Deşi recunoaşte că nu se ştia talentată în desen sau pictură, făgărăşeanca Alina Murgu redesenează prin tatuaj o parte importantă a feţei umane, atât de armonios, încât fizionomia este înfrumuseţată instantaneu. Tehnica, la care apelează cel mai adesea femeile (deşi are acelaşi efect şi la bărbaţi), este menită să îmbunătăţească acolo unde mama natură nu a fost prea generoasă sau acolo unde dibăcia celor ce se pensează singuri lasă de dorit: sprâncene neuniforme între ele, prea subţiri, cu formă urâtă, goluri în linia sprâncenelor, căderea firelor din cauza chimioterapiei etc. Toate aceste defecte şi deformări ,,ajutate” de mâna omului ori survenite de pe urma tratamentelor medicale pot fi corectate în aşa fel, încât aproape că nu se poate depista cu ochiul liber intervenţia asupra lor. Este, însă, de o importanţă fundamentală să alegem persoana pricepută căreia să-i dăm pe mână faţa noastră, căci graniţa dintre a arăta natural la finalul procedurii şi a deveni de-a dreptul hidos este foarte subţire.
Destinul Alinei a fost să facă oamenii frumoşi
La cei 37 de ani ai săi, Alina Murgu este deja un brand în zonă pentru măiestria cu care face micropigmentare. Lucrează 4 zile pe săptămână în Braşov şi 2 zile în Făgăraş. Are timp liber doar cât să facă naveta între oraşul natal şi cel în care profesează, în care s-a mutat cu familia şi îşi creşte cei doi copii.
N-a ştiut cât avea să conteze pentru ea acea şcoală de trei ani de cosmetician făcută în Italia. ,,12 ani am stat în Italia. În 2004 m-am înscris şi am profesat trei ani la Şcoala de Cosmetică acreditată ,,Academy Life” din Arezzo, Italia, unde am învăţat efectiv să fac de toate: manichiură, pedichiură, epilat, tratamente faciale, tratamente corporale, masaje şi multe altele. Eu le ştiu pe toate, dar cu timpul m-am perfecţionat în cosmetică facială datorită aparatelor de ultimă generaţie care sunt uluitoare: plasma pen (corectează pleoapele căzute, tratează vergeturile, diminuează pungile de sub ochi şi ridurile), hifu facial (tratează ridurile şi oferă un aspect de lifting instant), oxygenera (microdermoabraziune), epilare definitivă cu lumină intens pulsată, microneedling (tratează cicatricile post acneice şi petele pigmengtare şi ameliorează ridurile). Bineînţeles, pasiunea mea pentru sprâncene – micropigmentarea – este în fruntea preferinţelor mele. Un alt serviciu pe care îl ofer este laminarea de gene, un tratament de curbare şi generare a genelor şi, nu în ultimul rând, machiajul”, spune Alina.
În Italia, Alina a lucrat apoi alţi 7 ani într-un salon de înfrumuseţare, iar în România s-a întors în 2013 şi de atunci continuă tot în domeniul acesta.
Sprâncene fir cu fir, pudrate sau hibride
Cu vremurile, moda sprâncenelor este într-o continuă mişcare. Dacă mai ieri erau de admirat pe stradă posesoarele sprâncenelor tatuate total, adică tatuaj plin, astăzi tehnica aceasta este de evitat, pentru că nu dă naturaleţe.
,,Tehnica ce este la modă acum este fie cea fir cu fir, adică se desenează efectiv cu pigmenţi fire de păr în linia sprâncenelor, fie cea pudrată, care dă senzaţia că persoana şi-a pus fard pe sprâncene, adică le-a machiat. Aceasta nu este deloc ca un tatuaj plin, este în realitate un degradee, un joc de lumini care presupune diferite intensităţi de culoare. Mai există şi o combinaţie între tehnica fir cu fir şi tehnica pudrată, respectiv stilul hibrid”, precizează Alina.
Tehnica pudrată – noutatea în materie – se potriveşte mai mult, dar nu exclusiv, persoanelor care sunt obişnuite să se machieze şi care au tenul gras. Pe de altă parte, tehnica fir cu fir este mai compatibilă cu tenul normal spre uscat, căci acest gen de pigmentare nu ţine foarte mult la tenul gras, pigmentul se duce mai repede.
Sprâncenele micropigmentate nu înseamnă tatuaj pe viaţă, datorită pigmenţilor semipermanenţi. Aşa cum ne vopsim părul, cum ne facem unghiile, şi sprâncenele micropigmentate necesită întreţinere, iar costul întreţinerii este la jumătate din preţul iniţial. Întreţinerea culorii se face la nevoie, poate fi la 2 ani, la 3 ani etc., în funcţie de tenul persoanei.
Cât durează, cât costă şi ce prespune procedura
O rog pe Alina să mă lase să asist la o procedură de micropigmentare. Nimeresc o doamnă care vrea sprâncene pudrate. Totul începe cu anestezia locului pe care se va lucra. O cremă cu anestezic este întinsă pe suprafaţa sprâncenelor şi lăsată acolo să acţioneze timp de 30 de minute.
Urmează desenul formei, poate cea mai importantă dintre toate etapele înfrumuseţării unei sprâncene. Precum croitorul, care măsoară de zece ori şi taie o dată, aşa face şi Alina. Se consultă cu clienta până când aceasta este foarte mulţumită de forma ce o va lua noile sale sprâncene.
Două ace de dimensiuni diferite sunt desigilate în faţa femii, căreia i se explică rolul lor de unică folosinţă. Acestea sunt manevrate cu ajutorul unui dispozitiv similar cu cel de la tatuajele corporale.
Urmează cam o oră şi jumătate de făcut umbre, linii, puncte şi forme încrucişate care pentru mine păreau nedefintite, dar care aveau rostul să facă din sprânceana femeii una de invidiat. Pe măsură ce începea să se vadă pigmentul introdus în straturile exterioare ale pielii, şi forma sprâncenei prindea contur. Micropigmentarea are şi un al doilea rol: aceea de a trasa un contur armonios sprâncenei, ca şi cum persoana ar fi tot timpul pensată. În perioada ce urmează, clienta va pensa numai firele care cresc în exteriorul noii forme, fără a munci ea însăşi la crearea formei.
,,Între 3 şi 14 zile durează procedura de vindecare. În tot acest timp, clientei i se va părea că are sprâncene prea închise la culoare şi prea groase. Mai ales pentru femeile blonde, impactul psihologic este major. Se pot forma şi cojiţe, care dau pielii senzaţia că este strânsă cu o menghină. Eu le dau tuturor câte o cremă acasă şi le explic să o folosească numai dacă încep să simtă aceste senzaţii. Pe cât posibil, cojiţele nu trebuie îndepărtate, deşi creează disconfort, ci lăsate să cadă singure, pentru că altfel, odată cu îndepărtarea lor forţată, se duce şi pigmentul. După perioada de vindecare, culoarea se estompează, grosimea se reduce şi sprâncenele sunt tot mai aproape de forma lor finală. Mai trebuie zis că până la vindecare este recomandat să se evite apa, machiatul în acea zonă şi demachiatul. La 3 săptămâni după micropigmentare urmează şedinţa de retuş. Procedura iniţială costă 600 de lei, iar retuşul este 100 lei”, mă lămureşte Alina, în timp ce mâinile sale fac o adevărată operă artistică pe faţa femeii.
Au revenit la modă sprâncenele groase
La lucrările sale Alina foloseşte pigmeţi organici de origine olandeză, semipermanenţi.
,,Pigmenţii sunt de două feluri: permanenţi şi semipermanenţi. Eu nu folosesc permenenţi, pentru că în timp se transformă în culori nedorite, cum ar fi nuanţele de albastru”, explică Alina.
Aceasta spune că tot mai des este căutată de persoane care vor să îşi corecteze sprâncenele făcute cu mai mulţi ani în urmă la alte centre estetice. Unele doamne se plâng că sprâncenele lor nu mai au nimic în comun cu naturaleţea şi o caută pe făgărăşeancă să le reconstruiască formele. Este vorba în special de sprâncenele extrem de subţiri, de cele foarte arcuite ori de culoarea care s-a deteriorat. În cazul acesteia din urmă, ea foloseşte tehnica neutralizării culorii, în sensul că, dacă o persoană are sprâncenele albastre, ea le aduce pentru început la culoarea maro folosind un pigment portocaliu, iar apoi reconstruieşte o formă armonioasă peste cea veche demodată.
Potrivit Alinei, corecţia se poate face prin neutralizare de culoare, ca în explicaţia de mai sus, prin scoaterea tatuajelor cu ajutorul laserului sau prin decolorarea lor cu ajutorul soluţiilor. Alina, specialistă deja într-ale neutralizării, se pregăteşte acum şi pentru tehnica decolorării, numită tatoo removal.
,,La modă sunt acum sprâncenele mai groase, foarte puţin spre deloc arcuite, cu formă apropiată pe cât posibil de cea rotundă, dar şi de cea naturală a persoanei. Este foarte important să mergi pe forma pe care o are clienta din naştere, eventual să completezi acolo unde lipsesc fire, tocmai de aceea eu nu folosesc şabloane, calcule şi măsurători, ci merg cât pot de mult pe linia sprâncenei existente”, susţine aceasta.
Unde s-a ajuns: micropigmentarea scalpului şi a sfârcului
Micropigmentarea sprâncenelor este o modă mereu în galop, iar ca să ţii pasul cu ea trebuie să spui ,,prezent” la nenumărate cursuri, sesiuni şi conferinţe de-a lungul unui an. Alina Murgu le bifează aproape pe toate.
Deşi este absolventă a unui curs de micropigmentare şi în România (pe lângă şcoala din Italia), făcut la celebra Academie ,,Elena Copăceanu”, ea nu se opreşte niciodată din perfecţionare.
De curând s-a întors de la conferinţa anuală PMU East European Conference, unde au participat 21 dintre cei mai buni traineri din Europa, care au prezentat noutăţile de pe tărâmul micropigmentării.
Aşa am aflat şi eu că se practică micropigmentarea scalpului în ţările Europei, în special de către bărbaţii care vor să dea impresia că se află în faza în care le cresc fire de păr după ce în prealabil s-ar fi tuns la zero. Tot astfel se practică şi micropigmentarea sfârcului de către persoanele care şi-au extirpat un sân şi care doresc de fapt ca reconstrucţia să dea impresia unui sân existent, cu areolă şi sfârc. Apropo de acest subiect, Alina Murgu îmi mărturiseşte că face micropigmentare gratuită persoanelor care au cancer şi care, în urma chimioterapiei, au rămas fără fire în sprânceană.
Plec de la Alina cu sentimentul că frumosul pe care îl creează pe chipurile oamenilor nu este singura menire a meseriei sale şi că micropigmentarea a ajuns la arta de a vindeca şi cicatrici. Iar Alina vrea să stăpânească şi această artă.
Alina Murgu poate fi găsită la salonul Estetic Center din Făgăraş (vizavi de clădirea Romtelecom) şi la salonul Beauty Cult din Braşov.
Un ultim sfat: alegeţi cu atenţie tehnicianul care are grijă de sprâncenele voastre!
(Cristina Cornilă)