Cu toții avem în familie strămoși care au luptat în Primul Război Mondial în această parte a țării. Este aproape inevitabil, căci peste 12.000 de oameni din satele Țării Făgărașului au fost pe front sau în spatele frontului.
,,Românii din Țara Făgărașului, participanți la Primul Război Mondial” este o carte care a fost lansată în Cetatea Făgăraș, marți, 16 aprilie, și care îi arată cu nume și prenume pe toți participanții din 84 de sate din zona noastră.
Volumul autorilor Vasile și Radu Tabără (originari din Viștea de Sus) este o recunoștere a memoriei a mii de oameni din familiile bunicilor și străbunicilor noștri, care altminteri ar fi putut trece în uitare, odată cu cei peste 100 de ani scurși de atunci.
Acest război care a durat 4 ani (din 1914 și până în 1918) a fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie. Au participat 70 de milioane de militari, dintre care aproape 10 milioane au murit. Pe lângă ei au mai murit și 7 milioane de civili.
România a rămas doi ani neutră și a intrat în război în 1916 de partea Antantei, mobilizând peste 800.000 de oameni. Însă Transilvania cu oamenii ei au luptat la începutul războiului pentru Puterile Centrale, căci Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Într-o noapte din august 1916 trupele române au trecut Carpații și au invadat Transilvania, venind să lupte împotriva românilor de aici care făceau parte din imperiu. S-au dat lupte sângeroase la Sibiu și la Brașov. Peste 330.000 de români au murit în război sau în prizonierat, indiferent că au luptat în armata românească sau austriacă.
Din Țara Făgărașului, peste 16% din populație a participat la acest război, aflăm din volumul de față.
Ca și acum (cum s-a întâmplat cu Ucraina, Nagrono-Karabah, Israel), conflictul stătea să înceapă, dar avea nevoie de un fitil. Un arhiduce de Austria, care era moștenitor la tron, a fost asasinat de un student extremist la Sarajevo, ce făcea parte dintr-o orgnizație care dorea desprinderea unor provincii sârbe de Imperiul Austro-Ungar. Acesta a fost fitilul. Imperiul îi declară Serbiei război.
Satele care apar în volum
Sala Tronului a fost neîncăpătoare pentru cei care au ținut să asiste la lansarea volumului. Autorul Vasile Tabără a povestit că a lucrat la el vreme de 5 ani și, pe lângă evidențele pe care le-a cules de la Asociațiunea Astra, a mers în fiecare localitate și a verificat pentru conformitate numele soldaților înscrise pe monumentele istorice și pe crucile din cimitir.
Au luat cuvântul la lansare reprezentanții Asociațiunii Astra, ai corpului profesoral al Universității sibiene ,,Lucian Blaga”, ai Mitropoliei Ardealului și ai autorității publice făgărășene.
Primarul Gheorghe Sucaciu a precizat că administrația locală de la Făgăraș va achiziționa câteva volume despre Primul Război Mondial pentru a le oferi copiilor de la școlile din oraș.
În carte apar 84 de localități din zona noastră și oamenii din acestea care au participat în prima conflagrație mondială. Dacă știți cum se numeau bunicii ori străbunicii voștri, sunt mari șanse să-i găsiți consemnați în volum, pentru că mare parte din populația bărbătească a satelor a fost mobilizată pentru război.
Din 12.710 oameni de-ai locului care au luat parte la război, 3.875 au murit, au rămas invalizi, bolnavi sau au fost dați dispăruți.
Nu apar în lucrare orașul Victoria (pentru că nu exista la data respectivă), Viștișoara (era considerată parte din Viștea de Sus), Paltin (era considerat parte din Șinca Nouă).
Localitățile care apar în volum sunt următoarele: Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Beclean, Berivoii Mari, Berivoii Mici, Berivoi, Bogata Olteană, Boholț, Breaza, Bucium, Calbor, Cârța, Cârțisoara Oprea, Cârțișoara Streza, Cârtișoara, Cincșor (Cincu Mic), Colun, Comăna de Jos, Comăna de Sus, Copăcel, Corbi, Crihalma, Cuciulata, Dejani, Dopca, Drăguș, Dridif, Făgăraș, Făgăraș – Galați, Fântâna, Feldioara, Grid, Gura Văii (Netotu), Hălmeag, Hârseni, Hoghiz, Holbav, Hurez, Iași, Ileni, Lisa, Ludișor, Lupșa, Luța Mateiaș, Mărgineni, Mândra, Nou Român, Ohaba, Părău, Perșani, Poiana Mărului, Poienița (Găinari), Pojorta, Porumbacu de Jos, Râușor, Recea Teleki, Recea Vaida, Recea, Rucăr, Sărata, Săsciori, Săvăstreni, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Scoreiu, Sebeș, Șercaia, Șercăița, Șinca Nouă, Șinca Veche, Șona, Ticușu Nou (Ticușu Român), Toderița, Ucea de Jos, Ucea de Sus, Ungra, Veneția de Jos, Veneția de Sus, Viștea de Jos, Viștea de Sus, Voila, Voivodenii Mari, Voivodenii Mici, Voivodeni.
(Cristina Cornilă)
Foto: Salut Făgăraș, Cornel Comici