Comunitatea din Calbor va avea un muzeu al colectivizării


O etapă recentă a trecutului poporului nostru este colectivizarea făcută de Partidul Comunist Român, care a presupus confiscarea aproape a tuturor proprietăților agricole private din țară. S-a întâmplat între anii 1949-1962, iar modelul l-a prezentat colectivizarea din Uniunea Sovietică. Țara Făgărașului nu a făcut excepție de la această colectivizare, pe care a digerat-o cu greu pentru că nu a avut de ales și care are urmări și în prezent. Sunt sate întregi în care oamenii încă nu au titluri de proprietate pe terenurile pe care le-au deținut până acum vreo 70 de ani.

Pentru că istoria nu trebuie uitată, oricât de neagră sau de gri a fost ea, comunitatea din satul Calbor, comuna Beclean, își dorește să amenajeze un muzeu în care să cuprindă și acest aspect al colectivizării. Până nu de mult timp, a existat un muzeu în sat, deci o parte din piese există deja pentru noul obiectiv. De asemenea, viitorul muzeu va cuprinde și articole tradiționale din comunitate.

,,Comunitatea din Calbor a avut în trecut un muzeu într-o clădire care a aparținut școlii. Clădirea a fost concesionată, iar muzeul a trebuit să fie desființat. Am găsit o nouă clădire în care să-l mutăm, este vorba despre vechile birouri ale fostului CAP. Sunt trei camere în care putem amenaja un muzeu pe tema colectivizării. Ne dorim un muzeu care să fie ceva mai diferit decât majoritatea muzeelor sătești, de aceea ne-am gândit la tema colectivăzării. Altminteri, cred că prin toate satele s-ar găsi o casă în care au fost adunate lucruri obișnuite vechi din comunitatea respectivă. Vom transfera în noul muzeu și piesele pe care le avem din vechiul muzeu de la Calbor”, a spus preotul paroh din Calbor, Florin Popa.

preot Florin Popa – Parohia Calbor

Cele trei camere care vor deservi ca spațiu pentru viitorul muzeu necesită intervenții: înlocuirea pardoselii, înlocuirea sticlelor geamului, refacerea pereților și a instalației electrice. Intervențiile vor fi minime și vor viza exclusiv transformarea spațiului într-unul funcțional, păstrând intactă arhitectura tradițională. De asemenea, noul spațiu va oferi posibilitatea atât locuitorilor satului cât și altor persoane interesate să participe la șezători interactive, pentru a păstra vii tradițiile și obiceiurile satului.

Pentru a strânge fondurile necesare, preotul Florin Popa a înscris acest proiect inclusiv la concursul de biciclete Bikeathon, care a fost organizat în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat. Până la ora aceasta, proiectul a depășit tragetul propus în ce privește încasările; are o finanțare de 124% la momentul publicării articolului, dar susținerile pot continua până la data de 14 octombrie.

(Cristina Cornilă)

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.