Cum este să faci o lucrare de canalizare în 7 sate în același timp


Comuna din Țara Făgărașului cu cel mai mare număr de localități este Recea. Teritoriul comunei cuprinde o suprafaţă de 162 km pătraţi. Din punct de vedere administrativ, comuna Recea este compusă din 7 sate: Recea, Dejani, Gura Văii, Berivoi, Săsciori, Săvăstreni, Iaşi. Comuna are peste 3.000 de locuitori.

Aici, o lucrare este multiplicată de 7 ori. Canalizarea comunei nu se face într-un singur sat (precum în comunele care au doar o localitate aparținătoare), ci în 7 sate în același timp.

,,Suntem în lucru cu canalizarea pe toată comuna Recea, adică în cele 7 sate. Inițial a fost o finanțare pe PNDL 2 pentru canalizare și stația de epurare, adică magistrale, întrucât acea sursă de finanțare nu permitea executarea racordurilor și extinderilor pe străduțele lăturalnice. Așa că am depus și un proiect în programul ,,Anghel Saligny”, care se va și finanța, privind racordurile și extinderile. Am vrut să facem canalizarea în toate satele, să fie lucrarea cap-coadă, nu numai pe axa principală Dejani – Recea – Săsciori, așa cum este gazul metan”, a declarat Gheorghe Lazea, primarul comunei Recea.

Gheorghe Lazea – primar comuna Recea

Prin proiect a fost prevăzută și dimensionată o singură stație de epurare pentru toate cele 7 localități. Ea va fi pe teritoriul comunei Recea, la limita teritorială cu comuna Beclean, în zona Iași-Hurez. De asemenea, vor exista 5 stații de pompare. De exemplu, relieful face ca toate apele uzate din Berivoi să fie pompate în Săsciori.

Lucrarea, care a început în anul 2020, se execută simultan în toate cele 7 sate. ,,Din prima etapă a lucrării de canalizare mai avem de făcut doar traversările de pâraie, care sunt foarte dificile, de pildă chiar în satul Recea mai este de lucru la o traversare la podul mare. Apoi vom face racordurile pe programul ,,Anghel Saligny”, pentru care autorizația de construire a fost deja emisă de Consiliul Județean. În momentul în care avem punerea în funcțiune, prin hotărâre de Consiliu Local vom preda investiția către Asociația de Apă Sibiu”, a declarat primarul Lazea.

(Cristina Cornilă)

 
2 thoughts on “Cum este să faci o lucrare de canalizare în 7 sate în același timp

  1. Aurel

    Un primar mai incompetent decat cel de la Recea nu exista ! Comparativ cu comuna Harseni sau Mandra, comuna Recea se afla inca pe vremea lui Ceausescu ! Sunt asfaltate (cu asfaltul spart) doar strazile principale, ( parca ceilalti nu ar plati impozite si taxe la fel), cablurile electrice sunt tot pe stalpi, impozitele nu se pot plati cu cardul, astept de 32 de ani sa-mi ” impartasca ” pamantul ca sa pot primi titlul de proprietate, comuna n-a fost inscrisa in programul national de cadastrare….etc, etc

    Reply
  2. Aurel

    Am uitat: in comuna Recea nu s-a aflat inca desper faptul ca se pot implementa proiecte pe fonduri europene

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.