De la cercei din lut polymeric, la cercei din cristale Swarovski


11076114_794491297266103_1710259031_n

Un accesoriu lucrat de mână își spune singur povestea, are o viață a lui și prin asta devine valoros. Acesta este efectul handmade. Un lucru bine știut de Simona Șofletea, o tânără de 32 de ani, care a înțeles că lucrul manual nu este doar o pasiune, ci și o afacere din ce în ce mai apreciată la noi în țară.

 

 

Există o mână de oameni care, după ce se întorc acasă de la serviciu, se așează la masă și încep al doilea job. Tânăra Simona Șofletea asta face în timpul ei liber: meșterește cercei din lut polymeric și, mai nou, din cristale Swarovski, înșiră mărgele pe ață, sau împletește brățări, coliere, face și tablouri, broșe. O muncă destul de obositoare, însă ea spune că o umple de energie. „Sunt asistent medical, lucrez cu oameni bolnavi. Însă atunci când mă pun în fața biroului de acasă și încep să lucrez, parcă nu mă simt deloc obosită“, povestește Simona. Făgărășeancă de loc, Simona s-a mutat, în urmă cu mai bine de 6 ani în Sibiu, acolo unde a dus-o locul de muncă. Însă atelierul și l-a instalat acasă, iar locuința ei este plină de mărgeluțe, sau cu tablouri realizate în tehnica șervețelului. „O să rămâni surprinsă câte lucruri se pot face cu șervețelul. Decorez casete de bijuterii, de ceai, suporturi de șervețele și creioane, tablouri. Am început acum 7 ani și am început cu cercei din lut polymeric. De acolo a pornit totul. Apoi am încercat să fac și alte lucruri cu plastilina asta care se arde în cuptor, cum ar fi: mărțișoare, brelocuri, coliere, broșuri, agrafe. pe urmă am încercat bijuteriile din biluțe, argint tibetan și multe altele, până am ajuns la bijuteriile din argint și cristale Swarovski“.

 

542331_407631552618748_1990559812_n

Cu gândul la copilărie

Materialele le găsește ușor, pe internet, există foarte multe site-uri de unde le poate comanda. A participat la multe târguri de profil, însă spune că cel mai bine merge on-line. „Am participat la târguri în Făgăraș și Sibiu. Însă atunci când m-am mutat la Sibiu, nu mă gândeam că mica mea pasiune va deveni ceva stabil financiar. Recunosc, e frumos la târguri, vezi clienții față în față, le pot oferi și altceva, le pot explica ceea ce fac eu. Nu mă târguiesc cu nimeni, este munca mea, până la urmă. dar de fiecare dată când am văzut un client mulțumit, nu m-am putut abține să nu îi ofer și un cadou. Chiar și acum mai fac acest lucru. Însă piața online este cu totul altceva, este mai vastă. Aici nu contează unde locuiești. Produsele se expediază prin poștă, sau curier, și ajung oriunde sunt dorite“, recunoaște Simona. Și totuși, cum a pornit? „A fost, în primul rând, dorința de a regăsi ceva din fascinația copilăriei, știi, atunci când ne jucam cu plastilina și făceam tot felul de chițubușuri cu ea. Ei, bine, m-am gândit la ceea ce-mi amintește cel mai bine de forma și culoarea copilăriei. Și am redescoperit bucuria dată de tonurile vii și formele mereu schimbătoare ale plastilinei. Mi-am amintit de satisfacția pe care o aveam atunci când reușeam să dau formă lucrurilor pe care mi le imaginam. Am reușit să fac acest lucru cu lutul polymeric“. Și chiar dacă multora dintre noi ni se pare a fi o muncă titanică, dar mai ales migăloasă, Simona nu este de aceeași părere. „Să știi, nu este greu deloc. Dacă îți place ceea ce faci, totul vine de la sine. Uite, de exemplu, hai să ne imaginăm o cutie de lemn, care trebuie decorată. Este nevoie de șervețele, grund, culori acrilice, lac, șmirghel, pensule, bureți, șurubelniță, și lista continuă, în funcție de modelul dorit“. Cu alte cuvinte, ca și unelte de folosit, Simona are la îndemână ciocane, clești și cleștișori, pensule, perforatoare. Simona spune că a încercat să lucreze chiar și cu făcălețul, însă a renunțat „se lipește materialul de lemn“, spune ea.

 11021240_793785224003377_4038071406392984168_n

Clienta de handmade: tânără până în 35 de ani

Clientela de handmade este, în mare parte, formată din tinere până în 35 de ani, sătule de atâtea produse „made in China“ și care caută mai mult decât un brand. „De ce să nu recunoaștem, un accesoriu din lemn poate merge de minune la o rochie de firmă! Sau un accesoriu lucrat de mână își spune singur povestea, are o strălucire aparte, iar tinerele din ziua de azi recunosc frumosul atunci când îl văd“. Și nu doar îl recunosc, ci îl și cumpără, mai ales că prețurile nu sunt deloc mari, iar calitatea este cea care primează. „Prețurile pornesc de la 5 lei, și pot ajunge la 45 de lei pentru o pereche de cercei. Iar la cutii prețurile sunt între 15 lei și urcă până la 100 de lei, la dulăpioarele pentru bijuterii“. Să ne întrebăm atunci ce bijuterii ne-ar plăcea să avem? Unicat, sau de duzină? Și pentru că știm răspunsul dinainte, o puteți găsi pe Simona pe facebook – Simo Bimo. (Alina ROMAN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.