Comunicat de presă Primăria Făgăraș cu privire la reabilitarea străzii Doamna Stanca


primaria fagaras 2019„Reabilitarea străzii Doamna Stanca a devenit un subiect extrem de dezbătut pe rețelele de socializare. Din nefericire, multe dintre afirmațiile celor care ar trebui să fie informați cu privire la acest subiect, sunt departe de adevăr. Pentru a preveni astfel de situații și pentru informarea corectă a făgărășenilor, vă transmitem următoarele informații:

În anul 2017, prin HCL 136 din 5 iulie, s-au aprobat indicatorii economici pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca și s-a alocat din bugetul local  suma de 1.800 000 de lei pentru această investiție.

Întrucât procedurile de licitație s-au întins pe o perioadă mai lungă de timp, prin HCL 177 din 31.08.2017 s-a luat suma de 814.590 lei, iar prin HCL 194 din 28.09.2017, s-a luat suma de 600 000 de lei, ambele sume fiind redirecționate către alte obiective de investiții.

Menționăm că ambele hotărâri prin care s-au retras bani de la obiectivul strada Doamna Stanca, au fost adoptate cu votul tuturor consilierilor  locali prezenți la ședință.

 În anul 2018, pe fondul reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, sumele primite de Municipiul Făgăraș din cotele defalcate din impozitul pe venit, au fost diminuate cu 11 milioane de lei, față de anul precedent, cu implicații grave asupra funcționării Primăriei Făgăraș. Tocmai datorită acestor constrângeri bugetare, la finalizarea procedurii de licitație pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca, s-a luat hotărârea ca încheierea contractului să se facă în două etape, respectiv proiectare și execuție. Astfel, pe lista de investiții a anului 2018 a fost prinsă suma de 369 000 lei pentru proiectarea lucrării de reabilitare.

Datorită economiilor făcute pe procedura de licitație, prin HCL 66 din 12.03.2018, s-a disponibilizat suma de 250 000 lei de la obiectivul Reabilitare strada Doamna Stanca, iar acești bani au fost folosiți pentru imobilele expropriate.

Menționăm că și această hotărâre s-a luat cu voturile tuturor consilierilor prezenți.

Astfel, pentru obiectivul reabilitare strada Doamna Stanca, a rămas suma de 119.000, exact contravaloarea proiectării.

În anul 2019, datorită faptului că în sarcina  administrației publice locale au fost trecute cheltuielile sociale pentru persoanele cu handicap, iar veniturile bugetului local provenite din impozitul pe venit au fost mai mici decât în 2018, a rezultat un deficit al bugetului de 15 060 000 lei. Astfel, s-a luat decizia ca tranșa din credit care trebuie trasă de la bancă în anul 2019 în valoare de 1 858 000 lei, să fie folosită pentru reabilitarea străzii Doamna Stanca.

Menționăm  că suma programată la tragere anul acesta, dacă nu va fi folosită în cursul acestui an, va fi reprogramată începând cu anul 2021, în funcție de sumele disponibile pentru autorizare din acel an, ceea ce înseamnă că există posibilitatea pierderii acestei sume de 1 858 000 de lei și punerea în pericol a creditului.

Anexa 1

Anexa 1

De asemenea, referitor la ocolitoarea Făgărașului, în urma demersurilor făcute de Primăria Făgăraș,  Minsterul Transporturilor a transmis Primăriei Făgăraș, prin adresa 4642/ 10.04.2017 acordul   pentru transmiterea acestui drum din domeniul public al statului și administrarea CNAIR S.A., în domeniul public al Municipiului Făgăraș și administrarea CL Făgăraș  ( ANEXA 1).

A urmat o lungă  perioadă de comunicare cu Instituția Prefectului și Ministerul Transportului pentru pregătirea Proiectului de Hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea acestui drum din domeniul public al statului și administrarea CNAIR S.A., în domeniul public al Municipiului Făgăraș și administrarea CL Făgăraș.

Anexa 2

Anexa 2

În anul 2018 prin adresa Ministerului Transportului cu nr. 29 588 / 11.09.2018, Primăria Făgăraș a primit răspunsul că a fost elaborat un proiect de hotărâre având ca obiect cele solicitate, iar acest act se află pe circuitul intern de avizare al Ministerului Transportului (ANEXA 2)

Din luna septembrie și până în prezent, Primăria Făgăraș NU a mai primit niciun alt răspuns de la Ministerul Transportului.

Menționăm că această hotărâre de guvern este  singura piedică în calea  realizării  ocolitoarei Făgărașului , piedică care, din nefericire, pune în pericol nu doar realizarea  acestui drum, ci mai multe proiecte cu finanțare europeană ale Municipiului Făgăraș“.

 
3 thoughts on “Comunicat de presă Primăria Făgăraș cu privire la reabilitarea străzii Doamna Stanca

 1. Ilie de la primarie

  Ceea ce ne intereseaza nu e “reabilitarea ulitei Becleanului” prin largirea la patru benzi si “invitarea” tir-urilor in dormitoarele noastre -la “doi” noaptea cu 120 km/h caci suntem fericiti si acum cind se circula cu 100 km/h de nu sti daca e cutremur sau a trecut tir-ul (ce bine!)- ci realizarea ocolitoarei de-adevartatelea -ca de vorbe goale suntem satui din ’90. Parca niste locuitori de pe aici au facut o contestatie privind acest subiect –cum ca nu vor patru benzi … Se incearca ocolirea acestei opozitii a locuitorilor ? Acest subiect trebuia prezentat in comunicat nu o dulce fenta a ocolitoarei si pasarea responsabilitatii la niste foruri mai “INALTE” pe care nu le putem trage de maneca sa ne rezolve cu ocolitoarea. Si pentru ca tot locuim “la sosea” si avem cele mai mari impozite –de parca am sta in buricu’ targului pe Mihai Viteazu sau Republicii- oare nu ar fi mai normal sa se tina cont de activitatea tir-urilor si claxoanelor lor –langa spital !!!- si sa ni se reduca impozitele –pentru ca locuim totusi la marginea oras(el)ului ?

  Reply
 2. Cetateanul revoltat

  Comunicat al cetatenilor revoltati

  1. Sa se tina cont de nevoile si dorintele cetatenilor
  2. Primarul este angajatul cetatenilor si trebuie sa respecte dorintele societatii civile.
  3.Daca cetatenii cer sau se impotrivesc unui anumit lucru sau hotarare luata de primar, acesta trebuie sa se supuna vointei cetatenilor.

  NU SUNTEM DE ACORD CU EXTINDEREA LA 4 BENZI A STRAZII D-NA STANCA.
  DORIM OCOLITOAREA FAGARASULUI SI SCOATEREA TRAFICULUI GREU DIN ORAS.

  Reply
 3. motoc Cristina

  Cata dreptate aveti “D-le. Ilie”! Atat str. D-na Stanca cat si celelalte strazi strabatute de tiruri sufera de ani de zile: zgomote,deteriorari ale caselor,gardurilor,blocurilor,etc.Dar cui ii pasa? Capacele de la unele guri de canale te fac sa tresari in somn cand trec tirurile peste ele.De 30 de ani ocolitoarea este subiect de campanie electorala;in aceeasi masura sunt toti conducatorii orasului de vina ca nu s-a realizat. Totusi 30 de ANI e o perioada lunga.RUSINE/In alta ordine de idei tantarii ne mananca cu toata dezinsectia facuta .Probabil superficial.Copacii sunt neingrijiti (ramurile unora ajung pana la ferestrele caselor,blocurilor, sunt plini de puricei care lasa urme pe masinile parcate, pe geamurile din apropiere,pe ziduri) Florile din oras nu sunt intretinute corespunzator.In alti ani Primaria se implica mai mult in aspectul strazilor.Dl.Sucaciu a promis FOARTE MULTE dar a realizatFOARTE PUTIN.Pacat,noi fagarasenii avem de suferit.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.