Delegație din Făgăraș, în frunte cu edilul Gheorghe Sucaciu, în schimb de experiență într-un oraș din Germania


Primarul Gheorghe Sucaciu a participat zilele trecute la un schimb de experiență în Germania. Scopul vizitei sale a fost dezvoltarea unui parteneriat viabil, prin care să se dezvolte proiecte comune.

Alături de edil, din delegație a mai făcut parte Johannes Klein, preotul Bisericii Evanghelice din Făgăraș, Christiane Neubert, muzicianul aceleiași biserici, resident german și Elena Nemeș, consilier pentru proiecte europene. Această deplasare a fost organizată cu sprijinul Asociației Creștine a Oamenilor Tineri din Rheydt, asociație care se află în relații parteneriale cu Biserica Evanghelică din Făgăraș încă din 1992, și Comunitatea Germană din Făgăraș.
Delegația română a fost întâmpinată de primarul orașului Mönchengladbach, dl. Michael Schroeren, de dl. Jan Herting de la WFMG, cunoscător al României, care a dezvoltat proiecte în domeiul IT în colaborare cu experți din Cluj Napoca. Schimbul de experiență a fost organizat de domnii Axel Koellges și Wolfgang Roloff, președinții Asociației Creștine a Oamenilor Tineri.
„Vizita a avut drept scop dezvoltarea de proiecte în parteneriat în domeniul antreprenoriatului, mobilității și culturii, precum și identificarea de bune practici în dezvoltarea economică și comunitară.
Orașul Mönchengladbach este situat în Renania de Nord-Westfalia, la vest de Rin, la jumătatea distanței dintre Düsseldorf și granița olandeză, iar Castelul Rheydt, situat în centrul orașului,vestit pentru frumusețea lui, adăpostește Muzeul de artă și reședința primarului general. Profilul economic al orașului Mönchengladbach este similar Făgărașului, ambele localități având, în trecut, monoindustrie, orașul Mönchengladbach industrie textilă, iar Făgărașul, industrie chimică. Personal am fost interesat de modalitatea prin care în Germania au fost dezvoltate noi sectoare economice, în felul acesta, trecându-se de la la monoindustrie la economie competitivă“, a scris edilul pe pagina sa de facebook.

În prezent, doar 7% din forța de muncă este angajată în firme cu profil textil.
Ascensiunea economică, preponderent industrial a orașului Mönchengladbach a fost influențată în principal de înființarea de către guvernul local a firmei Mönchengladbach Business Development Corporation (WFMG) în 1997. WFMG și Universitatea de științe aplicate Niederrhein au dezvoltat un model de cinci piloni pentru orientarea viitoare a afacerilor din zonă. Prin strategia aplicată de această firmă, pe lângă industria textilă, s-au dezvoltat alte sectoare, cum ar fi ingineria mecanică și ingineria electrică, logistica și industria creativă.
Ca parte a unei politici de cluster active, WFMG și-a inițiat parțial propriile rețele pentru aceste industrii. Noua structură economică include, de asemenea: unelte și mașini de filare (Dörries SCHARMANN, Monforts, Trützschler, Schlafhorst), sisteme automate de transport, tehnologii de sistem (Scheidt & Bachmann), transformatoare (SMS Meer), cabluri (Nexans Germania fostă Kabelwerk Rheydt), materiale imprimate și produse alimentare. Cel mai important angajator din Mönchengladbach este banca de consum Santander.
Ciocolateria Heinemann este cunoscută în toată Germania pentru prăjiturile sale, praline și produse de patiserie, pe care le oferă în cafenelele din Düsseldorf și München. Berăriile sunt bine reprezentate în Mönchengladbach. Turismul joacă un rol important în economie locală. Mönchengladbach are aproximativ 40 hoteluri și hanuri, precum și un hostel pentru tineri în districtul Hardter Wald. În total, există aproximativ 2000 de paturi. Numărul de sejururi overnight este de peste 200.000 anual.
Transportul este bine reprezentat în Mönchengladbach. Orașul are două stații de cale ferată principale: Mönchengladbach Hauptbahnhof și Rheydt Hauptbahnhof care conectează orașul cu orașele Düsseldorf și Haga.
„Transportul în comun este bine dezvoltat și, cu ocazia acestei deplasări , am vizitat intreprinderea de transport auto din oraș, fiind întâmpinat de dl. Thomas Jacobs, directorul acestei instituții. În urma discuțiilor purtate, au fost clarificate aspecte legate de avantajele și constrângerile întâmpinate în utilizarea autobuzelor electrice. Orașul are, de asemenea, un aeroport comercial numit Düsseldorf Mönchengladbach.
Schimbul de experiență a contribuit la dezvoltarea relațiilor bilaterale între cele două orașe, la identificarea de bune practici si dezvoltarea de activități pentru atragerea investitiilor străine. Un mediu de afaceri activ este estențial pentru dezvoltarea comunităților locale. Primăria Făgăraș va crea un flux informational către și dinspre investitorii străini, continand date ce răspund nevoilor acestora. În viitor se va consolida cadrul de cooperare intre sectorul public si sectorul privat și se va încuraja crearea unui mediu stimulativ pentru activitatile inovative din industrie“, a mai scris edilul.







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.