Cosmonautul Dumitru Prunariu vine la Făgăraş


Primul român care a zburat vreodată în cosmos va fi prezent în oraşul nostru vineri, 12 aprilie, cu prilejul unui simpozion de fizică.

De 14 ani, Colegiul Naţional ,,Radu Negru” organizează simpozionul ,,Fizica – trecut şi viitor”. Conducerea instituţiei de învăţământ obişnuieşte să invite nume sonore la fiecare ediţie, astfel că anul acesta invitatul de seamă va fi cosmonautul Dumitru Prunariu. Este cel care a realizat, în luna mai a anului 1981, un zbor spațial de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic. În cadrul misiunii cosmice a efectuat numeroase experimente științifice.

,,În parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si Casa Corpului Didactic din Brasov, ideea a prins viata si a dăinuit peste ani, ajungând la a 14-a editie. Simpozionul si-a propus sa constituie un forum pentru schimbul de idei si practici în domeniul învătării fizicii, Iniţial simpozionul a avut doar o sectiune pentru profesori, dar din editia a treia am adaugat şi o sectiune pentru elevi. Cele mai frecvente teme abordate de catre profesori au fost cele care privesc predarea-învatarea fizicii (predarea-invatarea la clasa, descrieri de proiecte sau cercuri ale elevilor, descrieri de programe de optional, probe de evaluare inedite), idei noi în studiul fizicii sau teme care prezinta abordari interdisciplinare, din care se remarcã cele care analizeaza folosirea mijloacelor IT, a matematicii si chimiei în predarea-învăţarea fizici. Elevii de la colegii de renume din judeful nostru au prezentat lucrari pe teme de actualitate si experimente deosebit de interesante, care dezvaluie pasiune, pricepere, rigurozitate stiinpificã,originalitate. Lucrarile acestora au fost evaluate de către un juriu care a acordat premii în bani. Rezumatele lucrărilor prezentate în cadrul simpozionului au fost publicate în revista editatã cu acest prilej numita Simpozioanele Ştiinţelor”, precizează conducerea Colegiului ,,Radu Negru”.

Simpozionul de fizică, arhivă 2018

 

Evenimentul va începe la ora 8.30 cu concursul elevilor. De la ora 11.00, în sala de festivităţi a instituţiei va începe prelegerea susţinută de ing. Dumitru Prunariu.

Potrivit directorului Maria Racu, la această ediţie participă în jur de 80 de elevi şi 40 de profesori.

 

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.