Cum sunt blocate proiectele în ședințele de Consiliu Local?


Şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 26 iunie, a fost una efervescentă, faţă de alte şedinţe lunare ale Legislativului local. Motivul l-a constituit mutarea unor bani din cei destinaţi ocolitoarei către modernizarea străzii Doamna Stanca. În fapt, primarul a propus consilierilor să voteze ca 1,8 milioane de lei, din cei destinaţi şoselei de centură, să fie folosiţi, până când va intra în lucru ocolitoarea, pentru modernizarea străzii Doamna Stanca şi lărgirea ei.

,,În 2018 am semnat contractul pentru un credit de 28 de milioane de lei. O parte din bani urma a fi folosită pentru refinanţarea creditului luat în 2012 pentru achiziţia stadionului, iar o altă parte din sumă urma să fie folosită pentru investiţii de infrastructură în municipiul Făgăraş. Am şi avut o şedinţă la momentul respectiv şi am spus că, atunci când se va termina transferul ocolitoarei de la Ministerul Transporturilor la Primăria Făgăraş, vom face o şedinţă de Consiliu Local şi, cu hotărârea de Consiliu Local ce se va vota atunci şi cu avizul Ministerului de Finanţe, vom transfera banii de la infrastructură la realizarea ocolitoarei.  Dar, din anul 2017, de când am făcut primele demersuri, şi până acum, noi nu am primit ocolitoarea de la Ministerul Transporturilor. Pe de altă parte, anul acesta trebuie să facem prima tragere din credit. Adică din 28 de milioane să avem o tragere de 1,8 milioane, altminteri vom fi penalizaţi cu 2% şi riscăm şi să nu se mai reprogrameze această tragere. Unde putem noi să îi tragem anul acesta, dacă nu acolo unde am finalizat licitaţia şi am desemnat proiectantul şi constructorul pentru a realiza investiţia? Adică pentru modernizarea străzii Doamna Stanca, de la intrarea în Făgăraş şi până la sensul giratoriu de la Titu Perţia”, a explicat primarul Sucaciu în şedinţă.

primar Gheorghe Sucaciu

primar Gheorghe Sucaciu

Edilul a precizat ulterior în faţa Consiliului Local că a primit informaţii că unii consilierii doresc să blocheze acest proiect, indicându-i pe Cosmin Poparad (ALDE) şi Ionel Negrilă (PSD).

Cei doi nominalizaţi au luat cuvântul. Poparad a susţinut că există o portiţă în lege care îi permite Primăriei Făgăraş să amâne tragerea primei sume pe anul următor, indicând şi textul de lege, iar banii în cauză să rămână pentru ocolitoare. Primarul Sucaciu i-a replicat că cel mai probabil anul viitor nu vor mai exista sume disponibile pentru o eventuală tragere, căci sunt planificate cu mult înainte.

Cosmin Poparad - consilier ALDE

Cosmin Poparad – consilier ALDE

Negrilă a susţinut că în principiu nu se opune modernizării străzii Doamna Stanca, dar se teme că, odată luaţi din banii pentru ocolitoare, atunci când aceasta chiar va intra în lucru, nu vor ajunge banii. În opinia sa, principala problemă actuală a Făgăraşului este şoseaua de centură. Edilul a răspuns că este de durată nu neapărat procesul prin care Ministerul Transporturilor transferă ocolitoarea către Primăria Făgăraş, pentru ca aceasta din urmă să poată investi în lucrări, cât mai ales procedura ulterioară de licitaţie până la începerea efectivă a lucrărilor la centură.

Ionel Negrilă - consilier PSD

Ionel Negrilă – consilier PSD

La momentul votului, din cei 18 consilieri prezenţi la şedinţă, 9 au votat pentru ocolitoare şi 9 pentru strada Doamna Stanca. Într-o atare situaţie de paritate, proiectul privind transferul celor 1,8 milioane de lei, de la ocolitoare la strada Domana Stanca, a picat.

Primarul Sucaciu a susţinut în încheiere că nu va renunţa la acest proiect şi va iniţia o altă şedinţă de Consiliu Local în speranţa că va obţine un vot favorabil.

Modernizarea străzii Doamna Stanca

Modernizarea acestei străzi presupune lărgirea părţii carosabile. De asemenea, pe lateral, pe ambele părţi, vor fi şi parcări. Un avantaj al modernizării străzii Doamna Stanca este acela că, odată cu aceste lucrări, cablurile terestre vor fi mutate în subteran, a anunțat primarul.

Ca să se poată circula în perioada intervenţiilor, se va lucra iniţial pe benzile laterale şi se va circula pe cele din interior, urmând apoi să se facă inversarea, a anunţat primarul.

Un avantaj care vine odată cu modernizarea acestei străzi este acela că toate firele terestre de pe stâlpi vor fi introduse în subteran.

Sunt, însă, făgărăşeni care nu doresc ca acest bulevard să fie lărgit şi îşi însuşesc punctul de vedere al consilierului ALDE: stradă cu case vechi, majoritatea construite în sec. XIX – XX. Este fosta Stradă Regală, pe care regimul comunist nu a apucat să o demoleze. Odată cu modernizarea ei, dispar toate alveolele verzi și copacii de pe marginea drumului.

Rămâne să vedem cum se va încheia şi următoarea şedinţă a Legislativului care va fi convocată pe această temă. Cel puţin până atunci banii pentru ocolitoare rămân ai ocolitoarei, chiar dacă nu se ştie când încep lucrările, iar posibilitatea modernizării străzii Doamna Stanca rămâne închisă.

Sambata X3
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.