Cu cât se vinde lemnul de foc la Şercaia?


Fiecare gospodărie din comuna Şercaia are dreptul la o cantitate de 5 metri steri de lemn de foc. Primarul susţine că vinde lemnul la cel mai mic preţ posibil, adică acelaşi cu cât este plătită firma de exploatări forestiere să îl scoată din pădure.

Marea problemă la ora actuală este, însă, găsirea firmelor de exploatări care să presteze servicii către comună, contra cost, dar fără să ţină lemnul. Firmele nu se înghesuie la astfel de licitaţii, ci la cele la care rămân cu masa lemnoasă şi o pot vinde la orice preţ doresc.

,,Problema cea mai arzătoare la ora aceasta la nivelul comunei este cea a afluirii lemnului de foc. Am mers cu preţuri minime până acum şi mergem şi pe mai departe cu aceleaşi preţuri. Ce înseamnă preţ minim? Exact cât dă Primăria firmei care scoate lemnul din pădure şi îl pune sortat la marginea pădurii, lemn de lucru şi lemn de foc. Am stabilit un preţ de 93 lei/metru ster. Scoatem la licitaţie partide pentru tăierea masei lemnoase şi nu găsim firme care să vrea să vină să scoată lemnul din pădure. Nu mai există mână de lucru. Înainte se băteau firmele la astfel de licitaţii. Însă, bătaia cea mare era la cealaltă formă de scoatere a lemnului din pădure, la firul pe picior. Există două forme de tras lemnul în afara pădurii: fir pe picior şi prestări de servicii. Fir pe picior înseamnă că firma licitează cantitatea de masă lemnoasă, iar la final cantitatea îi aparţine în totalitate şi o poate vinde la orice preţ doreşte. Nu mai practicăm de mulţi ani acest tip de licitaţie la Şercaia, pentru că este normal ca lemnul, fiind al comunei, să ajungă la preţ bun la locuitorii noştri. Prestările de servicii înseamnă că noi (n.r. Primăria) plătim o firmă să tragă lemnul din pădure, iar acesta rămâne al nostru, cel de foc spre a fi distribuit populaţiei la preţul stabilit de noi, iar cel de lucru spre a fi vândut. Asigurăm pentru fiecare gospodărie o cantitate de 5 metri steri de lemn de foc. Lemnul de lucru se vinde la o licitaţie ulterioară. Aşadar, pentru o partidă există practic două licitaţii: una pentru firma care scoate lemnul din pădure, alta pentru vinderea lemnului care nu se distribuie populaţiei (lemn de lucru). Aşa este corect să fie, nu să îl ajutăm pe unul de la o firmă de exploatări forestire să ajungă mare magnat pe pădurile comunei Şercaia”, a declarat primarul Cristinel Paltin.

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.