Cum recunoaștem o persoană care tocmai a suferit un accident vascular cerebral. Conferință importantă despre AVC


  • Ce este accidentul vascular cerebral, cum se manifestă și ce putem face pentru a-l preveni? La aceste întrebări a răspuns dr. Juliana Moroșan, medic neurolog la Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure”, în cadrul unei conferințe organizată la Casa de Cultură.

Cum recunoaștem o persoană care tocmai a suferit un accident vascular cerebral? Care sunt cele mai comune simptome și cum ar trebui să le recunoaștem? Accidentul vascular, o boală a vârstei a treia, afectează tot mai mulţi tineri. Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate în România.

O conferință având ca principală temă accidentul vascular cerebral a avut loc în această seară, de la ora 20.00, în sala mare a Casei Municipale de Cultură și a fost susținută de dr. Juliana Moroșan, medic neurolog la Spitalul Dr. Aurel Tulbure din Făgăraș.

dr. Juliana Moroșan

,,AVC-UL este o boală des întâlnită în neurologie dar și în patologia generală. Este una dintre principalele cauze de deces, după bolile cardiace și cancer. Are un impact emoțional și economic major prin incapacitate fizică, număr mare de zile de spitalizare, recuperare prelungită. Prezentarea de față a reprezentat un gest voluntar din partea Spitalului Municipal Făgăraș de educare medicală în vederea prevenirii unei boli des întâlnite, accidentul vascular. Îmi doresc ca acest eveniment să fie o ușă deschisă înspre alte astfel de manifestări, iar oamenii să capete încredere în serviciile medicale oferite de spitalul nostru”, a declarat pentru Salut Făgăraș dr. Juliana Moroșan, medic neurolog la Spitalul din Făgăraș.

dr. Mihaela Pandrea

,,Această conferință este susținută în mod voluntar de către Spitalul Municipal Făgăraș și se adresează tuturor făgărășenilor. Mulțumim Primăriei Făgăraș pentru că a făcut posibilă această organizare, la fel mulțumim doamnei Diana Gribincea Popa. Vreau doar să spun că foarte mulți oameni vin la noi la spital cu acest diagnostic și este destul de grav. Tocmai de aceea este foarte important să recunoaştem simptomele şi să ajungem cât mai repede la spital”, a declarat dr. Mihaela Pandrea, managerul Spitalului Dr. Aurel Tulbure Făgăraș.

Medicii recomandă verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului cronic de alcool în cantităţi mari, activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre.

Conform medicilor, recunoaşterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele patru ore şi jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere de forţă musculară cu slăbiciune a unui braţ sau/şi a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgenţă la spital.

(Alina ROMAN)

foto: Salut Făgăraș
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.