Cum a pictat un pictor de Cartea Recordurilor, gratis, Clubul Copiilor din oraşul Victoria


În patru zile, întregul hol de la parter al Clubului Copiilor din oraşul Victoria s-a schimbat la faţă. Pe pereţii holului au apărut picturi dintre cele mai variate, care, deşi la prima vedere par a nu avea legătură între ele, acestea sunt totuşi în strânsă relaţie cu cercurile care se defăşoară la acest nivel al instituţiei.

Desenele sunt opera unui pictor intrat anul acesta în Cartea Recordurilor şi, spre mare surpriză, sunt realizate absolut gratuit pentru instituţia de învăţământ.

,,De joi seara şi până luni la prânz s-au realizat aceste picturi de la parterul Clubului Copiilor. Ele sunt opera pictorului Adrian Luţă din Râmnicu Vâlcea.  El este profesor de pictură la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea şi ne-am cunoscut în cadrul unei tabere de vară, de creaţie şi ecologie, care s-a desfăşurat în oraşul lui. Între Clubul Copiilor din Victoria şi Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea a început un frumos parteneriat, iar unul dintre lucrurile care s-au concretizat în sânul parteneriatului este această lucrare de la Victoria. Adrian a fost încântat de idee şi a acceptat să o realizeze gratuit, în condiţiile în care cunosc un caz concret în oraşul Victoria, în care pentru o lucrare similară s-au solicitat 10.000 de euro”, spune prof. Camelia Bertea, directorul Clubului Copiilor din oraşul Victoria, cea din iniţiativa căreia s-au făcut toate aceste picturi.

Clubul din Victoria desfăşoară anual mai multe cercuri la care se pot înscrie copiii cu vârste între 4 şi 18 ani. Unele funcţionează la parterul clădirii, altele la etaj.

Pentru cercurile care se desfăşoară în sălile de la parter s-au creat picturi ce au în vedere activitatea lor. Spre exemplu, pentru cercul de artă culinară a fost aleasă tema bucătarului, pentru cel de ecoturism au fost pictaţi Munţii Făgăraş cu speciile lor de animale şi plante ocrotite, pentru cercul de muzică au apărut pe pereţi Mozart şi Pavarotti. Cercului de tenis de masă i s-a pictat masa de tenis, pentru cel de muzeologie s-a ales o casă tradiţională din comuna Viştea veche de acum 200 de ani, iar pentru cercul de dansuri au apărut dansatori în vopsea de ulei pe pereţi, fie dansând tango, fie îmbrăcaţi în cosume populare.

Clubul Copiilor mai are şi alte cercuri, dar acestea se ţin la etajul clădirii, iar acel hol nu necesita achum schimbări. Aici se ţin orele de pictură şi design, informatică şi orientare turistică.

La Clubul Copiilor din Victoria sunt înscrişi 807 copii.

Picturile sunt garantate până la 15 ani

Adrian Luţă este restaurator de monumente şi pictor de biserici vara, iar în timpul anului şcolar este profesor de pictură la Palatul Copiilor din capitala judeţului Vâlcea.

,,Camelia Bertea mi-a propus să fac această lucrare. Înainte de a începe, însă, m-am consultat cu profesorii de aici pentru a găsi cea mai potrivită imagine şi, totodată, specifică zonei, care să şi reflecte activitatea fiecărui cerc. Aşa a apărut, de exemplu, un Constantin Brâncoveanu pe pereţii din holul instituţiei. Picturile sunt realizate cu vopsea pe bază de ulei, speciale pentru perete, şi rezistă cam 10-15 ani. Culorile sunt preparate de mine şi îşi păstrează prospeţimea şi luciul în timp”, a declarat pictorul Adrian Luţă.

Acesta a terminat parterul instituţiei în doar patru zile şi a plecat spre Râmnicu Vâlcea luni, 9 decembrie.

A intrat în Cartea Recordurilor în 2019

Vâlceanul, la doar 26 de ani ai săi, se poate lăuda că a fost omologat în acest an de Cartea Recordurilor pentru nişte picturi imense, realizate în zona centrală a Râmnicului, pe 58 de panouri din plexiglas, reprezentând monumente şi clădiri vechi ale oraşului său. Fiecare panou are 2 metri înălţime şi 4 metri lungime.

Urmează, tot în Râmnic, să picteze în acelaşi fel şi Gara, dar şi mall-ul din oraş care are forma unui glob.

În acest moment lucrează la o altă operă pe care o vrea inclusă în Cartea Recordurilor: ,,este vorba de un triptic realizat din trei icoane pe sticlă, fiecare de dimensiuni mari, întregul ansamblu reprezentând sfinţii ocrotitori ai Râmnicului. După ce va fi terminată, lucrarea va fi expusă fie la Episcopia Râmnicului, fie la sediul Primăriei.  Ansamblul are un format de 12 m X 16 m”.

O nouă idee pe care o are Adrian Luţă şi pe care vrea să o pună în practică în zona noastră este pictarea unei suprafeţe mari de pădure, care să semnifice ocrotirea pădurilor în ţara noastră. Acesta şi-ar dori ca în cadrul unei noi colaborări cu instituţia condusă de prof. Bertea să picteze, împreună cu câţiva elevi de-ai săi, trunchiurile copacilor de pe câţiva ari de pădure, în culori ecologice, care să nu le afecteze creşterea. El estimează că pentru acest proiect ar avea nevoie de puţini bani şi de o săptămână de muncă.

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.