Făgăraș a fost unul nou, special realizat pentru acest târg, iar materialele promoţionale au cuprins informaţii despre istoria Cetății şi expoziţiile care pot fi vizitate. „Între 1 și 3 mai, la invitația lansată încă de la mijlocul anului trecut de către Primăria Hunedoara și Castelul Corvinilor, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ a participat la Târgul european al Castelelor, alături de alte 22 de castele din România și Europa. Scopul principal a fost acela de a promova Cetatea Făgăraș. În strategia de promovare la cel târg ne-am bazat pe rolul pe care cetatea noastră l-a jucat în istoria Transilvaniei – acela de reşedinţă pentru principii Transilvaniei şi soţiile acestora, ca şi de centru administrativ al marelui domeniu al Făgăraşului. Eforturile noastre de promova cetatea sperăm să fie răsplătite cu creşterea numărului de vizitatori, care anul trecut s-a ridicat la aproape  55.000. De asemenea, am fost tare bucuroși să aflăm că a fost pe locul I la capitolul vizualizări clipul de promovare al Cetății Făgărașului, în cadrul Târgului European al Castelelor“, a declarat Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“. O creștere semnificativă a numărului de vizitatori, asta după ce în anul 2013 au călcat pragul monumentului puțin peste 30.000. O consecință a numărului mare de turiști este și faptul că cetatea a ocupat locul al II-lea într-un clasament al castelelor și cetăților la nivel mondial. Iar dacă în ultimii 3 ani Cetatea Făgărașului și-a deschis alte 25 de încăperi pentru turiști, aflate la etajul I, din vara acestui an Sala Tronului și latura de sud a Cetății Făgărașului, aflate în prezent în lucrări de reabilitare, vor putea fi vizitate.

11140412_768631896584243_7306928631811231907_n

 

Un an plin de activități

Muzeul Țării Făgărașului a organizat o sumedenie de activități, simpozioane, expoziții și în acest an, pentru a atrage turiștii, aflați în număr tot mai mare. „Până la sfârşitul lunii februarie a fost organizată o expoziţie realizată în colaborare cu ISU Braşov, Muzeul de Istorie Braşov şi colecţionari particulari, expoziţia fiind dedicată istoriei pompierilor din judeţul Braşov. A fost vernisată în luna noiembrie 2014, fiind un proiect cultural inedit în primul rând datorită unui partener implicat în proiect – ISU. Tot o expoziţie care este organizată până la mijlocul lunii mai –  Arsenalul şi camera de arme a Sibiu în perioada medievală şi modernă –  îşi doreşte să prezinte publicului larg în ambianţa medievală a cetăţii Făgăraşului cele mai impresionante piese ce aparţin Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”. Astfel, printre cele peste 130 de piese ce se pot admira în cadrul expoziţiei, se regăsesc arme albe: suliţe, halebarde, arbalete; arme de foc cu mecanisme primitive de dare a focului precum archebuzele sau puştile cu fitil, puştile şi pistoalele cu cremene dar şi piese de echipament militar, ce vin să întregească astfel spectrul militar prezentat de expoziţie. Pe 16 martie a fost inaugurată o expoziţie temporară realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal – Pelerinaje la locurile sfinte – care se poate vizita până la sfârşitul lunii mai.  Expoziția se dorește a fi deopotrivă o prezentare de imagini foto și repere cartografice despre locurile sfinte – îndeosebi Țara Sfântă și Muntele Athos – dar și o invitație la pelerinaj, la un pelerinaj spiritual“, a adăugat directorul muzeului, Elena Băjenaru. În 24 aprilie, Cetatea a găzduit un eveniment mai special. A fost vorba despre Carnavalul medieval, cu costume din materiale reciclabile și care a cuprins și parada costumelor, tirul cu arcul, ateliere meșteșugărești. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de copii preșcolari și elevi. „De asemenea în cadrul atelierului de creaţie ,,Permanenţe ale trecutului” – în luna martie am organizat  un atelier de pictură pe sticlă, cu copii de la grădiniţa ,,Albinuţa”, micuţii învăţând, alături de părinţii lor – să picteze pe sticlă. Asemenea activităţi cu copiii vom organiza şi la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie“, a mai spus Elena Băjenaru. (A.R.)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.