Dacă vă întrebați cum sunt gestionate deșeurile militarilor de la Cincu, am aflat că acestea sunt ridicate de serviciul comunei, recent înființat. Francezii care administrează activitățile de la baza NATO plătesc acest serviciu din Franța și, după cum spune conducerea Primăriei Cincu, sunt buni platnici și achită la timp.
,,Unul dintre cele mai bune lucruri făcute în ultimii ani a fost înființarea serviciului de apă și salubritate în comuna Cincu. Funcționăm de aproape doi ani de zile cu el și avem 15 oameni angajați. Avem licență pe salubritate, iar acum ne licențiem și pentru apă. Din punct de vedere al deșeurilor, serviciul operează pentru Cincu, Toarcla, unitatea militară și baza NATO. Am început cu o singură mașină de transport, iar acum avem 3 mașini de transport, buldoexcavator, tractor cu remorcă și urmează să mai cumpărăm o mașină, căci nu facem față la cât trebuie să ducem. La Săcele ducem gunoiul menajer, iar celelalte fracții sunt colectate separat în fiecare joi. De exemplu, pentru plastic și pentru carton avem presă, le presăm, le facem baloți, apoi le vindem”, a declarat Sorin Suciu, primarul din Cincu.
Până nu a fost înființat acest serviciu, deșeurile din Cincu și Toarcla erau colectate de serviciul RE-LI-VO, al comunelor Recea, Lisa și Voila, însă autoritățile de la Cincu spun că prestarea serviciului era foarte costisitoare.
Noul serviciu din Cincu a încheiat anul cu profit, mai ales că gestionează deșeurile de la baza NATO din comună, care este administrată de francezi, iar aceștia sunt buni platnici și achită direct din Franța pentru serviciul de ridicare a gunoiaelor. În plus, au fost create 15 locuri de muncă exclusiv pentru oamenii din comuna Cincu.
,,Prețul pentru ridicarea deșeurilor nu a fost mărit, este de 7 lei/persoană/lună. Iar pentru apă se plătește o taxă de 2,5 lei/mc., deși aceasta este adusă de la o distanță de peste 20 km, de la Pojorta”, mai spune edilul.
(Cristina Cornilă)